Днес, 06.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – С концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ при читалище „Искра“ бе отбелязана 30-годишната творческа дейност на хореографа Тодор Тодоров.

1997 – Казанлък бе домакин на Национална конференция „Средните училища по мениджмънт – необходимост и иновация в условията на променящото се общество“.

1997 – Танцовият ансамбъл към Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък представи града ни в сборния концерт на всички малцинства в България в НДК – София.

1997 – В Националната художествена галерия в София бе открита изложба, посветена на 100-годишнината на казанлъшкия художник Иван Милев.

2000 – Преглед на строевата подготовка проведе в парк „Розариум“ казанлъшкият гарнизон.

2000 – За първи път жителите на Шейново празнуваха Деня на селото си – Гергьовден. Празнуваха и хората от с. Долно Изворово.

2000 – С три първи места, едно второ, едно трето и едно седмо се завърна от шампионата на страната по спортно катерене, провел се в Плевен, Алпийският клуб на Казанлък.

2001 – В този ден на 80-годишна възраст почина инж. Лальо Баев – участник в антифашистката борба и дългогодишен ръководител във фирмите „Арсенал“ и „Капрони“.

2001 – Празниците на селата си отпразнуваха на Гергьовден жителите на Шейново, Горно Изворово, Долно Изворово и Ясеново.

2002 – Представителна рота от 80 военнослужещи от Казанлък, водена от бригаден генерал Венцислав Младенов, взе участие в тържествения парад в София по случай Деня на българската армия.

2003 – В присъствието на военните аташета на Русия, Украйна, Сърбия, Румъния, Чехия, Полша и Унгария в град Мъглиж бяха положени основите на войнишки паметник в памет на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни война.

2003 – С нова чешма, седма поред, посрещнаха Гергьовден жителите на с. Долно Изворово. Проектът бе дарение от арх. Доротея Христова.

2003 – 1930 бяха към тази дата мъжете в Казанлъшко, носещи името Георги. Жените с името Гергана бяха 382.

2004 – Близо 2400 жители на община Казанлък празнуваха на Гергьовден имен ден – 1944 мъже с името Георги, 388 с името Гергана и десетки с имена на производни от Георги.

2004 – В интервю за радио „Вис виталис“ по повод Деня на българската армия полк. Атанасов от Пета Шипченска бригада сподели, че по случай празника се възстановява офицерският бал.

2007 – В компанията на кметицата Елена Николова и представители на Община Казанлък най-възрастната жителка на с. Бузовград – столетницата Гена Димова, отпразнува рожденния си ден. Гена Димова е потомка на български род от Одринска Тракия. По време на Балканска война 6-годишната  Гена напуска родния си край завинаги. Семейството й се преселва в с. Розово, община Казанлък. От брака си със Стоян Костов от с. Бузовград Димова има син и дъщеря. На старини баба Гена се радваше на 2-ма внуци и 4-ма правнуци. От кметството в с. Бузовград рожденичката получи цветен телевизор, а от Община  Казанлък – 200 лв.

2011 – 1720 бяха мъжете, носещи името Георги в община Казанлък, 394 дами с името Гергана също празнуваха своя имен ден. 73 дами в общината носеха името Гинка, а 19 – Гергина.

2013 – Боряна Кирчева бе избрана за Царица Роза,2013 в гр. Павел баня.

2013 – „Много труд! Никой не ще да гледа животни, животновъдството в България умира. А едно време в селото имаше 3000 овце“, – каза в репортаж на „Вис виталис“ 67-годишният именик и рожденик Георги Димитров от с. Енина, роден на 6 май. Към момента той бе единственият собственик на овче стадо в с. Енина.

2021 – „Военнослужещите от пехотата се снаряжават с нови индивидуални облекла. Подписан е договор за оборудване с нов модифициран автомат „Калашников“, така и за нова инженерна техника. Желанието за встъпване в редиците на българската армия е все по-голямо за войници, така и за курсанти“. Това заяви генерал – майор Михаил Попов, началник на Сухопътните войски, който бе в Казанлък по повод демонстрацията на бойна техника.  В следващите години българският войник ще изглежда така, както всички други военнослужещи в натовски армии, коментира още генерал Попов

2022 – Млад мъж е произвел стрелба от блок 45 в кв. „Васил Левски“ в Казанлък. От военното поделение отрекоха първоначалната информация, че е служител на бригадата. Мъжът е стрелял във въздуха, стана ясно, след като полицията пристигна на мястото при подаден сигнал от съседи на телефон 112 към 8:00 часа тази сутрин. Стрелецът се бе барикадирал в апартамента си, в който живеел отскоро, но полицейските екипи са успели да го неутрализират и задържат. По разказа на очевидци той е буйствал цяла нощ, обикалял по етажите и крещял. Това е причината и живущите в блока да потърсят намесата на полицията. Води се разследване по случая.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram