Днес, 08.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод Международния ден на ромите – 8 април, радио „Вис виталис“ излъчи репортаж с участието на 8-годишния Величко, просещо дете от ромски произход, водещо със себе си и кученце. Детето разказа: „Никой не ми дава. Бягам от милицията. Взеха лепилото на батко. В полицията ни набиха с камшик. Майка работи в завода. Единия татко го мушнаха. Девет деца сме“.

1997 – С 9 хиляди /стари/ лева поевтиня тогава цената на една гигакалория топлоенергия за стопански нужди. Така цената стана 47 хиляди /стари/ лева за гигакалория. За населението цената остана 17 хиляди /стари/ лева за една гигакалория.

1997 – Към тази дата Регионалният център – Казанлък бе обработил 6650 от подадените общо 11500 молби за отпускане на социални помощи.

1997 – По това време заваляха оплакванията от появилия се на пазара некачествен червен пипер. Служителите на ХЕИ – Казанлък веднага извършиха проверки и установиха злоупотреби отстрана на ЕТ „Желязко Георгиев“ – с. Горски извор и ЕТ „Гана“ – с. Маджерито.

1999 – В този ден пълномощниците на акционерите в „Арсенал“ учредиха Работническо-мениджърско дружество „Арсенал 2000“. 64,5% – 5236 души писмено заявиха желанието си да станат акционери. Личният състав на дружеството тогава бе 8240 души. Радио „Вис виталис“ направи пълен запис на делегатското събрание за учредяване на РМД.

1999 – „Ние сме братя и сестри на Исус. Ще издържаме кухнята на Казанлък за 1 година. Да помогнем – за нас е привилегия“, – каза в интервю за радиото Джоди Карт – асистентка на директора на Фондация „Отворени ръце“ в Англия,  оказваща помощ на Казанлък чрез казанлъшкия пастор Божидар Ялъмов. 

2001 – Златен медал спечели казанлъшкият културист Тодор Тодоров на шампионата за мъже по културизъм, провел се в Шумен.

2002 – Концерт по случай деня на ромите изнесе най-младата формация на НЧ „Искра“ „Огнени ритми“.

2002 – Училището в ромския квартал в Казанлък „Антон Страшимиров“ се посещаваше към момента от 300 деца, по списък броят им беше над 400.

2002 – „Няма основание за паника от земетресения сред населението в бившата Хасковска област, тъй като те са свързани с Маришката разломна система“, – каза за радио „Вис виталис“ Румяна Главчева от Геофизичния институт в София. Земетресенията с епицентър с. Крумово, усетени и в Казанлък, вече затихваха.

2002 – Младежкият общински съвет подготви  и след широко обсъждане представи предложения до общинските съветници за промени в Наредба №1, отнасящи се за безопасността на младите хора и техните развлечения. Общинските съветници одобриха предложенията на младежите в частта за търговските обекти.

2003 –Отдел „Агроиндустрия“ започна подновяването на договорите за наем на общинска земя – в зависимост от категорията. Средно за ок. 50 дка наемът бе не повече от 10 лв.

2003 – 7 лв. бе одобрената от Общински съвет-Казанлък такса за регистрация на домашни кучета и издаване на паспорт. Глобата за куче без паспорт бе от 2 до 200 лв.

2005 – 14 декоративни японски дръвчета „Сакура“ посадиха в парка до Читалище „Искра“ японският посланик Н. Пр. Коичира Фукуи и кметът Стефан Дамянов. Общо 60 японски дръвчетата бяха доставени в Казанлък.

2005 – Международният ден на ромите – 8 април, беше отбелязан в Казанлък в парк „Розариум“ – с участието на ансамбъл «Огнени ритми» при НЧ «Искра», енинската формация «Калпазанки»  и самодейна формация към ромската църква в Казанлък. Празникът започна с химна на ромите, приет през 1972 г. на Втория конгрес на Международната ромска организация в Женева.

2005 – С първа награда за хора, втора за оркестъра и със специалната награда на кмета на Варна за ансамбъла се завърнаха възпитаниците на музикалните паралелки на СОУ „Екзарх Антим Първи“ от Националния конкурс за изпълнители на народна музика във Варна, който се проведе за 11-ти пореден път. Диян Динев – цигулка, спечели 1-во място, Диян Колев – тамбура, зае второ място, а Стойне Христов – тамбура, спечели третото място; същата позиция извоюва и Марияна Колева – народно пеене.

2005  – Фотоизложба, посветена  на 80-тата годишнина  от предучилищното възпитание в Казанлък, бе открита в Читалище „Искра“.

2005 – „Имате ли някаква мисия и в равнината?“ – на този въпрос Отец Саръев, наричан  „кръстителят на Родопите“, който бе гост в студиото на „Вис виталис“, отговори: „Не разделям България по никакви признаци, навсякъде проблемите са едни и същи – липса на вяра и оптимизъм. Всички имаме нужда от връщане към корените, към християнството“.

2006 – Фотоизложба, включваща 110 фотоса, под надслов „Докосване до светлината“, бе подредена във Военния клуб в Казанлък. Неин автор бе старазагорският фотограф Димо Узунов.

2006 – Холандски дни на цветята бяха проведени в Казанлък. За пръв път в България бе открит павилион за продажба на холандски  цветя – в градинката на ул. „Искра“. Десет хиляди стръка бяха доставени и представени от холандски фирми.

2006 – В групата до 14 г., в конкуренция с 51 шахматисти, републикански шампион стана Филип Димитров – първият шампион на клуба от Казанлък. Той спечели убедително златен медал и купа – със 7 и половина точки.

2008 – Общинският съвет в Павел Баня реши от 1 юли с. г. Общината да работи с 12% съкратен персонал.

2008 – Катерачите на спортните крубове “Селт” и “Казанлък” се завърнаха с медали от Първи кръг за Купа «България» по състезателно катерене за деца, юноши и девойки до 19 г. във Варна. С две първи места бяха Спасина Недялкова и Антония Флорова. С първи места бяха и Методи Зарчев и Виктор Драганов.

2008 – В този ден започна асфалтирането на пътния участък от кв. „Кармен“ до моста по пътя за Стара Загора. «Ще бъдат асфалтирани общо 7 км. пътна мрежа, за което Общината е инвестирала 1,5 милиона лева», съобщи за «Вис виталис» зам.-кметът по строителство и транспорт инж. Иван Кирев. Гаранцията за полаганото покритие бе 5 години.

2008 – Два образователни концерта, представящи Великденските традиции, изнесе в ДК «Арсенал» Пловдивският ансамбъл „Тракия“, който бе в Казанлък за първи път. „Целта на концертите е децата да се запознаят с народното творчество“, каза в интервю за радиото проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъла.

2008 – През първите три месеца на 2008 г. в областта бяха регистрирани 680 пътно-транспортни произшествия, при които загиналите бяха 17, а ранените – 152 души. В Казанлък през първото тримесечие бяха станали 163 леки и 29 тежки катастрофи, при които убитите бяха 3-ма, а ранените 33-ма.

2008 – Никола Георгиев, възпитаник на ШИ „Емануил Манолов“, в конкуренция с над 100 изпълнители от цялата страна, завоюва сребърен медал на 21-я Национален конкурс за инструменталисти и певци «Светослав Обретенов»  в Провадия.

2008 – На 8-ми април – Международният ден на ромите, бяха организирани различни спортни турнири. Ромите от Казанлък поднесоха венци и цветя на паметника на Жельо Маналов и Георги Тихолов, които имат заслуга за спасяването на роми по време на Втората световна война.

2009 – За поредна година Община Казанлък подари на ромите безплатна баня в с. Овощник за техния празник. От нея се възползваха ок. 100 души, които обаче останаха недоволни защото… водата в банята беше студена. «Това ли им е подаръкът?!», възмутиха се ромите.

2010 – В Крънската кория бяха засадени 42 орехови фиданки и 8 фиданки червен дъб – по инициатива на кметството в  Крън. „Преди много години в тази кория имаше орехов масив, но за съжаление в момента мястото изглежда пусто и грозно, трябва да го възстановим“, каза за „Вис виталис“ кметът на Крън Теменужка Люцканова.

2011 – Около 300 към момента бяха риболовците, членуващи в казанлъшкото Ловно-рибарско дружество.

2012 – „Хоровото изкуство търпи своето логично развитие през последните години“, каза в интервю за „Вис виталис“ проф. Теодора Павлович, дъщеря на основателката на казанлъшкия смесен хор „Петко Стайнов“, и консултант на хора. Според Павлович, все повече млади хора се присъединяват към различни хорови формации. Самите хорове все повече се профилират, като тенденцията в България и по света е съставът на хоровете да не е толкова обемен, колкото в миналото. Един от големите проекти, по който работеше Павлович в Казанлък, бе „Кармина Бурана“.

2013 – С поднасяне на венец пред паметника на Жельо Манолов и Георги Тихолов край казанлъшкото село Овощник започна ромският празник в община Казанлък. От години се спазва и обичаят, единствен в България, след официалната церемония ромите от Казанлък да ползват безплатно минералната баня в Овощник. След банята присъстващите деца и възрастни получиха и по един сандвич.

2013 – Клубът по спортни танци „Роза” бе с две първи места в турнира за купа „България“, който се проведе в Пловдив. Атанас Русев и Симона Янева при младежите на стандартни танци станаха отново първи, а победители на латина във възрастовата група юноши младша възраст бяха Калоян Бялков и Симона Семова.

2013 – С екипа на Олимпийския таекуондо тим на Берлин Стоян Начев, един от наследниците на популярния треньор от Казанлък Цанко Начев, стана шампион на Берлин в атрактивния таекуондо спорт в категория до 63 кг. Над 17 клуба от Берлин и над 200 участници си разпределиха отличията на дебютното за годината състезание. „Наследил е много неща от мен и върви по пътя ми, много е упорит, труди се и е дисциплиниран”, каза за Стоян треньорът на казанлъшкия клуб „Торнадо” Цанко Начев.

2013 – Казанлъшкият гросмайстор Петър Дренчев спечели второ място от 82-я Открит турнир в София на Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“.

2014 – Блок, засят с първокласна пшеница, на казанлъшката земеделска кооперация „Искра” бе буквално вандализиран. Той се намира в непосредствена близост до ромските квартали „Кармен” и „Казмера”. „Освен окосяването, ежедневно се пускат в блоковете коне да пасат, които пъдарят към кооперацията постоянно се опитва да изгони. Набезите върху блоковете с пшеница са ежедневни“, заяви председателят на кооперацията Дочка Богнанова и допълни, че загубите могат да достигнат до 50 тона зърно.

2014 – „Екобулпак“ АД въведе система за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в община Казанлък. На територията на общината бяха поставени общо 186 бр. жълти и 186 бр. зелени контейнера за разделно събиране. 

2015 – Ромите в община Казанлък започнаха своя празник с поднасяне на венец пред паметника на Георги Тихолов и Жельо Маналов, издигнат край с. Овощник, които по време на Втората световна война са рискували живота си, спасявайки роми.

2015 – Казанлъшкият смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев взе участие във Великденски концерт в Сливен, където прозвуча сакралното произведение на Джоакино Росини „Стабат Матер“. В концерта участваха и солисти от Бургаската опера.

2015  – Иван Бонев, на 11 г., спечели първата за КЕС „Селт“ за годината титла от Балканското първенство в Букурещ за деца до 13 г. „Карпати Трофи“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram