Днес, 05.06.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Първо място спечели отборът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ на Републиканското ученическо  първенство по лека атлетика за девойки старша възраст. Отборът на ТМТ „Иван Хаджиенов“ завоюва при юношите сребърните медали.

1997 – 5 години от създаването си отбеляза първата в Казанлък частна фирма за парфюмерия и козметика „Томи-шоу“.

1997 – С първото място се завърна от Фестивала на детската песен в Берковица Детската вокална група „Искрица“ при НЧ „Искра“.

1998 – „Дори парламентът да вземе решение кметовете на населените места с до 4000 жители да се назначават, Конституционният съд и Съветът по правата на човека в Хага ще го върнат“, – заяви за радио „Вис виталис“ депутатът от БСП Златко Златев. В община Казанлък само с. Крън бе към момента с над 4000 жители. Останалите, вкл. и гр. Шипка, бяха с по-малобройно население.

1998 – „Арсенал“ спечели битката с „Тератон“ и малко по-късно получи парите си, присвоени от търговската организация.

1998 – В този ден бе коронясана Царица роза,98 – Цветомира Буюклиева.

1998 – На вестникарския пазар се появи нов седмичник – в. „24 часа Тракия“.

2000 – С трета награда се завърна радио „Вис виталис“ от първия Национален радиофестивал „Сребърна вълна“ в курорта „Албена“, в който участие взеха 47 радиостанции от страната. 

2001 – „Реформата в здравеопазването трябва да бъде българска – като вземем най-доброто от останалите“, каза в интервю за „Вис виталис“ д-р Катя Бекярова –  изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. др Стоян Киркович“ в Стара Загора.

2001 – Поетът Валери Станков завоюва първа награда от Община Казанлък и в. „Искра“ от конкурса „Магията любов“.

2003 – С първа награда бе отличена Балетната школа към НЧ „Искра“ на традиционния фестивал на балетното изкуство в Пловдив. Юлияна Ангелова, ръководител на школата, получи първа награда за хореография.

2003 – Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ взе участие в международен хоров фестивал в Анкара, в който се представиха 94 хора от целия свят.

2003 – С тържествен концерт-спектакъл ДГ „Буратино“ отпразнува своята 70-годишнина.

2004 – Казанлък бе домакин на кръгла маса „Българската маслодайна роза – наука и бъдеще“. В доклада си доц. Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък, посочи, че „трябва да се работи в посока превръщане на розопроизводството в семеен бизнес“.

2004 – С концерт под надслов „Музика от учителя Петър Дънов“ в ЛХМ „Чудомир“ бе почетена 140-годишнината от рождението на Петър Дънов.

2006 – Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков и заместник-министърът на отбраната Симеон Николов откриха обновения Паметник на загиналите в Освободителната Руско-турска война опълченци от 9-та и 10-та опълченски дружини в Пета Шипченска бригада. Паметникът е изграден по проект на арх. Иван Петров и е тържествено открит през 1902 г. в двора на бившите казарми на 23-ти пехотен Шипченски полк, впоследствие 2-ри войскови район.

2006  – Тържественото честване на Деня на военните духови оркестри се състоя на пл. “Севтополис” в Казанлък. Сборен духов оркестър на Българската армия, войнишки хор на Учебна база “Христо Ботев” – Плевен, военен квартет “Армейска песен” и гостуващи солисти взеха участие в концерта.

2006 – С тържествено награждаване на отличените в Националната викторина “Да пазим децата на пътя! Да ги научим да се пазят!” приключи месецът на безопасността, отбелязан с десетки занятия, състезания и викторини за деца в различна възраст, организирани от РПУ и сектор ПП-КАТ. Една от най-атрактивните инициативи бе 36-метровият транспарант, посветен на европейската култура по пътищата. Той бе изрисуван само за един ден от деца от Школата по изкуствата при ОДК „Св. Ив. Рилски“ в Казанлък.

 2007 – „Категорично заявяваме решимостта и готовността да работим с експертите в Казанлък при подготовка на проекти за усвояването на средства от европейските фондове“, – заявиха Стелиян Славов и Йонка Гешева – съответно председател и зам.-председател на Младежкия парламент, които бяха гости в студиото на радиото. По време на тържествената сесия на Общинския съвет младите хора от Младежкия парламент в Казанлък оповестиха  конкретни искания, които според тях ще превърнат общината в привлекателна територия за развитие на младите хора. Сред тях бяха: изграждане на Младежки център за професионално ориентиране, увеселителен парк, нови спортни бази, висше учебно заведение в Казанлък и др. В посланието младежите заявиха нуждата си от модерен спортно-развлекателен комплекс, в който да има изложбени, танцови и конферентни  зали, за нормални спортни бази в училищата и за активното включване на младите в местното самоуправление.

2007 – „Всички основни речни корита в община Казанлък са почистени след наводненията през 2005-та година“, съобщи Христо Нешев, ръководител на „Гражданска защита“. Интервюто с него бе по повод очакването на обилни валежи.

2007 – В интервю треньорът по футбол Кральо Орозов изрази задоволството си от приключилата с победа за децата футболна среща, но бе реалист в прогнозите си за бъдещето: „Промениха се времената, децата – също. Трудно ще станем шампиони в близките години“.

2008 – На тържествено заседание на Общинския съвет в Казанлък със званието Почетен гражданин на град Казанлък бе удостоен националният омбудсман Гиньо Ганев във връзка с 80-годишния му юбилей и за приноса му за реализиране на проекта „Долината на тракийските царе” и газификацията на град Казанлък.

2008 – „Това е нашият годеж, продължил повече от 2 десетилетия. Очевидно бракът ни е сериозен и  решението за него не е взето с лека ръка“, – с тези думи по време на тържествена сесия на Общинския съвет приветства подписаното споразумение за побратимяване между Сент Ерблен и Казанлък кметът на френския град Шарл Готие.

2008 – На официална церемония в библиотека „Искра“ бяха наградени отличените гимназисти, които се включиха в националната кампания „Четяща България“. Медиен партньор на кампанията бе „Вис виталис“. Голямата награда за есе бе за 18-годишната възпитаничка на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ Ивайла Кръстева за есето й „Сърфиране или четене“.

2008 – На специално построена на площад „Севтополис“ сцена свои 15-минутни програми представиха фолклорни ансамбли от Казанлък. Концертът приключи с изпълнение на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”.

2009 – Учители от ОУ „Никола Вапцаров” протестираха срещу назначаването на Цветан Павлов за директор на училището и срещу отказа на Регионалния инспекторат по образование да върне титуляра-директор Цвета Милева, която бе по лични причини в едногодишен неплатен отпуск, разрешен от министъра на образованието. Няколко дни по-късно Милева бе възстановена на длъжността си.

2009 – Училището с най-слаб успех на зрелостните изпити по български език и литература в България бе Гимназията по строителство в Казанлък – успехът бе  2.798.

2009 – Първото приемно дете – момченце на 8 г., бе настанено в община Павел баня. Приемните родители бяха подготвили специална стая за него, оборудвана с всичко необходимо.

2011 – В дните на Празника на розата казанлъчани и гостите на града имаха възможността да видят в изложба уникалните фотоплатна на легендарната група „Казанлък 85”, съставена на 2 януари 1985 година от легендите зад обектива  ф.х. Александър Иванов, ф.х. Желиан Николов, ф.х. Бедрос Азинян, трагично загиналия Георги Димов и Мариан Димитров.

2011 – Приключи Празникът на розата в Казанлък, белязан от поредица организационни гафове, предизвикали недоволство сред казанлъчани и напрежение сред чуждестранните гости: част от събитията или не се състояха, или се проведоха с огромно закъснение, стигащо до 3 часа, или променяха местата си на провеждане.  Все пак на пл. „Севтополис“ се състоя традиционното коронясване на Царица Роза, 2011 – Симона Петкова, над 3 хиляди души се включиха в шествието под мотото „Да опазим земята, да спасим красотата”.

2012  – По повод Световния ден на околната среда – 5 юни, МЦР “Взаимопомощ“ по проект „Клуб на доброволеца” организира в Казанлък конкурс  „Пази чисто – не боли”. В продължение на една седмица организаторите събираха информация за най-красивите междублокови пространства в Казанлък. Номинирани бяха две градинки в кв. Изток – около блоковете 4 и 33, на „Цар Ив. Шишман“ – блок  21, кв. „Васил Левски“ – блок 26, на „Цар Освободител“ 6, кв. „Христо Ботев“ 27, ул. „Бачо Киро“ 7.

2012 – 47 различни превъплъщения на любовта бе подбрала за първата си стихосбирка десетокласничката от СОУ „Екзарх Антим Първи” Ивайла Тодорова. Стихосбирката си „Аз съм любовта” Ивайла  представи пред казанлъчани в ЛХМ „Чудомир”. Редактор на стихосбирката бе Женя Димова, художествената фотография на корицата бе на Илияна Илиева, а моделът на корицата – Маги Желязкова.

2012 – В Казанлък бе открит 10-ят фотопленер „Долината на розите“.

2012  – Изложба с 40 фотоса на 10 фотограф-художници, носители на приз „Роза“, запечатали кадри от Долината на розите и празничните фестивални събития, бе открита в залите на Художествената галерия в Казанлък. Създаден през 1985 г., фотопленерът „Долината на розите“, е най-старият пленер у нас.

2012  – Възпитаници на 110 школи по изобразително и приложно изкуство от 57 населени места в България участваха в конкурса „Приказка за розата”, организиран от Община Казанлък и ОДК „Св. Иван Рилски” в рамките на Фестивала на розата, традициите и изкуствата, посветен на казанлъшката маслодайна роза.

2012  – Градушка с размери на лешник валя близо 15 минути в Шейново. Нанесени бяха щети на селскостопанската продукция. Проблеми в селото създаде и поройният дъжд, изсипал се там.

2012  – Юбилеен бенефисен мач „20 години шампиони юноши старша възраст с „Розова долина” организираха възпитаниците на футболния треньор Кральо Орозов. В рамките на „Фестивала на розата” Николов, Батаклиев, Калчо Неделчев, Спасов, Мариан и Светлозар Господинови, КрасимирХристов, Вълчев, Арабаджиев, Паральов, Желязков, Валентин Христов, Крачанов и Минчев – „златното поколение на казанлъшкия футбол“, изиграха приятелския двубой и си спомниха за шампионската 1992 година.

2013 – На язовир „Копринка“ се състоя третото издание на Екофестивал „Копринка” – в рамките на проекта на МЦР „Взаимопомощ” – Казанлък – „Екологично развитие-3”. В Казанлък за организирането на фестивала пристигнаха 12 доброволци от Полша, Италия и Словакия.

2013  – Възпитаници на ОУ „Чудомир” прибраха дузина награди от провелото се за първи път, организирано от” Ротари клуб” – Казанлък, вело-състезание. За втора година училището обучаваше 40 деца по приложно колоездене „Пътна безопасност”.

2013 – 5 дни след като 75-годишният Костадин Картунов, болен от Алцхаймер, бе обявен за изчезнал, мъжът бе намерен гладен и премръзнал в енинските гори. Той бе приет в казанлъшката болница, където състоянието му бе стабилизирано. Семейството отправи благодарности към хората, които са го открили и към „Вис виталис“, разпространило информацията по тяхна молба.

2013 – 15 години от създаването си отбеляза Домът за стари хора №3 в Казанлък. Построена за детска градина, сградата впоследствие бе преустроена в социален дом, който функционира от 1998 г. с помощта на казанлъчанката, живееща в Германия, д-р Радка Арнолд.

2013 – Със седем награди от VІІ-я  Национален фестивал-конкурс „С крилете на музиката” бяха удостоени пианистите на Елена Юлиянова от ШИ „Емануил Манолов” при читалище „Искра”. При най-малките Ани Тенева и Виктор Владков спечелиха първи награди в своите възрастови групи.

2013 – 3189 бяха жените от Старозагорска област, които през предходната 2012 година бяха заболели от рак на гърдата и бяха на диспансерно наблюдение. Новите случаи бяха 271. По данни на Националния раков регистър за 2010 година в България на всеки 100 хил. жени са се разболявали 94, докато в световен мащаб заболеваемостта е два пъти по-ниска.

2013 – Отборът на „Казанлък Волей“ спечели като домакин „Четвърта зона“ за девойки младша възраст по волейбол, която се проведе в местната зала „Багира-Арсенал“. С този успех казанлъчанки, водени от Лариса Китипова, се класираха директно за републиканското първенство в началото на юли.

2014 – Първата преводна книга на Чудомир на гръцки език и изложба от 79 акварелни рисунки на писателя-художник бяха включени в програмата на втория Фестивал на езиковото многообразие в Солун. Гости на Фестивала бяха директорът на Литературно-художествения музей „Чудомир”  Пеньо Терзиев и общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева.

2014 – Възпитаникът на Петя Пендарева Мартин Белчев стана шампион в бягането на 400 метра на Националния шампионат при момчета под 16 г., който се проведе в Сливен.

2014 – С парад-дефиле в центъра на Казанлък бе открит Фестивалът на военните духови оркестри в Казанлък. През 2014 г. се навършиха 135 години от създаването на първия военен духов оркестър в България. В ДК „Арсенал“ концерт изнесе Представителният оркестър на БА, чиито солисти бяха Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова и други известни изпълнители.

2014 – Сред гражданите и гостите на Казанлък безплатно, в 20-хиляден тираж, бе разпространено 10-тото поредно рекламно-информационно издание на „Вис виталис“, което традиционно излиза в чест на Празника на розата.

2014 – Въпреки дъждовното време и калния терен, представителите на СК по ориентиране „Орлово гнездо” донесоха четири златни медала от Купа „Дряново“. Близо 500 участници се включиха в състезанието от календара на БФО. Първа при жените в М50 бе ветеранката на клуба Мариана Димитрова. С първи места бяха и Тончо Нейчев при мъжете М55, Павел Михалев при 60-годишните и Таньо Танев при мъжете в групата на 65-годишните.

2014 – Четвъртокласници от ОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Крън, бяха победителите в детския конкурс на EVN – България за изработване на макет на тема „Екологичен град“. Конкурсът, който се проведе за първи път през 2014 г., бе част от дългосрочната инициатива на дружеството за обучения в училищата „Занимателни обучения за енергия и екология. Часът на Иви и Енчо“. Децата от Крън получиха голямата награда – спортни уреди в двора на училището.

2015 – Официално бе открит 112-ят Фестивал на розата на пл. „Севтополис“, коронясана бе Царица роза,2015 Цветелина Иванова – абитуриентка от Математическата гимназия. Концерт изнесе група “Сигнал“.

2015 – Фотограф-художникът Бедрос Азинян, Стефан Папукчиев и кметът Галина  Стоянова прерязаха лентата и откриха Музея на фотографията в Казанлък. Азинян, чиято бе идеята за създаването на фото-колекцията, представи пред публиката 145-годишната история на фотографията в Казанлък.

2015 – Скулптурата “Японката“ – авторски проект на почетния гражданин на Казанлък Доко Доков, бе открита тържествено в Деня на Казанлък в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова. Секунди преди текстилното покритие в цвят лила да бъде церемониално свалено, духна вятър и парчето плат само падна. „Доко сам откри своята пластика“, – коментира меценатът и близък приятел на покойния скулптор Илиян Дончев. Приживе Доко Доков дари своята творба на Казанлък, а за израбтването й бе проведена дарителска кампания.

2015 – Стартира петото издание на Националния фестивал на виното “Розе“, чийто домакин бе Казанлък, с рекорден брой участници – 54 изби представиха 59 вина и проби вино “Розе“.

2015 – Открит бе първият офис на евродепутат в Казанлък – на Искра Михайлова, в седалището на ДПС на ул.”Славянска” №10. Лентата на евроофиса прерязаха самата Искра Михайлова, бивш екоминистър и настоящ председател на Комисията по регионално развитие в Европарламента, и областният председател на ДПС Халил Летифов.

2015 – На бяло врабче в казанлъшкия квартал „Изток“ до бл.42 попадна Йордан Андонов.  29-годишният мъж изпрати в редакцията снимки, за да сподели рядкото явление с аудиторията на МГ „Вис виталис“.

2015 – Георги Манев не е всявал паника с репортажа си за наводнението на 1 февруари в западната част на Казанлък, това заключи Районната прокуратура и прекрати наказателното производство. Срещу журналиста на „Вис виталис” производството бе разпоредено от изпълняващия длъжността районен прокурор Кръстин Кацаров, който не бе видял наводнение в града на 1 февруари с. г., но „усетил“, че репортерът предизвиква тревога сред населението. Кацаров призна тогава в телефонно интервю, че е бил насочен от кмета Галина Стоянова да атакува Георги Манев. „Не считам, че следва журналистическият репортаж да се квалифицира като невярно повикване”, постанови прокурор Антония Енева-Спасова от Районната прокуратура в Казанлък.

2016 – Официално откриха  новата сграда на Музея на розата в парк „Розариум“. Министър председателя Бойко Борисов преряза лентата за откриването на Музея на Розата в Казанлък. Пристигна час след официално обявения в програмата. Чакаха го Цветан Цветанов, министрите Десислава Танева,  Николина Ангелкова, Лиляна Павлова. Първа го посрещна Галина Стоянова на входа на парк Розариум.

2017 – Казанлъшкият състезател Алекс Топалов (ЛК „Цветанка Христова“) спечели два златни медала на националния ни шампионат за момичета и момчета под 16 г. , като първо грабна титлата на диск, а малко по-късно и на гюле.

2019 – Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е ограничено за посетители. Специалисти заявиха, че конструктивното състояние на кулата, която е изградена преди 120 години от тухли е тревожно. Храмът е паметник на културата от национално значение.

2020 – Община Казанлък ще поздрави жителите за празника на града с цветно пано от 72 000 рози пред Музей на розата в парк „Розариум“. Красотата на багрите и уникалното пано, изрисувано с цветовете на роза дамасцена, ще разнесат уханието й над града от обичаното и любимо за посещения място – парк „Розариум“. Ето и какво видя екипът ни отвисоко. Приготовленията за празника продължават.

2021 – Над 50 бяха тазгодишните проби, които винооценители дегустираха, за да определят най-доброто вино розе от пандемичната реколта на 2020-та година. След миналогодишното прекъсване стотици любители на розовата напитка имат възможността да дегустират най-интересните произведени в България вина. През тази година имаше и участник от Италия, регион Венеция. 12 са дебютните брандове. Преобладаващите сортове са каберне совиньон и совиньон блан. Има и специално създадени за 10-та годишнина на rose wine expo розета с розова вода.

2022 – Министърът на земеделието д-р Иван Иванов се включи в отбелязването на Празника на розата в Община Казанлък днес, съобщиха от Министерството на земеделието. В 10:30 ч.  министър Иванов проведе среща с розопроизводителите в Къща-музей Чудомир. В 12 ч. Земеделският министър се включи в празничното дефиле “Усмивки и цветя“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram