Днес, 06.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С посредничеството на казанлъшката фирма „Каличков“ интернационална датска организация дари 10 хиляди германски марки за изготвяне на проект за построяването на ново крило на Детската специализирана болница в с. Бузовград.

1997 – В казанлъшките училища липсваха дневници към тази дата поради закъснение отстрана на фирмата-разпространител „Анубис“, с която Министерството на образованието бе сключило договор.

1997 – В Детския комплекс в Казанлък записаните за обучение деца в 19 художествено-творчески обединения бяха 1200.

1998 – По повод предстоящия Ден на българската община – 12 октомври, кметът на община Казанлък Иван Гороломов и председателят на Общинския съвет Румяна Друмева посетиха няколко училища и запознаха учениците с принципите на местното самоуправление. Учениците от ТМЕТ, дн. ПГ „Ив. Хаджиенов“, излязоха с идеята в Казанлък да бъде създаден местен младежки парламент. Младежки Общински съвет по-късно наистина беше учреден.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Четири приказки за един змей“. Кандидатът за кмет Стоян Велчев откупи необходимия брой билети и ги предостави на Помощното училище „Димитър Андреев“ в Казанлък.

2000 – Пет хиляди лева дари „Булгартабак“ Холдинг на кметството на с. Асен, община Павел баня, за да продължи изграждането на православния храм в селото.

2000 – БНТ започна излъчването в рубриката „Лека нощ, деца“ на 10-серийния филм за деца „Мили бате“, заснет в гр. Шипка с участието на актьори от Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък.

2001 – Под знака на честванията на 100-годишнината на ИМ „Искра“ премина този ден в Казанлък: 80 души организирано посетиха тракийските гробници; проведена бе кръгла маса на тема „Социализацията на тракийското културно-историческо наследство в Долината на тракийските владетели“; решено бе в Комисията по култура към ОбС да бъдат включени специалисти, които да подготвят проект за кандидатстване за финансиране по програма „Фар“.

2001 – Казанлъшкият колоездач Даниел Петров спечели по точки пистовото състезание в португалския град Тавира.

2001 – С кметска заповед от тази дата бе разрешен гроздоберът в община Казанлък.

2002 – Станислав Пехливанов, треньор и участник в тима на ПФК „Арсенал“, написа в Книгата за гости на „Вис виталис“: „Винаги първи!“.

2003 – „Това е голямо признание за Казанлък, аз съм единствената българка в съдийския щаб“, каза в интервю за „Вис виталис“ м.с. Петранка Драганова по повод утвърждаването й за съдия на Европейското първенство по шахмат.

2003 – 500 лв. лични средства дари кандидатът за кмет втори мандат Стефан Дервишев за завършване на параклиса на гробищния парк в с. Копринка.

2004 – Кметът Стефан Дамянов се завърна от посещение в побратимения на Казанлък руски град Толияти и обяви, че в Казанлък ще бъде създаден търговски център на „Автоваз“ и в града ни ще започнат да се монтират леки автомобили.

2004 – Като „хитът на фестивала“ определи в интервю за радио „Вис виталис“ Аве Иванова, театрален критик, представянето на постановката „Балканът не е мъртъв“ от Деян Дуковски на Театър „Л. Кабакчиев“ пред македонската публика в Скопие.

2005 – Във въздуха на Долината на розите има наличие на метален прах, съобщи в репортаж на „Вис виталис“ Марин Танев, председател на правозащитната организация Национален електорален съюз в Стара Загора, по време на 27-то заседание на местния Общински съвет. Направените замервания бяха установили, че металният прах съдържа 14 елемента и на практика представлява сплав. От правозащитната организация настояха държавата да отпусне средства за спешно изследване здравния статус на хората в засегнатите райони и за профилактика. В декларация общинските съветници настояха за категорично изясняване на източниците и причините за системното замърсяване и обгазяване на казанлъшкия регион.

2005 – На заседание на ОбС-Казанлък клетва като общински съветник положи Милка Енчева от Коалиция „Земеделски съюз“, която зае мястото на отказалия се Константин Карагитлиев. Захари Даскалов бе новият председател на групата съветници от БСП след избирането на Васил Самарски за председател на Общинския съвет. Цветана Бонева стана заместник-председател на групата общински съветници от НДСВ.

2005 – Колоездачът от Казанлък Владимир Коев, състезаващ се за троянския клуб “Хемус 1896”, спечели обиколката на Македония – 360 км., в три етапа. Коев бе отличен с второ място и при катерачите.

2006 – Към тази дата броят на регистрираните в Старозагорска област МПС достигна 185 674 . Увеличението бе с  близо 2 500 автомобила от началото на 2006 г. Броят  на водачите  в областта бе 203 496 души. От началото на годината до 30 септември бяха констатирани 30168 нарушения на Закона за движение по пътищата. За превишена скорост бяха санкционирани 5603-ма водачи на МПС. За деветмесечието броят на тежките ПТП за Казанлък бе 102, с 12 убити и 132 ранени.

2006 – Девета Регионална туристическа борса „По пътя на слънцето“ започна в Казанлък с участието на над 120 туроператори от страната. 

2007 – В двора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” бе проведено Държавно първенство по боулдър за мъже и жени.

2007 – Танцовият състав при Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък участва в Националния фестивал „Фламбура“ в Самоков. Още 8 състава се изявиха на сцената в планинския град. Около 25 хиляди каракачани живееха в България, между 6 и 7 хиляди от тях – в Сливенска област. 20 бяха културно-просветни дружества в страната.

2008 – На специална пресконференция в навечерието на 130-годишнината на фирмата изпълнителният директор на „Арсенал“ АД  Николай Ибушев съобщи, че приходите от продажби на казанлъшката оръжейница за 8-те месеца на годината са в размер на 70 млн. лева. Изключително голямата гама от военно и гражданско производство на „Арсенал“ го правеше един от световните лидери на пазара.

2008 – В този ден бе открита Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел. Археоложката Миглена Първин представи Община Казанлък по време на международния научен форум, който обхвана 216 региона и градове.

2009 –100 милиона лева бяха преките инвестиции при осъществяването на газификацията на Казанлък от 2006-та до 2009-та година, осъществена от италианската компания „Римини газ“. До момента бяха газифицирани 10 училища и детски градини в Казанлък, 18 предприятия бяха включени към газопреносната мрежа.

2010 – В Павел баня стартира процедурата за подаване на документи по Общинската програма „Стипендии за студентите от Павел Баня“ за учебната 2020-2011 година. Кандидатите трябваше да имат успех не по-нисък от мн. добър 5.00 и да  представят писмена разработка на тема: „Първите 10 решения, които ще взема, ако имам възможност да управлявам община Павел Баня – обосновка”.

2011 – Казанлъшкият специалист и арбитър Петър Радев бе сред 16-мата съдии на турнира за Световната ранглиста в зала „Диана Арена” в Ямбол, където се състезаваха 73 танцови двойки от 7 страни. В стандартните танци Петко Терзиев и Милена Огнянова спечелиха злато при 16-годишните. На стандарт най-добрата танцувална двойка на Казанлък – Атанас Русев и Симона Янева, станаха вицешампиони.

2014 – ВМРО – Казанлък организира панихида по повод 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.). „Тъй като държавата, която е управлявал цар Самуил, е обект на спекулации отстрана на Република Македония, ние ясно декларираме, че той е български владетел и тази вечер по християнски ще бъде отслужена заупокойна молитва в негова памет“, подчерта председателят на организацията Чавдар Ангелов.

2016 – 24 годишни близнаци са най-младите работещи в „Арсенал“, които попадат сред  51 арсеналци, ликовете на които през следващата една година са сложени в Алеята на славата в казанлъшката оръжейница. Лично изпълнителният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев връчи грамотите и ваучерите на удостоените с честа да бъдат част от алеята на славата през 2016-та година

2019 – Инж. Петров: Спирам продажбата на лагера в Равда! Връщаме си го!- Част от кандидатите за общински съветници от БСП за България, начело с водача на листата и кандидат за кмет, издигнат от БСП – безпартийният инж. Стоян Петров, направиха оглед на бившия казанлъшки лагер на място в Равда. Досегашната власт направи няколко опита да го продаде, като последният бе да бъде изтъргуван за 88 евро на кв,м, но съдът спря продажбата като незаконосъобразна, благодарение на усилията на БСП-Казанлък.

2019 – “Нашите кандидати за кметове на населени места и общински съветници спазват и ще продължат да спазват добрия тон. Те знаят, че властта служи само за решаване на проблемите на хората”, заяви в предаването “Референдум” по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС (номер 55) Халил Летифов. Той подчерта, че кандидатите на ДПС ще се грижат като добри стопани за общините: “Заложили сме на хора, които се ползват с доверие, на добри хора.”

2019 – Патрулка ескортира крава – Казанлъчани съобщават за намеса на полицията, за да бъде освободен от присъствието на едър рогат добитък и безопасен за движение пътя преди разклона за Мъглиж. Участъкът е сред най-рисковите за шофиращите и тук често стават пътни инциденти.

2020 – Според бюлетина на язовирната система в България от 2-ри октомври до 5-ти октомври притоците в язовир „Копринка“ са били 0 кубични метра в сек. Това означава, че отново са пресъхнали всички шест притоци към язовира до Казанлък.  От язовира се източваха по 0,5 м3/сек. Водата в язовира в момента се намираше буквално пред язовирната стена. Ръкавите отдавна бяха изчезнали, като се превърнаха и в място за автомобилни състезания. В момента в язовира имаше 11% от общия обем на водата или 16,9 милиона кубични метра вода.

2020 – За втори път цъфна ябълково дърво в двора на вилата на казанлъшко семейство в село Дунавци. Наред с плодовете от тазгодишната реколта преди дни по клоните на дървото се появили пак цветове, разказват смаяните домакини. „Още не сме обрали ябълките, а дървото започна да се окичва пак с цвят“, сподели за Пресс ТВ семейството.

2020 – Един от 12-те класове в математическата гимназия в Казанлък бе поставен под карантина заради ученик с положителен резултат на Ковид 19, потвърдиха от инспектората по образование. Това бе втори клас в Казанлък, който излиза под карантина и на онлайн обучение, след като преди две седмици в карантина излезе и клас от професионалната гимназия по лека промишленост.

2021 – Изграждане на поне четири места в града на така наречените „кучешки паркове“ и специални кошчета за отпадъци в град Казанлък поиска от Общината председателят на неправителствената организация „Animal Hope Bulgarian-Kazanlak“ Ивелина Недкова.

2021 – Угасиха пожара край Шипка. Мястото остава под наблюдение от служители на ДГС- Казанлък. От кметството съобщиха за над 2 дка площ, засегната от горския пожар в месността „Вълча могила“. След като към 15:00ч. е подаден сигнал на 112 от кмета на града, бързо се сформира група от доброволци от гр. Шипка, „Пожарна служба “ и служители на „ДГС“ – Казанлък. Трудно достъпна пресечена местност възпрепятства достъпа на специализираната техника и възможността за гасене с вода.

2022 – След идеята пилонът на Бузлуджа да се превърне в гигантска скулптура на Иисус, сега Иван Петров предлага да „опакова“ монумента на историческия връх. Казанлъчанин лансира пред Френския институт у нас своята идея за проект за временна експозиция „Опаковане на монумента на връх Бузлуджа“. Иван Петров предлага „чинията“ и пилона да бъдат временно „облечени“ заедно с основите в блестящ плат. Акцията да бъде посветена на прочутия по цял свят визуален артист с български корени Кристо и неговата съпруга Жан Клод, станали популярни с авангардните си инсталации, особено тези с опаковането на известни сгради, предлага още Петров.

2022 – „Ако някой лица продължават да смятат, че както дълги години са били над и извън закона ще продължават да бъдат над и извън закона уверявам ви и вас и българските граждани, че това няма да продължава. Нека тези лица да очакват полиция, но не тази полиция, която са поставили на колене и смятат, че им служи, а тази полиция, която ще ги постави там където заслужават“. Полицейските операции продължават и ще се проведат в цялата страна обяви министър Иван Демерджиев в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram