Днес, 05.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Общинската организация на БСП – Казанлък учреди в този ден Дискусионен клуб „Дружба“.

2000 – 16 главни архитекти на общини в България учредиха в Казанлък в този ден Сдружение на главните архитекти с основна цел – координиране и прилагане на нормативните уредби по строителството, архитектурата и благоустройството.

2000 – В репортаж „Вис виталис“ отрази честването на 10-ата годишнина в най-новата история на сп. „Кула“ в Казанлък. Стефан Бакърджиев, гл. редактор на сп. „Кула“, заяви, че от 1990 г. списанието излиза редовно, че са издадени 33 броя, че темите – за литература и изкуство, продължават да са същите. Той се обяви в полза на консервативния характер на изданието, като в същото време то трябва да стане по-жизнено и по-адекватно на времето.

2001 – Спортен комплекс „Арсенал“ и КСТ „Роза“ бяха домакини на 11-я Национален турнир по спортни танци с участието на над 120 двойки от 72 клуба в страната. Отборът на Казанлък зае второ място.

2001 – Командирът на Пета механизирана танкова бригада Венцислав Младенов бе повишен в чин генерал.

2002 – С две грамоти и лауреатско звание се завърна от Старопланинския събор „Балканфолк,2002“ фолклорната група „Нашенци“ от с. Крън с ръководител Теменужка Люцканова.

2002  – В този ден – 5 май, Великден, бе финалът на „Оцвети в добро“ – благотворителна Великденска кампания на радио „Вис виталис“, с подкрепата на много казанлъшки фирми, в полза на децата от домовете за сираци и възрастните хора от социалните домове. Това бе най-мащабната, вкл. досега,  благотворителна кампания, обхванала общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня и Калофер. 

2004 – В този ден стартира играта на радио „Вис виталис“ „За 1 минута“, която се излъчваше всяка делнична сутрин в 08:20 ч. Първият зададен въпрос на слушателите бе: „Какво, според поверието, се случва с човека, отпил от Лъвовата чешма в Казанлък?“. Слушателката, която първа се включи в ефир с верен отговор и получи награда бе Петя Ангелова.

2011 – Внезапно, на 64-годишна възраст, почина видният казанлъшки общественик Васил Кърпачев – един от основателите на СДС в града и един от активните граждани на Казанлък. Общински съветник 2 мандата, председател на Комисията по обществен ред и сигурност, Кърпачев бе и първият ръководител на създаденото звено за кратковременно паркиране в Казанлък, дългогодишен председател на БЧК и на Планинско-спасителната служба в Казанлък.

2015 – Като част от програмата на Люлякови празници – Бузовград, 2015 се състоя концерт на фолклорни групи при НЧ “Любен Каравелов-1921”, НЧ  “Антон Страшимиров-1909”, НЧ “Възродена Искра-2000” и Представителен народен тракийски женски хор към Тракийско дружество “Одринска епопея” в гр. Стара Загора. Деца от 1 до 5 клас се включиха в конкурса “Пролет в Бузовград”. Самодейни клубове за народни танци при читалищата на гр. Крън, с. Енина, с. Черганово, с. Копринка, с. Розово и домакините от с. Бузовград показаха  богатството на българското танцово фолклорно изкуство. Всички клубове получиха за спомен грамоти, знамена и символични кукли Люлячки.

2016 – Двама казанлъчани, участвали в протеста в Раднево са с наранявания от жандармерията.Пред Пресс ТВ те, заедно с още един пострадал от Раднево, коментираха как са били бити и защо се включват в протеста. Припомняме ви, че няколко хиляди излязоха пред ромската махала в Раднево заради инцидент в началото на седмицата. При последвало масово меле в болница се озоваха близо 10 протестиращи и двама полицаи. Ромите са се барикадирали в махалата, от която се евакуирали всички деца. Българи от Раднево, заявиха, че ромската агресия е ескалирала до невъзможни граници.

2016 – По време на протеста, в който са участвали близо 2000 души,  група граждани грубо са нарушили обществения ред и започнали да хвърлят камъни и други предмети. Пострадали са трима служители на реда, единият от тях е с е с по-сериозно нараняване по главата. Леко пострадали са и други полицаи, съобщиха от ОД на МВР-Стара Загора.

2016 – Общо със 185 кастрирани животни приключи кастрационната кампания, която се проведе в Казанлък от 17-ти до 23-ти април. По време на акцията са кастрирани 92 кучета и 93 котки. По този начин е предотвратено да се родят близо 900 бездомни бебета за този сезон, уточняват от фондация „Анимал хоуп България – Казанлък“. Повечето от животните, които са били кастрирани, са били доведени от хората, обгрижващи ги около къщите и блоковете си.

Кампанията се проведе за пореден път по договор за сътрудничество между Община Казанлък и „Тиехилфе Зюдан – Австрия” и с подкрепата на фондация „Анимал хоуп България – Казанлък“.

2017 – Казанлъчанката Кристина Мечкова спечели поредна титла от Държавния лично отборен шампионат по свободна борба при момичетата, който се проведе в Сливен. Златото за възпитаничката на Христомир Бояджиев в кат. 62 кг. даде възможност на нашата състезателка за участие на Европейско първенство от 18 до 20 май в Сърбия.

2020 – Кон се разхождаше по централната казанлъшка улица „Отец Паисий“ в близост до пазара тази сутрин. На необичайната гледка се е натъкнал казанлъчанин, който останал изненадан от шествието на животното. Това не е първия случай, в който кон дефилира необезпокояван по централни улици в Казанлък.

2020 – Конник галопира по виадукта по пътя между Казанлък и язовир Копринка. Това показват кадри, изпратени до Пресс ТВ от читатели, пътували по този маршрут. Те съобщават за това, че родеото на мъжа от ромски произход затруднява движението в участъка. Тази сутрин друг казанлъчанин засне видео с кон, обикалящ по улиците около казанлъшкия пазар. Според очевидци изплашеното животно поне час е тичало без посока в района близо до централния площад.

2021 – За неокосени градинки и нашествие на кърлежи алармираха казанлъчани в поредица от постове и публикации в групи на социалната мрежа. Сигналите са за зелени площи от различни места в града, но близо седмица реакция на Община Казанлък няма. До днес, когато под поредна публикация научаваме, че макар и позакъснели, коситбите са на ход. „Само парковете и площадките в града са над 320 дка, отделно междублоковите пространства са около 150 дка“, поясняват от профила на Общината.

2022 – Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изненадващо се появи пред военния завод „Арсенал“ в Казанлък, подкрепен от своите съпартийци и симпатизанти. Привърженици на местната структура от Казанлък и от региона излъчват на живо край товарния портал на казанлъшката оръжейница“. „Блокирахме Арсенал. НЕ на включването на България във войната. Елате да подкрепите каузата! Време ни е за Възраждане!“, гласят призивите в социалната мрежа под публикациите за импровизирания митинг на членовете на „Възраждане“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram