Днес, 08.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод Международния ден на ромите – 8 април, радио „Вис виталис“ излъчи репортаж с участието на 8-годишния Величко, просещо дете от ромски произход, водещо със себе си и кученце. Детето разказа: „Никой не ми дава. Бягам от милицията. Взеха лепилото на батко. В полицията ни набиха с камшик. Майка работи в завода. Единия татко го мушнаха. Девет деца сме“.

1997 – С 9 хиляди /стари/ лева поевтиня тогава цената на една гигакалория топлоенергия за стопански нужди. Така цената стана 47 хиляди /стари/ лева за гигакалория. За населението цената остана 17 хиляди /стари/ лева за една гигакалория.

1997 – Към тази дата Регионалният център – Казанлък бе обработил 6650 от подадените общо 11500 молби за отпускане на социални помощи.

1997 – По това време заваляха оплакванията от появилия се на пазара некачествен червен пипер. Служителите на ХЕИ – Казанлък веднага извършиха проверки и установиха злоупотреби отстрана на ЕТ „Желязко Георгиев“ – с. Горски извор и ЕТ „Гана“ – с. Маджерито.

1999 – В този ден пълномощниците на акционерите в „Арсенал“ учредиха Работническо-мениджърско дружество „Арсенал 2000“. 64,5% – 5236 души писмено заявиха желанието си да станат акционери. Личният състав на дружеството тогава бе 8240 души. Радио „Вис виталис“ направи пълен запис на делегатското събрание за учредяване на РМД.

1999 – „Ние сме братя и сестри на Исус. Ще издържаме кухнята на Казанлък за 1 година. Да помогнем – за нас е привилегия“, – каза в интервю за радиото Джоди Карт – асистентка на директора на Фондация „Отворени ръце“ в Англия,  оказваща помощ на Казанлък чрез казанлъшкия пастор Божидар Ялъмов. 

2001 – Златен медал спечели казанлъшкият културист Тодор Тодоров на шампионата за мъже по културизъм, провел се в Шумен.

2002 – Концерт по случай деня на ромите изнесе най-младата формация на НЧ „Искра“ „Огнени ритми“.

2002 – Училището в ромския квартал в Казанлък „Антон Страшимиров“ се посещаваше към момента от 300 деца, по списък броят им беше над 400.

2002 – „Няма основание за паника от земетресения сред населението в бившата Хасковска област, тъй като те са свързани с Маришката разломна система“, – каза за радио „Вис виталис“ Румяна Главчева от Геофизичния институт в София. Земетресенията с епицентър с. Крумово, усетени и в Казанлък, вече затихваха.

2002 – Младежкият общински съвет подготви  и след широко обсъждане представи предложения до общинските съветници за промени в Наредба №1, отнасящи се за безопасността на младите хора и техните развлечения. Общинските съветници одобриха предложенията на младежите в частта за търговските обекти.

2003 –Отдел „Агроиндустрия“ започна подновяването на договорите за наем на общинска земя – в зависимост от категорията. Средно за ок. 50 дка наемът бе не повече от 10 лв.

2003 – 7 лв. бе одобрената от Общински съвет-Казанлък такса за регистрация на домашни кучета и издаване на паспорт. Глобата за куче без паспорт бе от 2 до 200 лв.

2005 – 14 декоративни японски дръвчета „Сакура“ посадиха в парка до Читалище „Искра“ японският посланик Н. Пр. Коичира Фукуи и кметът Стефан Дамянов. Общо 60 японски дръвчетата бяха доставени в Казанлък.

2005 – Международният ден на ромите – 8 април, беше отбелязан в Казанлък в парк „Розариум“ – с участието на ансамбъл «Огнени ритми» при НЧ «Искра», енинската формация «Калпазанки»  и самодейна формация към ромската църква в Казанлък. Празникът започна с химна на ромите, приет през 1972 г. на Втория конгрес на Международната ромска организация в Женева.

2005 – С първа награда за хора, втора за оркестъра и със специалната награда на кмета на Варна за ансамбъла се завърнаха възпитаниците на музикалните паралелки на СОУ „Екзарх Антим Първи“ от Националния конкурс за изпълнители на народна музика във Варна, който се проведе за 11-ти пореден път. Диян Динев – цигулка, спечели 1-во място, Диян Колев – тамбура, зае второ място, а Стойне Христов – тамбура, спечели третото място; същата позиция извоюва и Марияна Колева – народно пеене.

2005  – Фотоизложба, посветена  на 80-тата годишнина  от предучилищното възпитание в Казанлък, бе открита в Читалище „Искра“.

2005 – „Имате ли някаква мисия и в равнината?“ – на този въпрос Отец Саръев, наричан  „кръстителят на Родопите“, който бе гост в студиото на „Вис виталис“, отговори: „Не разделям България по никакви признаци, навсякъде проблемите са едни и същи – липса на вяра и оптимизъм. Всички имаме нужда от връщане към корените, към християнството“.

2006 – Фотоизложба, включваща 110 фотоса, под надслов „Докосване до светлината“, бе подредена във Военния клуб в Казанлък. Неин автор бе старазагорският фотограф Димо Узунов.

2006 – Холандски дни на цветята бяха проведени в Казанлък. За пръв път в България бе открит павилион за продажба на холандски  цветя – в градинката на ул. „Искра“. Десет хиляди стръка бяха доставени и представени от холандски фирми.

2006 – В групата до 14 г., в конкуренция с 51 шахматисти, републикански шампион стана Филип Димитров – първият шампион на клуба от Казанлък. Той спечели убедително златен медал и купа – със 7 и половина точки.

2008 – Общинският съвет в Павел Баня реши от 1 юли с. г. Общината да работи с 12% съкратен персонал.

2008 – Катерачите на спортните крубове “Селт” и “Казанлък” се завърнаха с медали от Първи кръг за Купа «България» по състезателно катерене за деца, юноши и девойки до 19 г. във Варна. С две първи места бяха Спасина Недялкова и Антония Флорова. С първи места бяха и Методи Зарчев и Виктор Драганов.

2008 – В този ден започна асфалтирането на пътния участък от кв. „Кармен“ до моста по пътя за Стара Загора. «Ще бъдат асфалтирани общо 7 км. пътна мрежа, за което Общината е инвестирала 1,5 милиона лева», съобщи за «Вис виталис» зам.-кметът по строителство и транспорт инж. Иван Кирев. Гаранцията за полаганото покритие бе 5 години.

2008 – Два образователни концерта, представящи Великденските традиции, изнесе в ДК «Арсенал» Пловдивският ансамбъл „Тракия“, който бе в Казанлък за първи път. „Целта на концертите е децата да се запознаят с народното творчество“, каза в интервю за радиото проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъла.

2008 – През първите три месеца на 2008 г. в областта бяха регистрирани 680 пътно-транспортни произшествия, при които загиналите бяха 17, а ранените – 152 души. В Казанлък през първото тримесечие бяха станали 163 леки и 29 тежки катастрофи, при които убитите бяха 3-ма, а ранените 33-ма.

2008 – Никола Георгиев, възпитаник на ШИ „Емануил Манолов“, в конкуренция с над 100 изпълнители от цялата страна, завоюва сребърен медал на 21-я Национален конкурс за инструменталисти и певци «Светослав Обретенов»  в Провадия.

2008 – На 8-ми април – Международният ден на ромите, бяха организирани различни спортни турнири. Ромите от Казанлък поднесоха венци и цветя на паметника на Жельо Маналов и Георги Тихолов, които имат заслуга за спасяването на роми по време на Втората световна война.

2009 – За поредна година Община Казанлък подари на ромите безплатна баня в с. Овощник за техния празник. От нея се възползваха ок. 100 души, които обаче останаха недоволни защото… водата в банята беше студена. «Това ли им е подаръкът?!», възмутиха се ромите.

2010 – В Крънската кория бяха засадени 42 орехови фиданки и 8 фиданки червен дъб – по инициатива на кметството в  Крън. „Преди много години в тази кория имаше орехов масив, но за съжаление в момента мястото изглежда пусто и грозно, трябва да го възстановим“, каза за „Вис виталис“ кметът на Крън Теменужка Люцканова.

2011 – Около 300 към момента бяха риболовците, членуващи в казанлъшкото Ловно-рибарско дружество.

2012 – „Хоровото изкуство търпи своето логично развитие през последните години“, каза в интервю за „Вис виталис“ проф. Теодора Павлович, дъщеря на основателката на казанлъшкия смесен хор „Петко Стайнов“, и консултант на хора. Според Павлович, все повече млади хора се присъединяват към различни хорови формации. Самите хорове все повече се профилират, като тенденцията в България и по света е съставът на хоровете да не е толкова обемен, колкото в миналото. Един от големите проекти, по който работеше Павлович в Казанлък, бе „Кармина Бурана“.

2013 – С поднасяне на венец пред паметника на Жельо Манолов и Георги Тихолов край казанлъшкото село Овощник започна ромският празник в община Казанлък. От години се спазва и обичаят, единствен в България, след официалната церемония ромите от Казанлък да ползват безплатно минералната баня в Овощник. След банята присъстващите деца и възрастни получиха и по един сандвич.

2013 – Клубът по спортни танци „Роза” бе с две първи места в турнира за купа „България“, който се проведе в Пловдив. Атанас Русев и Симона Янева при младежите на стандартни танци станаха отново първи, а победители на латина във възрастовата група юноши младша възраст бяха Калоян Бялков и Симона Семова.

2013 – С екипа на Олимпийския таекуондо тим на Берлин Стоян Начев, един от наследниците на популярния треньор от Казанлък Цанко Начев, стана шампион на Берлин в атрактивния таекуондо спорт в категория до 63 кг. Над 17 клуба от Берлин и над 200 участници си разпределиха отличията на дебютното за годината състезание. „Наследил е много неща от мен и върви по пътя ми, много е упорит, труди се и е дисциплиниран”, каза за Стоян треньорът на казанлъшкия клуб „Торнадо” Цанко Начев.

2013 – Казанлъшкият гросмайстор Петър Дренчев спечели второ място от 82-я Открит турнир в София на Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“.

2014 – Блок, засят с първокласна пшеница, на казанлъшката земеделска кооперация „Искра” бе буквално вандализиран. Той се намира в непосредствена близост до ромските квартали „Кармен” и „Казмера”. „Освен окосяването, ежедневно се пускат в блоковете коне да пасат, които пъдарят към кооперацията постоянно се опитва да изгони. Набезите върху блоковете с пшеница са ежедневни“, заяви председателят на кооперацията Дочка Богнанова и допълни, че загубите могат да достигнат до 50 тона зърно.

2014 – „Екобулпак“ АД въведе система за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в община Казанлък. На територията на общината бяха поставени общо 186 бр. жълти и 186 бр. зелени контейнера за разделно събиране. 

2015 – Ромите в община Казанлък започнаха своя празник с поднасяне на венец пред паметника на Георги Тихолов и Жельо Маналов, издигнат край с. Овощник, които по време на Втората световна война са рискували живота си, спасявайки роми.

2015 – Казанлъшкият смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев взе участие във Великденски концерт в Сливен, където прозвуча сакралното произведение на Джоакино Росини „Стабат Матер“. В концерта участваха и солисти от Бургаската опера.

2015  – Иван Бонев, на 11 г., спечели първата за КЕС „Селт“ за годината титла от Балканското първенство в Букурещ за деца до 13 г. „Карпати Трофи“.

2016 – Казанлъшки таланти номинирани за „Успелите деца на България“ – Техните имена са: Александра Симеонова /16 г., X клас, пиано/, Ани Тенева /10 г., IV клас, пиано/, Весела Паунова /13 г., VІІ клас, поп пеене/ и Кирил Димов /11 г., V клас, литература/. Четирите талантливи казанлъшки деца фигурират в списъка на претендентите да получат подпомагане от Фондацията на Димитър Бербатов за успехи.

2016 – Залесяването с червен американски дъб е в рамките на Световната седмица на гората. Община Казанлък е организатор на инициативата, заедно с момичета и момчета от Младежкия общински съвет – Казанлък,  младежката организация на ГЕРБ и сдружението с нестопанска цел ,,Свободен елемент“ . Фиданките са посадени южно от сградата на стадион ,,Севтополис“  и  около спортните игрища до Младежкия дом. Предстои с червен американски дъб да бъде залесен и парк ,,Изток“. Според зам.кмета на Общината Даниела Коева растението е изключително подходящо за градска среда, както от екологична, така и от естетична гледна точка.

2017 – Няма да се слагат гаражи зад блок 23 в ж.к. “Изток“, стана ясно от втората среща на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова с домоуправителите, след проведена анкета с всички жители на блока. От резултатите надделя мнението да не се преместват там ламаринените гаражни клетки, а да се помисли за подходящи паркоместа.

2018 – Общинските съветници на БСП-Казанлък сезират областния управител на област Стара Загора за взетото незаконосъобразно решение за продажбата на общинския имот на брега на морето в Равда. Те настояват областният управител, упражнявайки правомощията си по ЗМСМА, да върне решението за ново разглеждане или да го оспори в съда. На заседанието на местния парламент в края на м. март кметът на ГЕРБ Галина Стоянова внесе продажбата на терен, над 5 декара и половина с пазарна оценка 1 088 754 лв. Съветници на управляващата коалиция от ГЕРБ, ДПС, ББЦ и др. в Казанлък занижиха до цена 980 хиляди лв.

2019 – Зад гърба на закона с евтино жилище се уредила областната управителка на Стара Загора Гергана Микова /НФСБ/. Тя купила общинско жилище като попълнила с неверни данни декларацията за семейно и имотно състояние. За сделката екип на Пресс ТВ направи разследване и публикува няколко материала още през пролетта на 2018 г.

2019 – Нашите колеги Георги Манев и Делян Тенев получиха специална награда от сдружение „Свят без граници“. Наградите се присъждат на хора работещи в подкрепа на малцинствените групи и се връчват на 8 април – Международния ден на ромите. Нашите отличници получиха приз за „Лоялна медия към общността“.

2021 – Инцидент стана на кръговото кръстовище между бензиностанция „Еко“ и „Нюанс“ в Казанлък. Вероятно водачът е дрифтил и карал с превишена скорост. Живеещи в квартала споделили, че чували свистене на гуми дълго време. Предполага се, че шофьорът е загубил контрол, в резултат на което автомобилът се е преобърнал. Там има няколко пешеходни пътеки. Няма пострадали хора при инцидента. Полиция прави тестове за алкохол и наркотици на водача и изяснява обстоятелствата за зрелищната катастрофа.

2022 – Благотворителна изложба с творби от 20 художника, които прегърнаха каузата за набиране на средства за трети етап от реставрирането на старата сграда на читалището в Шипка, беше открита в Родната къща с експозиция на Ненко Балкански в Казанлък. Изложбата ще е на разположение на казанлъчани до 17 апрел, след което тръгва на турне в Стара Загора, Пловдив, Стрелча, София, Плевен и Габрово. Част от творбите са нарисувани по време на пленера през август месец миналата година по проект „Светлина за Шипка“, спечелен по регионален грант на мобилен оператор. В пленера участваха 8 художника от различни краища на България. По-късно се включиха още 12 художника, като подариха свои картини, включени в експозицията.

2022 – На 91-годишна възраст почина Неделчо Братоев, съобщи депутатът от БСП Момчил Ненов. Автор на книгите – документи „Съдба, „Ние помним“, „История на социалистическото движение в Казанлъшкия край”, „Инквизицията – фалшификации на историята“ и др. Навсякъде, където е работил е оставял трайни следи на професионалист, изключително точен, диалогичен, умен и скромен човек. Работил е в „Арсенал“ като главен конструктор, зам.-директор по техническите въпроси. От 1967г. е ръководител на Базата за техническо развитие, трансформирана през 1984 г. в Институт по металорежещи машини към предприятието. Последните три и половина години до пенсионирането си през 1991 г. работи като ръководител направление и заместник-директор по техническите въпроси в НИТИ „Инженеринг “. От 1991г. до 2003г. е бил организатор и заместник- председател на Общински съвет на БСП – Казанлък, а от 2008г. до 2016г. е председател на Общински съвет на Българския антифашистки съюз в Казанлък и допринася за възстановяване и поддържане паметта за личности и събития в антифашистката борба.

2022 – На 8 април 2022 г. джамията в Казанлък за пореден път стана обект на вандалска проява. Фасадата на историческата сграда беше изцапана с надпис с черен спрей. Ръководството на Районно мюфтийство – Стара Загора подаде сигнал в Полицията, а Община Казанлък заличи надписа. За съжаление това не е първият подобен случай, при който наблюдаваме липса на толерантност и незачитане на правното на самоопределение, посочват от Главното Мюфтийство на България. Фасадата беше осквернена и през изминалата година, а извършителят не беше установен. В изявление на Мюфтийството се казва още: „Ние от Мюсюлманското изповедание осъждаме вандалската проявява в Казанлък! Призоваваме компетентните органи за предприемане на действия, чрез които извършителят да бъде установен и да понесе своето наказание. Призоваваме и за вземане на мерки, които да предотвратят подобни действия в бъдеще!“. Сградата е обявена за единичен архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение през 1974г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram