Днес, 06.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Радио „Вис виталис“ излъчи в този ден репортаж от спектакъла „Голямата къща на смешните хора“, гостувал в Казанлък, с участието на Татяна Лолова, Мария Статулова, Латинка Петрова, Светослав Пеев, Антон Радичев и др. В Казанлък в този ден бе учреден хумористичен клуб „Ако мине“.

1995 – От тази дата е първото и единствено интервю на радио „Вис виталис“ с Георги Черкелов. Костадин Попов разговаря с него за работата му като актьор в Народния театър и за режисьорската му дейност. Някои от сценичните адаптации на спектаклите Черкелов бе направил сам. 

1996 –Акад. Благовест Сендов и акад. Илчо Димитров взеха участие в откриването на юбилейната 25-та Национална пролетна математическа конференция в Казанлък.

1997 – „Въпросът за членството ни в НАТО няма да се реши в България“, – прогнозира в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от Демократичната левица от Казанлък Иван Иванов. Най-правилната форма, според него, бе референдумът, след като „на хората бъде дадена пълна информация за НАТО“.

1997 – КОНПЛО – Казанлък започна пълно обновяване на съоръженията си. Тогава консервното предприятие имаше 100-процентов износ на продукцията си, предимно в Русия.

1997 – С решение на настоятелството на НЧ „Искра“ видният казанлъшки читалищен деец Минчо Лалев посмъртно бе обявен за Почетен член на читалище „Искра“.

1999 – С нарисувана на стъклото свастика осъмна клубът на СДС в Казанлък. На стената на сградата очевидно същият автор бе изписал графит: „НАТО и Костов – вън!“.

1999 – „Продукцията на „Арсенал“ е с много високо качество, на това разчитаме при наличието на такава голяма конкуренция“, – каза на пресконференция изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев. Заместникът му Станил Станилов информира, че заплатите на работниците се изплащат редовно, дори по-рано от графика.

1999 – „Левите партии никога няма станат приятели на НАТО, 50-годишната история на пакта е история на насилие, цинизъм и агресия“, – каза за радио „Вис виталис“ председателят на БСП в Казанлък Генчо Кръстинов по повод предстоящия в този ден антивоенен митинг „Не на агресията!“, на който бе приета декларация с настояването да се спре кървавата баня на Балканите.

2000 – 500 лв. отпусна Община Казанлък на ромите, за да отпразнуват Международния ден на ромите – 8 април.

2001 – Фирма „Тонзос-интерстрой“ предостави социална помощ – одеяла, за нуждаещи се граждани в общината.

2002 – 30 бяха делегатите от област Стара Загора, взели участие в учредителното събрание на партия НДСВ, състояло се в този ден в София. Делегатите от Казанлък бяха: Михаил Георгиев, Мария Игнатова и Юлияна Палазова.

2002 – Петър Попов бе единственият делегат от Казанлък на учредяването на Конфедерация „Българска социалдемокрация“ в София.

2003 – Осем златни медала завоюваха катерачите от Алпийски клуб „Казанлък“ на първенството в гр. Килифарево, в което участие взеха над 100 състезатели.

2003 – Мартин Грашев от клуб „Лястовица“ спечели с 60 точки колоездачната купа „Локомотив“ в Стара Загора.

2003 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев спечели бронзов медал на 33-я Международен турнир „Дан Колов“ в зала „Универсиада“.

2006 – Двудневен практикум на тема „Пролетна обредност и обичаи“ организира ЦДГ „Синчец“ – с. Копринка с участието на над 30 учители от детските градини в община Казанлък.

2006 – Открит бе в Казанлък 8-ят празник на туристическата песен „Прекрасна си, мила родино“ с участието на 475 изпълнители от 21 хора и вокални колективи от цялата страна.

2007 – В навечерието на Седмицата на детската книга писателката Николина Русева представи  в ЦДГ „Звънче“ своята книга „Пролетни предвестници“. Казанлъшкият храм „Св. Богородица“ подари книги на възпитаниците на детското заведение по случай Великден.

2008 – Колоездачен клуб „Лястовица“ – Казанлък спечели първо и второ място при юношите младша възраст в първия ден на състезанието „Долината на розите“ с домакинството на Казанлък. В състезанието участваха близо 200 представители на колоездачни клубове от 14 града, както и сръбски състезатели. 2000 лв. бе наградният фонд.

2009 – Една от най-опасните сгради в Казанлък към момента бе сградата на бившата ДГ №5, отворена през 1977 г. и основно ремонтирана през 80-те години. Заради  множеството оплаквания от страна на живеещите в кв. „Васил Левски”, Общинския съвет призова Общината да приложи  Наредбата за самосрутващи се сгради.

2009 – След големия успех в 8-то издание на международния балетен фестивал „Адмиралтейская капель” в Санкт Петербург, Русия, където завоюва „Гран при“ в конкуренция с 26 състава и 500 участници, на специална пресконференция в Казанлък бяха представени звездите на казанлъшкия балет „Грация” с художествен ръководител Ала Ангелова.

2010 – „Споделено” – това бе четвъртата излязла от печат книга на казанлъшката авторка Ганка Стойчева, член на Съюза на краеведите в България и на Съюза на независимите български писатели, родом от с. Ясеново.

2011 – С над 10 хиляди души бе намалял Казанлък за последните десет години, показаха данните от последното преброяване на населението от февруари 2011 г. Към момента община Казанлък бе с население 71 373 души. В Казанлък живееха 46 545 души. Най-малкият град в областта бе Шипка – 1320 души, а най-голямото село в областта – Крън – с 3271 души. 

2012 – Община Казанлък представи пред гражданите предложението си за поемане на общински дълг за реализацията на инвестиционния проект „Ремонт и рехабилитация на общински пътища”. Размерът на дълга бе за 2 млн. лв., от които 900 хил. лв. за Казанлък, а останалите 1 млн.100 хил. лв. – за населените места.

2012 – Силно корозирали артилерийски снаряди с взриватели бяха открити от полицията край село Кънчево, община Казанлък.

2013 – Кристина Кръстева от Казанлък, освен при жените, стана шампионка и при девойките старша възраст във волейбола. Тя вдигна и купа ”България” с „армейките” от столичната зала „Васил Симов”. Там най-добър разпределител на финалната фаза в „ТОП 10” очаквано стана Кристина Гунчева от „Казанлък Волей”. В София казанлъшкият тим завоюва бронзовите медали. „Това е истински успех за нас. Радващо е, че победихме категорично „Левски Волей”. Направо „съсипахме” съперничките. Завършваме с два бронзови медала, а през следващия сезон ще гоним повече”, сподели Стоян Гунчев – треньор на девойките от казанлъшкия отбор.

2015 – За осма година СК „Моделизми“, със съдействието на Община Казанлък, организира Национален събор на авиомоделистите от цялата страна. В атрактивното състезание се включиха 50 участници. В клас лимбо рейсинг Младен Тотев и Тянко Ковачев бяха класирани съответно на второ и трето място. Председателят на клуб „Моделизми“ Милен Тотев бе с второ място в дисциплината пилон рейсинг.

2015 – Нараснал бе броят на заведените дела по Закона за домашното насилие в Казанлък. От началото на годината Районния съд бе разгледал 3 жалби. През 2014 г. година 15 души бяха обявили, че върху тях се упражнява домашно насилие.

2015 – Родителите на изхвърленото на 21. 10. 2014 г. в контейнер за смет в Казанлък часове след раждането си бебе и намерено от клошар, поискаха да си го вземат. Бебето Димитър бе вече настанено в приемно семейство. Според съдебното решение, 17-годишният Христо и приятелката му Антония са биологичните родители на малкия Димитър. На бащата – Христо Келенджиев, съдът разреши да припознае детето си, но майката трябваше да изчака до ноември 2015 г., когато щеше да навърши 16 години.

2016 – Трима акордеонисти от класа на Михаил Христов към ШИ“Емануил Манолов“ при НЧ“Искра-1860″- гр.Казанлък завоюваха призови  награди от Първия национален конкурс за инструменталисти „Търновград“, който се проведе на 02-03 април 2016г. в СОУ“Емилиян Станев“-гр.Велико Търново. В конкурса взеха участие ученици от цялата страна.

Шестгодишните акордеонисти Преслав Колев и Любомир Димитров бяха  най-малките участници в Националния конкурс. И двамата бяха отличени с Втора и Трета награда в първа възрастова група (I и II клас).С голяма музикалност , майсторство и артистичност се отличи изпълнението на Цветелин Димитров в четвърта възрастова група, където той завоюва Втора награда.

2016 – Даряват книги за библиотеката – Първите, които оставиха книги за четящите казанлъчани са младежите от клуб „Светлини сред сенките“, подарявайки свои издания. Чака се и дарението от 250 лева на възпитаници на Природоматематическата гимназия в Казанлък, които са събрали средствата за библиотечния фонд от Фестивал на изкуствата.

2016 – С 5 проекта на обща стойност 8 млн лв ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Развитие на селските райони“ община Павел баня, съобщи зам.-кметът Йорданка Енева. Проектите са свързани с обновяване на водопроводната и канализационната система на курортния град и рехабилитацията на 4-класните пътища между селата Горно Сахране и Скобелево. Единият от проектите е свързан с енергийната ефективност и ще позволи санирането на две детски градини.

2020 – В 13:13 ч., в РУ – Казанлък бе получено съобщение от РДГ – Стара Загора, че при обход в района на ДЛС „Мазалат“, местност „Търниченска кория“, е установен 41-годишен мъж, който е държал в себе си ловна карабина с монтирани оптика и заглушител, без да има надлежно разрешение.

2020 – По инициатива на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, до края на извънредното положение, камбаните в диоцеза на Старозагорска епархия започнаха да бият всяка вечер в 20:00 часа. Миряните се призовават да останат по домовете си и да отправят взор към Спасителя Христа с Господнята молитва „Отче наш“ и молитвата за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време.

2020 – Специализиран екип от батальона за защита на силите – Стара Загора от състава на Втора механизирана бригада беше задействан за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в местността Кривия път край село Шейново, община Казанлък.

2020 – 2033 лица, поставени под карантина, бяха контролирани от органите на МВР в областта до момента. На 1086 карантината бе изтекла и в момента полицията наблюдаваше 947 души. 389 бяха гражданите от Старозагорска област, които бяха санкционирани за административни нарушения по заповедите на здравния министър и на органите на местното самоуправление свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. Съставени бяха 130 акта и 268 фиша, съобщи  комисар Илиян Илиев, началник на сектор „Охранителна полиция“ в ОД на МВР – Стара Загора.

2020 – Вечерният час в Казанлък и старозагорска област бе отменен. Премахнат бе вечерният час за придвижване  за цялата област Стара Загора. Той бе въведен от 31-ви март  за часовете от 21:00 до 05:00 часа, с цел да се ограничи разпространението на коронавирус и обхвана над 330 хиляди души в областта. Своите заповеди за вечерния час оттеглиха областният управител и от РЗИ.

2021 – При обработени 100% протоколи от СИК в областта ЦИК излезе в 14:30 ч. с окончателни резултати от Парламентарните избори 2021 на 4 април. Според данните ГЕРБ получава 22,34%, ИТН – 20,70%, а БСП 16,57%. ДПС има резултат от 12,20%, Демократична България е с 6,23%, Изправи се. Мутри вън – 6,07%. Под 4%-вата бариера остават ВОЛЯ+НФСБ с 3,07%, ВМРО с 2,98%, Възраждане с 2,79%, БН№ с 2,45%

2023 – Двама са задържаните рано сутринта при спецоперация за наркотици в Казанлък. Мъжете са арестувани в имоти на бул. „Освобождение“ в района на кръговото, популярно сред казанлъчани като „Колелото“. На две места в града бяха извършени обиски и спрени автомобили. Двор, засаден с нелегален тютюн в Крън, откриха при спецоперацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram