Днес, 08.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Празници-събори се състояха в селата Горно Черковище, Розово и Крън.

1997 – В с. Голямо Дряново бе чествана 95-ата годишнина от основаването на местното читалище „Зора“. Открита бе обновената и реконструирана читалищна сграда.

1999 – Телевизия „Емотон“ – Казанлък стартира предаването си „Силуети“ с водеща Таня Караджова. Първият гост в първото му издание бе кметът Стефан Дервишев.

2000 – В този ден в Казанлък бе измерена най-високата температура от 20 години – термометрите показваха + 22,7 градуса.

2001 – По повод празника на полицията интервю за „Вис виталис“ даде началникът на РПУ-Казанлък  майор Делчо Бодуров. Той сподели, че управлението в Казанлък е едно от най-големите в страната по обслужвана територия – 5 общини, заемащи 1931,108 кв. км. площ с общо население 124822 души.

2001 – 24 частни фирми учредиха Асоциация на охранителните фирми в България. Фирма „Саламандър“ – Казанлък с началник Веселин Андреев бе сред учредителите.

2001 – В музей „Чудомир“ бе представен сборникът „Сергей Есенин – избрани стихотворения“ в превод на Стойчо Маджарски.

2001 – 60 свои творби подреди в изложба в КДК – Казанлък по случай 60-я си рожден ден художникът-плакатист Цветан Банчев.

2001 – Два пъти в този ден автомобилът, почистващ тоалетни, изсипа фекалии пред входа на ОУ „А. Страшимиров“ в ромската махала в Казанлък. Разтревожено от възможни зарази, училищното ръководство сигнализира институциите в града, но до края на деня реакция от тяхна страна нямаше.

2001 – 78 тежки ПТП бяха станали на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък, за 10-те месеца на годината. Загиналите бяха 14, ранените – 88. В областта пътните произшествия бяха 341 със загинали 51 граждани и ранени 425.

2002 – Отчет за извършената работа за 3-те години от мандата си направи в ДК „Арсенал“ кметът на община Казанлък Стефан Дервишев. Радио „Вис виталис“ излъчи директно в ефир доклада на кмета.

2002 – „Оттук нататък решение ще вземе правният отдел на министерството“, – така началникът на инспектората по образованието в Стара Загора Любомир Любенов коментира за „Вис виталис“ възстановяването на поста от ВАС на бившия началник на инспектората Георги Георгиев, който бе неправомерно уволнен 10 месеца по-рано.

2004 – Певицата Тони Димитрова и Виевската фолк-група бяха гост-изпълнители на празника-събор в с. Крън.

2004 – Една година кметски мандат на кмета Стефан Дамянов – това бе темата на предаването на Георги Манев „Да попитаме…“. На децата, младите и възрастните той зададе въпроса: „Какво се промени за 1 година в Казанлък?“. Едно от децата в ОУ „Мати Болгария“ отговори: „Ремонтирахме си кухнята“, а друго каза: „На нашата кола й се огъна джантата, има много дупки по улиците“.

2005 – Ден на отворените врати във връзка с професионалния празник на българските полицаи – Денят на Св. архангел Михаил, 8 ноември, обяви РПУ-Казанлък. Деца от казанлъшките училища се срещнаха със служители на полицейското управление, които организираха за тях състезания и демонстрации. В дните до 8 ноември ръководството на управлението обяви приемни за граждани, срещна се и с кметовете на населените места в община Казанлък.

2005 – Кметът Стефан Дамянов се срещна на чаша чай с бронзовата медалистка по карате от Хале, Германия, 15-годишната Теодора Иванова и нейния треньор Драгомил Иванов от клуб “Севт Първи” -Казанлък. Сребърен знак “Шипка” и книги на издателство “Захари Стоянов” връчи Дамянов на изявената състезателка.

2006 – Над 900 броя от книгата „Приказка за светофара“ на Димитър Никленов бяха раздадени във Военния клуб при представянето на едноименния спектакъл на ямболския драматичен театър „Невена Коканова” по книгата на Никленов, посветен на безопасността на движението на пътя. Под формата на забавни игри децата получиха знания за това, как да се държат на пътя. На премиерата в Казанлък присъства и главният инспектор от Генерална дирекция „Полиция“ Красимир Костов.

2007 – Към края на м. октомври броят на водачите в област Стара Загора достигна 208 225, а броят на регистрираните ПТП – 110 872. За 10-те месеца на 2007 г. в областта станаха 2 285 ПТП, при които загинаха 43-ма, ранени бяха 458 души. В сравнение с предходната година леките ПТП бяха с 203 повече, тежките с 32 по-малко. Броят на загиналите бе намалял с 9, а на ранените с 85. 15 бяха жертвите на катастрофи, станали на територията, обслужвана от РПУ в Казанлък, ранените бяха 118.

2008 – Празничен молебен и водосвет поставиха начало на празника на казанлъшкото село Горно Черковище, който е в деня на Свети архангел Михаил. В източния край на селото бе открит монумент, изграден с помощта на дарител – арабски гражданин. Горно Черковище бе единственото село в общината със свой химн. По време на празника той бе изпълнен за първи път.

2008 – Певицата Ваня Костова и синът й Боян Михайлов, младежкият оркестър „Настроение” и шоуменът Тончо Токмакчиев бяха гост-изпълнители на празника-събор в Крън.

2010 – С декларация, отнасяща се за работата на кмета Стефан Дамянов, излезе в този ден Общинската организация на ПП „Атака” в Казанлък. Поводът бе публичният кметски отчет. В декларацията от „Атака“ припомниха, че много от дейностите, които Дамянов си приписва, не са негови – проектът за „Внедряване на енергийна ефективност в учебни заведения в Община Казанлък“, Ветрогенераторният парк, Фотоволтаичният парк, инвестициите на големи проекти в общината, ремонтът на моста край Бузовград и др. От партията припомниха и неизпълнените кметски обещания: откриването на филиал на ВУЗ, българо-руски завод за автомобили, реконструкцията на парковете „Розариум“ и „Тюлбето“, реализацията на проекта „Севтополис“, подобряването на инфраструктурата на града и др. От „Атака“ обвиниха Дамянов, че подписва договори за отопление на три пъти по-високи цени и за хранене на децата в детските градини с близки до Общината фирми – на завишени тройно цени.

2012 – Одобрен бе нов социален проект „Взаимопомощ“ на община Павел баня – по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома”. Той бе финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Стойността му бе 102 227,05 лв.

2012 – Вицещампионката и знаменосец на България от „Лондон’2012” Станка Златева бе на възстановяване в град Павел баня. Чаровната 29-годишна състезателка по борба предизвика небивал интерес в курортния град. Националката бе спирана често, за да се снима с любители и познавачи, тя бе топло поздравявана от почиващи и местни.

2012 – Над 200 деца от училища в Казанлък посетиха Районното полицейско управление по повод празника на полицията 8 ноември. Голяма част от децата споделиха, че искат да станат полицаи – за тях „полицейските служители са истински герои, защото ни пазят“.

2013 – Директорът на ОДМВР – Стара Загора главен инспектор Иван Чолаков награди 36 полицейски служители. Сред тях, с „Обявяване на благодарност“, бе и Диян Петров от сектор „Криминална полиция“ в РУП – Казанлък.   

2013 – Синтез между слово и багри – така бе определена съвместната работа между авторката на детската книжка „Цветна приказка“ Яница Станчева, която е и журналист, и малките художници от Школа „Артлиния” с ръководител Ваня Запрянова. Децата бяха автори на изложбата „Врабчета”, в която всяко от тях бе изобразило различни състояния на главния герой на приказката на Яница – Врабчо.

2013 – „Концерт за приятели” – под този надслов Фолклорният танцов ансамбъл „Арсенал” представи пред казанлъшката публика своята най-нова  90-минутна програма, с която ансамбълът гостува в Япония.

2014 – За първа година казанлъшкият клуб по спортни танци „Киара-Н“ организира три състезания в рамките на един ден, част от календара на БФСТ, подпомогнати финансово от Община Казанлък и спонсори. С пълен комплект медали и купи бяха възпитаниците на клуба-домакин, воден от треньорите Николай Тенев и Антония Каярова.

2015 – За 10-та година спортен клуб по лека атлетика „Пендарева“ организира лекоатлетическа щафета в парк „Розариум“ със съдействието на Община Казанлък и спонсори. Участваха над 200 деца.

2015 – Пет златни медала в Открития турнир и Купа България спечелиха възпитаниците на клуба по спортни танци „Киара-Н“. Близо 150 танцови двойки от страната взеха участие в петото издание на републиканския турнир по спортни танци, организиран  от КСТ „Киара-Н“.

2015 – За четвърта поредна година казанлъшкият клуб по спортна стрелба с треньор Нели Йончева и Община Казанлък организираха национален турнир “Севтополис“. Купи, медали и предметни награди бяха връчени на победителите в отделните възрастови групи – девойки, юноши, мъже и жени. От турнира казанлъшките стрелци завоюваха златен, два сребърни и четири бронзови медала. С първо място при мъжете, с пистолет, бе Матей Мачев. Втори места в турнира завоюваха Людмила Йовева и Атанас Янев, съответно при девойки и юноши – на пушка. Бронзови медали получиха Ирина Иванова, девойки – пушка, Георги Димов, юноши – на пушка, както и Нели Йончева – жени – пистолет, и Марин Иванов, също стрелял с пистолет, при мъжете.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram