Днес, 06.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С посредничеството на казанлъшката фирма „Каличков“ интернационална датска организация дари 10 хиляди германски марки за изготвяне на проект за построяването на ново крило на Детската специализирана болница в с. Бузовград.

1997 – В казанлъшките училища липсваха дневници към тази дата поради закъснение отстрана на фирмата-разпространител „Анубис“, с която Министерството на образованието бе сключило договор.

1997 – В Детския комплекс в Казанлък записаните за обучение деца в 19 художествено-творчески обединения бяха 1200.

1998 – По повод предстоящия Ден на българската община – 12 октомври, кметът на община Казанлък Иван Гороломов и председателят на Общинския съвет Румяна Друмева посетиха няколко училища и запознаха учениците с принципите на местното самоуправление. Учениците от ТМЕТ, дн. ПГ „Ив. Хаджиенов“, излязоха с идеята в Казанлък да бъде създаден местен младежки парламент. Младежки Общински съвет по-късно наистина беше учреден.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Четири приказки за един змей“. Кандидатът за кмет Стоян Велчев откупи необходимия брой билети и ги предостави на Помощното училище „Димитър Андреев“ в Казанлък.

2000 – Пет хиляди лева дари „Булгартабак“ Холдинг на кметството на с. Асен, община Павел баня, за да продължи изграждането на православния храм в селото.

2000 – БНТ започна излъчването в рубриката „Лека нощ, деца“ на 10-серийния филм за деца „Мили бате“, заснет в гр. Шипка с участието на актьори от Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък.

2001 – Под знака на честванията на 100-годишнината на ИМ „Искра“ премина този ден в Казанлък: 80 души организирано посетиха тракийските гробници; проведена бе кръгла маса на тема „Социализацията на тракийското културно-историческо наследство в Долината на тракийските владетели“; решено бе в Комисията по култура към ОбС да бъдат включени специалисти, които да подготвят проект за кандидатстване за финансиране по програма „Фар“.

2001 – Казанлъшкият колоездач Даниел Петров спечели по точки пистовото състезание в португалския град Тавира.

2001 – С кметска заповед от тази дата бе разрешен гроздоберът в община Казанлък.

2002 – Станислав Пехливанов, треньор и участник в тима на ПФК „Арсенал“, написа в Книгата за гости на „Вис виталис“: „Винаги първи!“.

2003 – „Това е голямо признание за Казанлък, аз съм единствената българка в съдийския щаб“, каза в интервю за „Вис виталис“ м.с. Петранка Драганова по повод утвърждаването й за съдия на Европейското първенство по шахмат.

2003 – 500 лв. лични средства дари кандидатът за кмет втори мандат Стефан Дервишев за завършване на параклиса на гробищния парк в с. Копринка.

2004 – Кметът Стефан Дамянов се завърна от посещение в побратимения на Казанлък руски град Толияти и обяви, че в Казанлък ще бъде създаден търговски център на „Автоваз“ и в града ни ще започнат да се монтират леки автомобили.

2004 – Като „хитът на фестивала“ определи в интервю за радио „Вис виталис“ Аве Иванова, театрален критик, представянето на постановката „Балканът не е мъртъв“ от Деян Дуковски на Театър „Л. Кабакчиев“ пред македонската публика в Скопие.

2005 – Във въздуха на Долината на розите има наличие на метален прах, съобщи в репортаж на „Вис виталис“ Марин Танев, председател на правозащитната организация Национален електорален съюз в Стара Загора, по време на 27-то заседание на местния Общински съвет. Направените замервания бяха установили, че металният прах съдържа 14 елемента и на практика представлява сплав. От правозащитната организация настояха държавата да отпусне средства за спешно изследване здравния статус на хората в засегнатите райони и за профилактика. В декларация общинските съветници настояха за категорично изясняване на източниците и причините за системното замърсяване и обгазяване на казанлъшкия регион.

2005 – На заседание на ОбС-Казанлък клетва като общински съветник положи Милка Енчева от Коалиция „Земеделски съюз“, която зае мястото на отказалия се Константин Карагитлиев. Захари Даскалов бе новият председател на групата съветници от БСП след избирането на Васил Самарски за председател на Общинския съвет. Цветана Бонева стана заместник-председател на групата общински съветници от НДСВ.

2005 – Колоездачът от Казанлък Владимир Коев, състезаващ се за троянския клуб “Хемус 1896”, спечели обиколката на Македония – 360 км., в три етапа. Коев бе отличен с второ място и при катерачите.

2006 – Към тази дата броят на регистрираните в Старозагорска област МПС достигна 185 674 . Увеличението бе с  близо 2 500 автомобила от началото на 2006 г. Броят  на водачите  в областта бе 203 496 души. От началото на годината до 30 септември бяха констатирани 30168 нарушения на Закона за движение по пътищата. За превишена скорост бяха санкционирани 5603-ма водачи на МПС. За деветмесечието броят на тежките ПТП за Казанлък бе 102, с 12 убити и 132 ранени.

2006 – Девета Регионална туристическа борса „По пътя на слънцето“ започна в Казанлък с участието на над 120 туроператори от страната. 

2007 – В двора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” бе проведено Държавно първенство по боулдър за мъже и жени.

2007 – Танцовият състав при Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък участва в Националния фестивал „Фламбура“ в Самоков. Още 8 състава се изявиха на сцената в планинския град. Около 25 хиляди каракачани живееха в България, между 6 и 7 хиляди от тях – в Сливенска област. 20 бяха културно-просветни дружества в страната.

2008 – На специална пресконференция в навечерието на 130-годишнината на фирмата изпълнителният директор на „Арсенал“ АД  Николай Ибушев съобщи, че приходите от продажби на казанлъшката оръжейница за 8-те месеца на годината са в размер на 70 млн. лева. Изключително голямата гама от военно и гражданско производство на „Арсенал“ го правеше един от световните лидери на пазара.

2008 – В този ден бе открита Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел. Археоложката Миглена Първин представи Община Казанлък по време на международния научен форум, който обхвана 216 региона и градове.

2009 –100 милиона лева бяха преките инвестиции при осъществяването на газификацията на Казанлък от 2006-та до 2009-та година, осъществена от италианската компания „Римини газ“. До момента бяха газифицирани 10 училища и детски градини в Казанлък, 18 предприятия бяха включени към газопреносната мрежа.

2010 – В Павел баня стартира процедурата за подаване на документи по Общинската програма „Стипендии за студентите от Павел Баня“ за учебната 2020-2011 година. Кандидатите трябваше да имат успех не по-нисък от мн. добър 5.00 и да  представят писмена разработка на тема: „Първите 10 решения, които ще взема, ако имам възможност да управлявам община Павел Баня – обосновка”.

2011 – Казанлъшкият специалист и арбитър Петър Радев бе сред 16-мата съдии на турнира за Световната ранглиста в зала „Диана Арена” в Ямбол, където се състезаваха 73 танцови двойки от 7 страни. В стандартните танци Петко Терзиев и Милена Огнянова спечелиха злато при 16-годишните. На стандарт най-добрата танцувална двойка на Казанлък – Атанас Русев и Симона Янева, станаха вицешампиони.

2014 – ВМРО – Казанлък организира панихида по повод 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.). „Тъй като държавата, която е управлявал цар Самуил, е обект на спекулации отстрана на Република Македония, ние ясно декларираме, че той е български владетел и тази вечер по християнски ще бъде отслужена заупокойна молитва в негова памет“, подчерта председателят на организацията Чавдар Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram