Днес, 07.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В музей-галерията концерт с творби от Моцарт, Бетовен и Салиери изнесоха Здравка Баръмова – цигулка и Радосвета Хъркова – пиано.

1997 – Институтът по розата в Казанлък бе произвел разсад за 1200 декара рози. Те бяха предназначени за Казанлък и други региони в страната.

1997 – Проверка на учебната документация в 11 училища в Казанлък констатира, че документацията е изрядна само в ОУ „Никола Вапцаров“.

1997 – Проучване в три казанлъшки училища – „Мати Болгария“, „Н. Вапцаров“ и „Кулата“, показа, че общо 118 деца от 1-ви до 4-ти клас изявяват желание да изучават религия 1-2 пъти седмично с безплатни учебници и финансиране от Община Казанлък.

1998 – Разкриваемостта на казанлъшката полиция за 9-те месеца бе 42% – най-ниска в област Стара Загора. РПУ-Казанлък обслужваше територия, няколко пъти по-голяма от тази на другите регионални дирекции с 3 пъти по-малоброен състав от тях.

1998 – С 2 златни и 4 сребърни медала се завърна от провелия се в Хасково турнир за Световната купа по карате отборът на Клуба за източни бойни изкуства „Тигър“ – Казанлък.

1999 – Министър-председателят Иван Костов бе на посещение в Казанлък, за да подкрепи лично кандидата за кмет от ОДС Даниил Азманов. Срещата му с гражданите се състоя в кино „Искра“ и бе директно излъчена по радио „Вис виталис“. Обърквайки региона, в който бе дошъл или от незнание, министър-председателят поздрави казанлъчани, славещи се като „производители на най-хубавото вино“ – каберне „Совиньон“. За да извади премиера от неудобството, Крум Владев, водещ на срещата, му подсказа: „Рози, рози…“.

2001 – В с. Ветрен, община Мъглиж, възникна пожар в дъбова кория, собственост на Държавното лесничейство в Мъглиж. Унищожени бяха няколко декара широколистни дървета, спасен бе боров масив.

2001 – В среща, играна пред около 400 зрители на ст. „Севтополис“, „Розова долина“ – Казанлък победи „Бенковски“ – Николаево с 8:0.

2001 – По повод 100-годишнината на ИМ „Искра“ гост в студиото бе директорът на музея д-р и.н. Косьо Зарев, който написа в Паметната книга: „На радио „Вис виталис“ – с уважение и пожелание да бъдат винаги актуални и интересни!“.

2001 – Гост на предаването „Стадион“ бе треньорът по лека атлетика Детелин Маслов, който написа в Паметната книга: „Когато критикувам, искам да променя нещо! Когато не променям нищо, значи аз съм нищо!“. А спортният журналист от ТВ „Казанлък“ Атанас Георгиев, гост на същото предаване, написа: „Журналисти и спортисти от Казанлък, да не се предаваме лесно и без бой. Зная, че ни е много трудно, че може да стане и по-тежко, но един ден ще дойде доброто“.

2002 – Заради мощни тътени, отекващи в селата в близост до полигона в с. Змеево, жителите на с. Горно Черковище осъмнаха с изпочупени стъкла на къщите си.

2002 – Над 65 хиляди бяха движимите паметници на културата под закрилата на ИМ в Казанлъшко. Близо 70 от тях – с местно значение, 8 – национални и 1 –  Казанлъшката тракийска гробница, – под закрилата на ЮНЕСКО.

2003 – На предизборна среща с бизнесмени от Казанлък кандидатът за кмет Стефан Дамянов се ангажира със създаването на общинско звено, свързано със структурите на фирмите, и на Бизнес център – за подпомагане на тяхната дейност.

2003 – В Казанлък бе учредено Сдружение на казанлъшкия бизнес – като част от програмата „Джобс“, по която Община Казанлък бе спечелила проект.

2003 – Грозната дупка в центъра на Казанлък да бъде превърната в градинка, с това се ангажира кандидатът за кмет Иван Дочев, който бе категоричен: „За мястото от години се води сложен съдебен спор. Докато чакаме законовото решение, можем да преобразим това място: по-добре още няколко години градинка, отколкото сметище“. Млади театрали от театър „Л. Кабакчиев“ символично „оплакаха“ дупката, която Дочев обеща да запълни и преобрази.

2004 – В интервю Никола Тодоров разказа за слушателите подробности около написването на книгата му „Сага за Стайнови“, чиято премиера се състоя в Казанлък.

2004 – Златен почетен знак на Министерството на външните работи връчи министър Соломон Паси на ръководителя на експедиция „Темп“ д-р Георги Китов за направените преди дни от него уникални археологически открития в могилата Голяма косматка – 73 предмета, 20 от които златни. Общественият комитет за граждански инициативи в Казанлък излезе с предложение на д-р Китов да бъде присъдено званието Почетен гражданин. По-късно Общинският съвет в Казанлък гласува единодушно предложението.

2004 – Казанлък бе домакин на част от изявите на 15-ите Дни на японската култура в България. Тук гостува японска делегация начело с председателя на Асоциация „Фукуяма – България“ Хидеми Накамура. Майсторът-керамик от Фукуяма Тадацуги Ито изнесе лекция за керамичното японско изкуство пред възпитаниците на Художествената гимназия. В ДК „Арсенал“ бе изнесен концерт – традиционна японска музика.

2005 – След успешното си представяне на международното състезание по карате-до в Хасково, 15-годишната ученичка от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, състезателка на Клуба по източни бойни изкуства“ Севт І“ в Казанлък, Теодора Иванова бе включена в националния отбор за участие в Световното първенство по карате-до. Теодора тренира карате от 5-годишната си възраст.

2005 – За пети път в Казанлък под мотото „Различни, но равни“ бе проведен Празник на етносите. Седем състава се изявиха в парк „Розариум“ –  представители на ромския, турския и каракачанския етнос. „Ще работим за това всички етноси да се чувстват еднакво добре в нашия град“, каза при откриването кметът Стефан Дамянов.

2005 – На пресконференция представителките на сдружението „Защита на животните“ Ренате Бергандер и Хайде Тикел от Германия и Ренате Еберхарт от Австрия представиха проект за кастриране на бездомните кучета. В същия ден д-р Гергана Чернева, работеща по подобен проект в София, направи демонстрация на първата по рода си в Казанлък манипулация по кастрирането на две кучета по нов метод. Предстоеше над 100 бездомни кучета да бъдат кастрирани, обезпаразитени и маркирани с ве-образен разрез на дясното ухо във вече построения приют в Казанлък.

2005 – По повод празника на с. Енина – 15 октомври, бе организиран втори открит шахматен турнир ”Яна-2005 “. Организатор на турнира бе Шахклуб ”Енина“. Организиран бе и шахматен сеанс – едновременна игра на 20 дъски на първенеца на Енина за 2004 г. – Димитър Павлов.

2006 – В поделение 22 160 в Казанлък бяха посрещнати и наградени военнослужещите от първия контингент на Българската армия, участвали в мисия за охрана на центъра за репатриране на бежанци в лагера „Ашраф“ в Ирак. Участваха министърът на отбраната Веселин Близнаков  и първият заместник-началник на Генералния щаб на БА вицеадмирал Емил Люцканов.

2007 – С 5 награди се завърнаха вокалисти на ВГ „Искрица“ от международния конкурс «Морски звездички» във Варна: Надежда Димитрова – с първа награда, Димитър Чемширов – с втора награда, Яна Стефанова – с награда за най-добро изпълнение на българска песен. Теодора Манджурова бе с поощрителна награда. Дуетът Яна и Надежда стана носител на специалната награда.

2008 – Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов да бъде даден на прокурор заради неизпълнено от него решение на Общинския съвет при категоричното решение на ВАС, поискаха общински съветници. 43 бяха неизпълнените и оставени без кметски становища преписки на ОбС от февруари до септември с.г., 24 бяха неизпълнените от кмета решения. Община Казанлък бе една от малкото, които бяха без регистър на общинската собственост. Кметът не бе внесъл в законния срок от 3 месеца и Стратегия за управление на общинската собственост. В нито една от комисиите на ОбС той не бе докладвал програмата си за управление. В кметската програма присъстваха само 4 населени места от общината, за останалите 15 не се споменаваше. Като хаос определи ставащото в Общината зам.-председателят на Комисията по приватизация в Общинския съвет Георги Каличков. 

2009 – Със Заповед № 551 областният управител Йордан Николов определи ресорите на заместник-областните управители. Заместничката му от Казанлък Галина Стоянова отговаряше за социалната политика, образованието, устройството на територията, здравеопазването, културата, държавната собственост и туризма, както и за провеждането на държавната политика в общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови.

2010 – Поредното нерегламентирано сметище в Казанлък бе оформено на източния вход на града на площ от над 3 декара, до жп трасето в района на кв. „Кармен“. Сметището се набиваше на очи най-вече на преминаващите по околовръстния път. След поредица от репортажи на „Вис виталис“ за появили се и превърнали се в трайни нерегламентирани сметища, общинските съветници поискаха от кмета Стефан Дамянов да докладва на сесия за предприетите мерки.

2010 – Казанлъшкото СОУ ”Екзарх Антим І” реализира мащабен международен проект по програмата е-тунинг – училищна  „Евровизия” с участието на ученици от 34 държави. Координатор бе казанлъшкото училище.

2011 – Дневният център за деца с увреждания в Казанлък отбеляза 3 години от създаването си. Центърът бе открит през 2008 г. по програма „ФАР“ на ЕО, тогава капацитетът му бе 34 места за деца от 3 до 18 години. От 2009 г. той бе на делегиран бюджет.

2011 – На 47 г. внезапно почина Валентин Вучков, определян от мнозина като истинска рок-легенда от Казанлък. Вучков е основателят на една от първите рок банди в Града на розите Joker’s band.

2012 – Към момента бе приключил първият етап от построяването на единствената професионална и най-голяма площадка за стрийт фитнес в Казанлък и в целия Старозагорски регион, разположена на повече от 250 квадратни метра. Поставени бяха 11 уреда, изработени от младежи в Казанлък. Материалите и финансирането за построяването на площадката бяха осигурени от общинския офис на ГЕРБ в Казанлък, те бяха на стойност от почти 8 хиляди лева.

2012 – 536 бяха регистрираните домови кражби в община Казанлък от началото на 2012 г., съобщи в този ден инспектор Пламен Петков от сектора за противодействие на криминалната престъпност към ОД на МВР в Стара Загора.

2013 – 1132 правоимащи социално слаби лица в община Казанлък бяха подпомогнати с безплатни храни – пакети със зрял боб, брашно, ориз, вафли, леща, 5 л. олио, конфитюр, пчелен мед и картофено пюре – по програма „Благотворителност“.

2013 – Почти всички научни работници в Института по розата в Казанлък подадоха оставки. Причината бе несъгласието им с назначаването за директор на института на проф. Недко Недков. От синдикатите коментираха, че с това назначаване се слага кръст на научния институт.

2014 – Внезапно си отиде от света Димо Димов, главен експерт по сигурността в Община Казанлък. Димов ни напусна на 63 години, докато е бил на работното си място. Той бе секретар на общинска администрация в мандата на кмета Бончо Сарафов в периода 1991-1995 г. Преди това Димов е работил като капитан на кораб за далечно плаване, а след работата си в Общината, в частния ресторантьорски бизнес. Той бе един от основателите на СДС в Казанлък.

2014 –С медали от лекоатлетически турнир се завърнаха възпитаниците на треньорката Светла Миткова. Над 500 деца от цялата страна взеха участие в атлетическия турнир „Децата на София” на Националния стадион „Васил Левски”. Христо Ганчев от казанлъшкия клуб „Цветанка Христова“ бе най-добър на гюле (от 4 кг.) при момчетата под 16 години, с резултат 14.95 метра. Съотборникът му Валентин Цветков завоюва среброто с 14.93 метра. На трето място се класира синът на покойната Цветанка Христова – Стефан Оджаков с 12.90 метра.

2014 – Историкът от музей „Искра“ Чавдар Ангелов участва в ХІІІ-те есенни четения в Исперих на тема „Сборяново – от находката до витрината”. Повече от 20 доклада бяха изнесени в рамките на четенията. Във форума гостуваха музейни специалисти и историци от София, Варна, Велико Търново, Габрово, Силистра, Попово, Разград.

2014 –Наследници от рода на Цанко Минков – Комитата от Павел баня отбелязаха годишнина от смъртта му. На 5-и октомври 1944 г. умира един от най-младите Ботеви четници, родом от село Турия, Цанко Минков. След 1878 г. той се заселва в Павел баня, където доживява дълбоки старини. По-късно е обявен за почетен гражданин на общината.

2014 – Този ден бе вторник. Същата вечер казанлъшки поети, писатели, художници, фотографи, музиканти се събраха на поредния „Литературен вторник“. Идеята за „вторниците“ бе на покойния от три години Бай Добри-Папата. В дома на Бай Добри, точно срещу Царската чешма, започнали някога „събирачките“, наричани от посетителите им „вторниците“. Бай Добри остави чудесни спомени от другаруването си с Чудомир. Той бе сред първосъздателите на Клуба на дейците на културата в Казанлък, получи приживе награда от Общината за приноса му в духовния живот на града. Не пропускаше културна проява и не пестеше критики, но въодушевено подкрепяше всяко проявление на талант.

2015 – 1335 лв. събра само за два дни БСП – Лява България – Казанлък за възстановяването на разрушената сграда на ПМГ „Никола Обрешков”.

2015 –Стара Загора бе домакин на 12-ото открито Държавно първенство по естетическа групова гимнастика за всички възрастови групи. Над 300 гимнастички от 35 отбора, включително и гости от Молдова, взеха участие в шампионата. В най-малката възрастова група, 6-8 години, казанлъшките гимнастички, водени от Мариана Ламбова, станаха трети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram