Днес, 08.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Мариана Вълкова за „Вис виталис“ инж. Чаньо Стоянов – ВРИД директор на „Арсенал“, призна, че „непразнично е настроението на арсеналци в навечерието на Деня на машиностроителя“. Той подчерта положителните качества, които притежава инж. Крум Христов, оглавил оръжейницата скоро след това като изпълнителен директор.

1993 – „Няма да има празник в традиционния смисъл по случай Деня на машиностроителя, ситуацията не го позволява“, каза за „Вис виталис“ директорът на „Капрони“ АД Минко Койновски. Въпреки че нямаше забавяне на заплатите, икономическата ситуация във фирмата беше лоша.

1996 – След Бургас и Ямбол Казанлък бе третият град, в който бе организирана лекция на Духовното общество „Бяло братство“. Лектор бе д-р Васил Велев, темата – „Лекуване с цветни лъчи“.

1997 – Задълженията на Общинската болница в Казанлък към тази дата към различни доставчици бе 305 млн. стари лева, 200 млн. от тях бяха за вода и електроенергия.

1997 – На мястото на Веселин Вандов за председател на общинската организация на Радикал-демократическата партия в Казанлък бе избран Стефан Бакърджиев.

1997 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък лекция на тема „Мъдростта – мирово битие“.

1998 – Общинският съвет в Казанлък взе решение в общината да функционират 48 маломерни паралелки. С решение на общинските съветници заплатите в бюджетната сфера бяха увеличени средно с по 5%.

1998 – Началникът на РПУ-Казанлък Нейко Ройдев проведе с жителите на с. Копринка първата по рода си специална среща по проблемите на престъпността.

1998 – Гост на предаването „Открито“ на БНТ, по повод Деня на българската община, бе кметът на община Казанлък Иван Гороломов.

1999 – Открита бе ретроспективна изложба на Ивелин Иванов – по повод 1 година от ранната му смърт.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ диригентката Петя Павлович разказа за участието на Детски хор „Искра“ към НЧ „Искра“ в Международен хоров концерт в гр. Дебрецен, Унгария, на който именити специалисти в хоровото пеене са били силно впечатлени от казанлъшките деца.

2000 – 9600 бяха към тази дата децата, посещаващи училищата в община Казанлък. Първокласниците бяха 855, детските групи в градините – 85, а групите в яслите – 9. В Детска градина №17 бе разкрита група за деца с церебрална парализа.

2000 – Седем преподаватели по различни специалности в Техникума по лека промишленост, 70% от преподавателския състав по специалните предмети, придобиха V-та професионална квалификационна степен.

2000 – Към областното ръководство на БСП в Стара Загора бе създаден Информационен център – за събиране на информация за социално-икономическата обстановка в региона и предаването ѝ на Групата за експресен анализ към ВС на БСП.

2001 – 164 казанлъшки фирми бяха към момента длъжници на „Енергоразпределение“ – задълженията им възлизаха на 146 хил. лева. Община Казанлък дължеше 880 хил. лева, частни лица – 127 хиляди. На 90% от абонатите в ромския квартал електричеството беше спряно, задълженията им бяха общо 36 хил. лева. От началото на 2001 г. до тази дата регистрираните кражби на ток наброяваха 136.

2001 – В свое писмо до кметовете на Казанлък и Габрово министърът на регионалното развитие Костадин Паскалев определи като приоритетно довършването на обхода на Габрово при осъществяването на проекта „Тунел Шипка“. Към евентуалното изграждане на тунела интерес бе проявил японски фонд за задгранично икономическо сътрудничество.

2002 – Съюзът на жените „Проксен“ – Казанлък учреди обществен благотворителен фонд по програма „Дарителство по ведомост“ на фондация „Помощ за благотворителността в България“.

2002 – За първи път в Казанлък бе осъществено партньорство между неправителствена организация и медии в обществена полза – това бе отчетено на последното заседание на работния екип, реализирал проекта на Съюза на жените „Проксен“ – „Изборът – управление на отворените врати“ с участието на 3 казанлъшки медии – Радио „Вис виталис“, в. „Искра“ и ТВ „Емотон“.

2002 – Фондация „Българска роза“ дари 360 лв. на ИМ „Искра“ за издаването на албума „В Долината на розите и тракийските владетели“.

2004 – Казанлък бе част от провеждащите се в България Дни на японската култура по инициатива на Асоциацията за приятелство „Казанлък – Япония“. Интервю за радиото дадоха изпълнителите от японската танцова формация „Мадмоазел Синема“ и от японския спектакъл „Червено цвете, бяло цвете“.

2004 – По повод ухапано от куче дете в Казанлък Георги Манев посвети предаването си „Да попитаме“ на проблема с бездомните кучета, питайки децата, младите и възрастните: „Какво да правим с бездомните кучета?“. „Да ги обичаме“ – отговориха децата, а възрастните настояха за контрол и прибирането им в приюти.

2005  – Информационно бюро отвори врати в ПГ по лека промишленост и туризъм във връзка с Инициативата на направление “Туризъм” в учебното заведение. Идеята на организаторите бе да демонстрират нов начин за посрещане на посетител в една институция.      

2006 – Делегация от Казанлък, водена от зам.-кмета Юлияна Палазова, гостува на побратимения македонски град Кочани като проява на взаимното желание за възобновяване на връзките между общините Казанлък и Кочани, чието начало датира от 1995 година. Посещението бе по покана на кмета на македонската община Любомир Янев във връзка с Празника на общината – Дни на ориза,2006.

2008 – 80 медицински сестри, работещи в детските ясли, градини и училища в община Казанлък, преминаха тридневен курс на обучение, организиран от Община Казанлък и Българската асоциация по здравни грижи. Над 10-лектори от страната изнесоха различни лекции и статистики по теми, свързани със здравната превенция.

2008 – В ЛХМ „Чудомир“ бяха представени две от книгите на Лилия Димитрова – „Неспокоен ритъм“ и „Остатъци от езически вярвания в коледните обреди в Казанлъшко“, която бе тема на дипломната работа на Чудомировата племенница. 73-годишната възпитаничка на Богословския факултет на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“ се дипломира в края на 2007 г.

2008 – За втора поредна година СКА „Пендарева” и Община Казанлък организираха общоградско щафетно бягане, в което се включиха 120 деца на възраст от 7 до 18 години. Класирането в групата 2 -7 клас оглавиха възпитаниците на ОУ „Георги Кирков”, следвани от СКА „Пендарева”. Отборът на ПМГ „Н. Обрешков” оглави класирането в гимназиалния курс, втори бяха младежите на Хуманитарната гимназия.

2009 – Жителите на с. Енина отпразнуваха 140 години от създаването на местното НЧ ”Братство”.

2009 – 11 % от всички деца в страната, настанени в приемни семейства, бяха от Старозагорско, съобщи в този ден изпълнителният директор на фондация АРК България Лаура Паркър. Тя обобщи, че в национален мащаб 145 са децата, намерили нов дом чрез социалната услуга „Приемна грижа“. 16 деца бяха настанени в приемни семейства, сред тях нямаше казанлъчани. 14 от децата бяха от социалните домове в областта. 11 от семействата бяха избрали да бъдат професионални приемни родители.

2009 – Общинските съветници Васил Самарски, Цветанка Пискова, Теменужка Папазова, Георги Каличков и Янко Запрянов взеха участие в Шестата годишна среща на местните власти в Сандански. Във форума, организиран от НСОРБ, участваха над 1000 души от страната и чужбина. Това бе най-големият и висш форум на българските местни власти. Организира се ежегодно преди Деня на българската община – 12 октомври. Целта на работната среща бе обмяната на добри практики и добри принципи на управление.

2010 – 132 години от създаването на „Арсенал“ АД бяха тържествено отбелязани в казанлъшкото предприятие. Фирменият празник се отбелязва и с Ден на отворените врати.

2012 – 16 метра в секунда бе скоростта на вятъра, измерена в Казанлък в този ден, за който в област Стара Загора бе обявен жълт код. Причината за силния вятър бе студен циклон, преминаващ бързо през региона.

2012 – Дневният център за деца с увреждания в Казанлък отбеляза 4 години от създаването си. 36 деца от общината бяха ползвали услугите на центъра през 2011 г., в момента  броят им бе 50, в т. ч. 15  новоприети.

2012 – В Казанлък заседание проведе Управителният съвет на Българския колоездачен съюз. Членовете му взеха решение Ивайло Габровски, уличен в употреба на допинг, да бъде наказан да не се състезава две години. Същото наказание за подобно провинение  получи юношата от „Лястовица’1905“ – Казанлък, Александър Тенев.

2013 – Искаме да дарим любов! С този мотив на своето сватбено тържество младоженците Мария и Руси, които се ожениха в Казанлък, пожелаха цветята от гостите да бъдат заменени от детски играчки, които те подариха на дома за деца в Бузовград.

2013 – Долината на тракийските царе, като предложение от онлайн референдума за „Чудесата на България“ на 2013 г., бе на 9-та позиция във временната класация на допитването. За „Чудесата на България“ се състезаваха 20 уникални находки във втория тур на кампанията. В първия тур златото бе за гетите от Омуртаговата могила.

2014 – Казанлъшката изложба „Нещо от Бога и нещо човешко”, вдъхновена от стихотворение на Недялко Йорданов, гостува в Исперих. Изложбата бе съвместен проект на отделите „Етнография” и „Възраждане” в Историческия музей „Искра” в Казанлък и бе осъществена с помощта на Министерството на културата.

2015 – 8 нови обекта бяха открити в най-голямото в региона и страната предприятие „Арсенал“ АД. Общата стойност на направените инвестиции бе за над 30 млн. лева, като близо 25 млн. от тях бяха инвестиции, направени от „Арсенал“, останалите 5 млн. лева бяха от спечелен европейски проект. Три от обектите са на територията на завода в Мъглиж и осигуриха работа на нови близо 250 работещи. Останалите 5 обекта са в Казанлък, два от които с огромно социално значение – нов паркинг пред централния портал за 250 автмобила, с денонощно видеонаблюдение и осветление, и нови 1400 седящи места на стадион „Арсенал“. На откриването присъства военният аташе на Индия Павар Комар.

2015 – Народно читалище „Искра-1860” откри новия си творчески сезон с концерта „Искри от таланти”. В концертната програма участваха всички читалищни детски и младежки формации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram