Днес, 06.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Казанлък бе домакин на национална среща на Асоциацията на частните млекопроизводители в България. Бе решено в мандрите в страната да се извършат повсеместни проверки.

1997 – Семинар на тема „Приватизацията“ с лектор Антон Христов от Американската федерация на труда организира в Казанлък Регионалният съвет на КТ „Подкрепа“ за фирмите „Арсенал“, „Зино“, „Динамика“ и др.

1997 – Крадци отнесоха двете кутии с общо 50 хил. /стари/ лева от храм „Успение на Св. Богородица“ в Казанлък, в които православните християни бяха оставили своите левчета като дар за храма.

1998 – 400 войници от набор 1980 г., служещи в под. 22160 в Казанлък, положиха воѝнска клетва на пл. „Севтополис“. В церемонията участва генерал-майор Богдан Тодоров, началник-щаб на Трети армейски корпус.

1998 – От едногодишна работа в Гуанджоу в Китай се завърна групата от актьори и танцьори от НЧ „Искра“.

2000 – В този ден бе открита първата в Казанлък и петата поред изложба – платна и пластика, на Григор Велев в стил реализъм.

2000 – НПМ „Шипка-Бузлуджа“ откри набирателна сметка за възстановяването на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка по повод 100-годишнината му, която предстоеше да бъде чествана през 2002 г.

2000 – Младият художник от гр. Елин Пелин Григор Велев представи в Казанлък своя изложба – стъклопластика и порцеланопластика.

2001 – „500 декара от Общинския поземлен фонд – Казанлък са заделени за оземляване на малоимотни и безимотни граждани в изпълнение на специално решение на Общинския съвет“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ председателят на общинската поземлена комисия Георги Видев.

2002 – СОУ „Екзарх Антим Първи“ спечели проект „Родителското участие в образованието“ на американска неправителствена организация. От 70 кандидати одобрените бяха 10.

2002 – Прощален клавирен концерт изнесе в НЧ „Искра“ лауреатката на много национални и международни награди Петя Старева, ученичка на Елена Юлиянова в ШИ „Ем. Манолов“. Два дни по-късно Петя замина да живее в Канада със семейството си.

2003 – На първата си пресконференция кметът на община Казанлък Стефан Дамянов призова медиите да работят заедно с Общината – да бъдат добър коректив и барометър на настроенията на гражданите. „Ще бъда кмет на всички“, декларира той.

2003 – Селата Копринка и Енина експериментално бяха включени в цифровата телефонна централа на Казанлък.

2003 – За 10-те месеца на годината пожарникарите в област Стара Загора загасиха 1608 пожара. За същия период на предходната 2002 г. те бяха 1281.

2003 – Премиерния си спектакъл „Балканът не е мъртъв“ от Деян Дуковски представи Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък.

2005 – Първо място в Стара Загора, в състезание в памет на Васил Калчев, завоюва казанлъшката треньорка и състезателка на шах-клуб „Казанлък“ Петранка Драганова. Нейният възпитаник Радослав Очков бе със сребърен медал при юношите до 16 години.

2005 – ФК „Розова долина “ стана трети в класирането на областната група.

2006 – Автопилотът Стефан Панчугов от Казанлък стана шампион в републиканско първенство на писта в България в клас 1600 кубика. Панчугов завърши с три първи и две втори места за 2006 г. Вицешампион бе на планинско.

2007 – Казанлъшкият коафьор Събина Иванова и собственичката на ВИП-студио «Екстраваганца» в Казанлък Силвия Митова бяха удостоени с грамоти на 10-ото международно издание на Фестивала на красотата в Пловдив.

2007 – Антония Генчева бе единственият студент от Казанлък, включил се в обучение за работа по европейски фондове в Европейския парламент в Брюксел. След двуседмичното обучение Генчева получи сертификат за работа по европейски проекти. Антония бе завършила „Европеистика“, в момента следваше магистратура „Европейски фондове“ във Варненския университет.

2008 – С тържествено утро в двора на училището продължи в този ден честването на 125-годишния юбилей на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион. В празничния концерт в ДК „Арсенал” участие взе група „Мастило”.

2008 – По повод Европейския ден за здравословно хранене – 6-ти ноември, Общинският съвет по наркотични вещества Казанлък организира часове по готварство в две училища на град Казанлък – ОУ „Георги Кирков” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Ученици от 3-тите и 4-ти класове сготвиха здравословно детско меню с помощта на майстор-готвача Атанаска Цекова.

2009 – По време на парламентарния контрол в този ден народният представител от Казанлък Емил Караниколов отправи питане към министъра на културата Вежди Рашидов, свързано с шумно рекламирания от Община Казанлък и кмета Стефан Дамянов проект „Севтополис”: Застава ли държавата зад проекта, колко пари са инвестирани по него до този момент и ще поеме ли някой отговорността за извършените разходи по мега-проекта до момента? Министър Рашидов бе категоричен в отговора си: „Държавата никога не е поемала отговорност за финансирането на проекта, а го е подкрепяла при условие, че финансирането е от външни инвеститори“.

2009 – С поредица от поетични вечери, представителите на литературния клуб „7+” в Казанлък отбелязаха втората годишнина от основаването му. Първата от поетичните вечери се проведе в залата на ЛХМ „Чудомир”, като поканата към присъстващите бе да са облечени в ретро облекло.

2010 – Престижната вицешампионска титла и сребърен медал от Националния турнир в свободния стил в Стара Загора бе за възпитаника на Христомир Бояджиев от клуб” Казанлък” – Цветан Кънев, в категория до 32 кг.

2010 – Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев, роден в Казанлък, подобри собствения си клубен рекорд за най-много мачове за „червените” в евротурнирите. Сърцатият халф изигра своя 43-ти мач с екипа на армейците срещу „Рапид” във Виена.

2012 – България бе представена в този ден в Европарламента по инициатива на евродепутата Илиана Иванова. Казанлъшката маслодайна роза и Долината на розите и тракийските царе бяха основен акцент на форума, който бе уважен от еврокомисаря Кристалина Георгиева, от Антонио Лопез Истуриз, генерален секретар на ЕНП, член на ЕП, от много евродепутати, представители на дипломатически мисии. Във вечерта, посветена на България, пя  Веселина Кацарова – мецо-сопрано, родом от Стара Загора.

2012 – Директорът на ВиК – район Казанлък инж. Тотьо Ангелов заяви в този ден, че беззаконията в ромския квартал „Кармен” ще приключат. Започна мащабна акция за това, живеещите в квартала да заплащат потребената вода. Повече от 5 години жителите на „Кармен“ не бяха плащали питейна вода. Подобни акции със спирането на вода стартираха и в други ромски квартали в Старозагорска област. Още на следващия ден, като предупредителна мярка, водата в целият ромски квартал „Кармен” в Казанлък бе с намален дебит.

2012 – С нова дограма посрещна зимата Пенсионерският клуб в Казанлък, сподели пред „Вис виталис“ председателят му Еленко Илиев. Над 350 членове наброяваше клубът. Той имаше и различни  формации – вокална група, спортен клуб за здраве, клуб по интереси и клуб по танци.

2013 – Жители на павелбанското село Турия блокираха пътя към „Каваклийка”. Те излязоха на протест срещу високите цени на дървата – за 8 кубика те бяха малко над 500 лева. Създаден бе инициативен комитет, от който заявиха, че няма да пускат тежкотоварните автомобили на фирмата, която извършва  добив на дърва за огрев.

2013 – На тържество в сградата на читалище „Пробуда” в Мъглиж от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура връчиха награди на победителите в конкурса за детска рисунка „Защо е полезно да се яде риба” по проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в Мъглиж”. Повече от 320 деца от училищата в Мъглиж и селата Тулово, Ветрен, Ягода, Зимница и Дъбово се включиха в конкурсната надпревара. Бяха отличени 19 деца.

2014 –Биодизел от старо олио и биотор от отпадъци – това бяха само част от иновативните продукти, които произвеждаше 26-годишният Димо Стефанов от Казанлък. Младежът имаше собствено земеделско стопанство, в което използваше изцяло биологични методи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Той бе изобретил и производство на пелети от биотор. С тази своя идея Димо Стефанов спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. „Вместо да правим отпадък, можем да правим нещо ценно, – каза той в интервю за радио „Вис виталис“. – Въпросът е, че при моето производство той е в малък мащаб и е за нуждите на моето стопанство. Нямам излишък, с който да захранвам повече неща“, каза още Стефанов.

2014 – С три втори места бяха представителите на ТД „Орлово гнездо“ от двудневното състезание по ориентиране за Купа Раднево и Купа КНСБ. Надпреварата се проведе в района на Старозагорските минерални бани с участието на 110 състезатели. При мъжете до 55 г. Тончо Нейчев от „Орлово гнездо“ – Казанлък бе втори. Таньо Танев бе втори при състезателите до 60 години. Отборно Казанлък бе също втори.

2015 – Националната кампания за подаряване на перуки на жени, които се борят с онкологични заболявания, добиваше все по-голяма популярност. Освен в казанлъшкия салон, стилисти от цялата страна и много известни личности се обединиха около идеята на колегата си Стенли Нанчев да направят услугата по-достъпна. „Слънчевата стая” в салона, от който тръгна цялата кампания два месеца по-рано, вече бе напълно окомплектована – повече от 400 перуки  бяха на разположение на посетителите й. 

2015 – Бронзовата глава на тракийския владетел Севт III отново зае мястото си в Националния археологически институт, след като предизвика истински фурор в прочутия музей „Пол Гети” в Лос Анджелис. Безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008) близо до гр. Шипка, бе  сред акцентите в уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram