Днес, 07.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В Деня на радиото – 7 май, радио „Вис виталис“ излъчи 115-тото си предаване – празнично, с водеща Ваня Попова. Поздравени бяха всички събеседници на радиото от създаването му до момента. Първият слушател, обадил се в радиото, бе Метана от с. Бузовград. Първата награда за слушател бе получила Маргарита Хаджиганева.

1996 – В храм „Св. Богородица“ в Казанлък бе проведена възпоменателна вечер, посветена на Екзарх Антим Първи.

1996 – В този ден бе отбелязана 25-годишната творческа музикална дейност на Евелина Райнова – преподавателка в училище „Екзарх Антим Първи“, бивш диригент на хорови формации в „Арсенал“.

1997 – Над 10 000 от абонатите на Електроснабдяване – Казанлък не бяха плащали електроенергията, която бяха ползвали 2-3 и повече месеца. Започна прекъсването на ел. захранването на нередовните абонати.

1997 – Заради нарушение на устава на организацията, Окръжният съвет на ДПС изключи от членство в движението Айше Хайрола – бивш председател на ДПС.

1997 – По това време бяха зачестили кражбите на домашни животни. Само за 10 дни бяха откраднати 108 животни.

1999 – От тази дата радио „Вис виталис“, както и всички радио- и телевизионни оператори в страната, започна ежемесечно да изпраща писмен мониторинг, с изчисления в проценти на продукцията си по жанрове, на Националния съвет за радио и телевизия – НСРТ, дн. СЕМ. Тази практика продължи до 2015 г. На програмата се прави пълен запис – мониторинг, който се съхранява 3 месеца.

2000 – Творба на казанлъшки творец бе проектирана върху голям екран в Колизеума в Рим, когато папа Йоан Павел Втори отслужи литургия в памет на мъчениците от Светата църква през миналия век. Това бе кръст-икона „Дървото на живота“, изработен от дърво от Цветомира Цветкова. Художествената фотография бе на казанлъшкия фотограф Александър Иванов. Хиляди копия бяха разпространени по целия свят.

2000 – Гост на живо в забавното предаване „Пинг-понг“ на Цветан Георгиев и Георги Манев бе певецът Искрен Пецов.

2001 – Мария Пройкова представи детската си книжка «Звезден прах».

2001 – Председателят на Общински съвет – Казанлък Теодори Митев изпрати поздравления послучай Деня на радиото и електронните медии до трите електронни медии в Казанлък – радио «Вис виталис», Телевизия «Емотон» и Телевизия «Казанлък». Отбори на трите медии се срещнаха в същия ден в приятелски баскетболен мач.

2003 – С една първа и две втори награди се завърнаха акордеонистите – възпитаници на Неделчо Димитров и Михаил Христов от ШИ «Емануил Манолов», от Втория национален конкурс «Танцуващи клавиши» в Нови пазар. Първа индивидуална награда завоюва Александър Колаков.

2003 – Специален поздравителен адрес получи от председателя на Общински съвет – Казанлък Теодор Митев радио «Вис виталис» послучай Деня на радиото – 7 май.

2008 – Първото електронно гласуване и безхартиено заседание проведе в този ден Общинският съвет в Казанлък. Стартът на заседанието даде министър Николай Василев, който бе сред официалните гости. «Казанлък е един от най-добрите примери в страната при използване на информационни технологии и доказателство за това е първият в България електронен Общински съвет, където се провежда електронно гласуване и безхартиено заседание», каза в словото си министър Василев и поздрави автора на идеята – председателят на Общинския съвет Васил Самарски.          

2008 – Местните парламентаристи гласуваха да бъде преструктуриран «Медико-дентален център поликлиника Казанлък» ЕООД в «Диагностично-консултативен център Поликлиника Казанлък» ООД.

2008 – Общинската администрация да обособи подходящо място за гробище за домашни любимци, предложиха от сдружението „За чиста Розова долина“, тъй като градският парк „Тюлбето“, посещаван от български и чуждестранни туристи, бе превърнат в нерегламентирано гробище за домашни любимци.

2008 – Националният омбудсман Гиньо Ганев да бъде избран за Почетен гражданин на Казанлък, решиха по време на заседание общинските съветници в Казанлък. Те не приеха предложението на ПП ”Земеделски съюз” кметът Стефан Дамянов да бъде удостоен със званието Почетен гражданин във връзка с предстоящия му 70-годишен юбилей.

2009 – Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ ще бъде най-новото предложение на България за списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново българският посланик в Париж Ирина Бокова, кандидат за генерален секретар на ЮНЕСКО. Тя посочи, че от 80-те години досега нови предложения за български обекти не са правени.

2016 – Фестивал на здравословния живот „Здравей, здраве“ се провежда в Казанлък на 7 и 8 май в ДК „Арсенал“, при вход свободен за посетителите. Откриването ще направят от 10:00 часа гимнастически комплекс „Бели рози“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Диамант“ с ръководител Диана Шопова. Началото на базара ще постави откриването на изложбата „Усмивки“ на школа „Ренина“. Здравни беседи, йога за бременни, демонстрация на Тай Чи, Пилатес, музика за медитация и др. са част от акцентите в програмата.

2021 – Уникална, отпреди 4 десетилетия, черно-бяла снимка, на която се вижда как академик Дечко Узунов сам рисува паното „Розоберачки“ във фоайето на някогашния балкантуристки хотел „Казанлък“, бе показана в социалните мрежи. Това стана благодарение на Бедрос Азинян, син на един от казанлъшките фотолетописци Артин Азинян. Бедрос подготвяше новата си книга -фотоалбум „Моят Казанлък“, където е събрал малка част  от огромното наследство /обработени са над 2000 негатива!/ на баща си. Той припомни, че паното на академик Дечко Узунов /1899-1986 /е било своеобразен подарък за съгражданите му. В сътворяването му са участвали ученици от местната художествена гимназия и бивши студенти на големия майстор на четката. По него време Артин Азинян е подготвял филма за художника.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram