Днес, 05.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – 200 души от фирма „Капрони“ в Казанлък бяха съкратени от работа. Директорът на дружеството г-н Костов в интервю за радио „Вис виталис“ обясни, че това се налага основно заради дисбаланса между броя на основните работници и обслужващия персонал. Над 1000 работещи, според него, бяха получавали заплати, без да работят.

1996 –По време на масирана акция, която проведоха в този ден КАТ-Стара Загора и КАТ-Казанлък, от проверените 1181 МПС констатирани бяха 384 нарушения.

1997  – В този ден радио „Вис виталис“ излъчи специално предаване в памет на незабравимия актьор и читалищен деец Минчо Лалев.

1997 – В Казанлък бе създадена комисия за контрол при разпределянето на помощите от ЕС с председател кметът на общината Иван Гороломов.

1997 – Бюрото по труда в Казанлък започна да обслужва гражданите от всички населени места в общината.

1997 – Горското стопанство в Казанлък предостави на Общината 200 дръвчета, които бяха засадени в парковете и около училищата.

1997 – Два тона и половина хартия предадоха учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи“. С парите те подпомогнаха провеждането на Националната конференция по мениджмънт в Казанлък.

1997 –По повод наближаващитепарламентарни избори на 19 април председателят на Българския бизнес блок – БББ Жорж Ганчев излезе по „Вис виталис“ със специално обръщение към избирателите. Излъчено бе и интервю с Георги Агафонов, също от БББ, в което той заяви: „Аз много работя, за да имам пари“.

1997 – В изявление във връзка с предстоящите парламентарни избори председателят на СДС – Казанлък Крум Владев даде положителна оценка на правителството на ОДС. „Имаме самочувствие. Ние можем!“, заключи той.

1997 – Д-р Ваньо Цонов от СДС постави в интервю 4 основни въпроса за решаване в региона. Първият от тях бе „Арсенал“ – най-важният, според него, въпрос: „Ще нося отговорност за стабилизирането му“, обеща д-р Цонов. Вторият – възраждането на селското стопанство и приемането на Закона за розопроизводството. Третият въпрос, с който той се ангажира: „Ще работя за разрастването на туризма“. Четвъртият – тунелът под Шипка: „Сигурен съм, че до края на мандата ще се започне работа. България вече е обект на голямо международно внимание. Парите чакат навън“, заяви Цонов.

1998 – За почистването на ромската махала в Казанлък бяха отпуснати 4 щатни бройки по Програмата за временна заетост в Община Казанлък.

1998 – 2000 дка с рози бяха засадени в Казанлъшко, 500 дка от тях бяха на частната фирма „Доблен“. До 1989 г. в Розовата долина е имало 21 000 дка с розови насаждения. За 9 години те бяха намалели на 4140.

1999 – Регионалният съвет на КНСБ – Казанлък започна акция за събиране на дрехи, храни и помощи за косовските бежанци в Македония.

1999 – Илия Карабаджаков – ученикът, който се представи най-добре на Националния пролетен математически турнир в Казанлък, взе участие, заедно със зам.-директора на ПМГ „Н. Обрешков“ Христо Лесов, в Националната конференция на учителите по математика в Монтана.

2000 – 1100 дка нови лавандулови насаждения бяха направени към тази дата. Засадени бяха и 100 дка с рози – с тях розовите насаждения в Казанлъшко станаха 5100 дка. През 1989 г. бяха 21 000 дка.

2000 – Към Исторически музей „Искра“ бе разкрито реставраторско ателие.

2000 – За началник на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност – Казанлък бе назначен Анчо Шишков.

2000 –Ураганен вятър със скорост 16 м. в секунда връхлетя в този ден Казанлък.

2001 – Собственикът на фирма „Аркомат“ Нуредин Йозхан бе номиниран от Министерството на труда и социалната политика. Номинацията бе за най-добра фирма в категорията за инвестиции със значителен социален ефект. Дни по-късно на специална церемония той получи отличието „Чуждестранен инвеститор на годината“. В интервю за „Вис виталис“ Йозхан разказа за създаването на фирмата в Казанлък и заключи: „Инвестираме в хората“.

2001 – В Казанлък бе учреден фенклуб на ПФК „Левски“  – „Сините рози“ с председател Георги Стоянов.

2002 – В този ден стартира мащабната благотворителна Великденска кампания „Оцвети в добро“ на радио „Вис виталис“, продължила до 5 май – Великден. Тя бе в полза на домовете за възрастни хора и домовете за деца, както и в полза на децата-сираци.

2002 – Два дни по повод Деня на здравния работник хирургичният приемно-консултативен кабинет на МБАЛ-Казанлък извършваше безплатни прегледи. Към инициативата се присъедини и проф. Александър Атанасов, консултант в болницата.

2002 – Три деца ромчета от с. Енина взеха участие в голям концерт на Софи Маринова в Стара Загора по случай Деня на ромите – 8 април.

2003 –Намаляване на дивеча заради тежката зима отчетоха от Ловното дружество в Казанлък – резултатите от пролетната таксация бяха: 172 чакала, 6 вълка, 156 лисици, 705 заека и 455 яребици.

2004 – Работен план за активизиране развитието на община Казанлък на база японския опит представиха на брифинг при кмета завърналите се от Япония арх. Стефка Духнева и директорът на Театър „Л. Кабакчиев“ Васил Самарски.

2004 – В ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ бе открита компютърна зала – в присъствието на народните представители Петя Божикова и Христо Механдов, началника на РИО Любомир Любенов и кмета Стефан Дамянов.

2005  –8160 лева бяха постъпили в дарителската сметка на обществената кампания „Цветовете на Казанлък“. Още 7 хиляди лева се очакваше да постъпят в сметката на кампанията. Обществената инициатива „Цветовете на Казанлък“, подета от Община Казанлък и радио „Вис виталис“, имаше за цел пребоядисване в свежи цветове на сградите в централната градска част.

2005  –На посещение в Казанлък бе посланикът на република Корея  Н. Пр. Чонг Дже Сик. Той се срещна с кмета Стефан Дамянов, посети  Института по розата, гробницата на „Севт ІІІ“, Казанлъшката тракийска гробница, както и постоянната  експозиция в художествената галерия.

2006 – В Казанлък  бе проведено четириетапното колоездачно състезание „В Долината на розите“, което включваше два критериума – в град Шипка и в Мъглиж, и изкачване на връх Бузлуджа.    

2008 – Цветанка Пискова, лидер на синдиката “Подкрепа” в Казанлък, заедно с д-р Константин Тренчев, взе участие в Евро-демонстрация в Любляна, Словения, организирана по време на среща на финансовите министри на Европа. Синдикалистите изразиха неодобрението си на наложения нисък темп на нарастване на работните заплати.

2011 – Янита Прангова бе назначена след конкурс за директор на казанлъшката служба „Социално подпомагане“ на мястото на Мима Орачева.

2011 – От поста директор на Военния клуб в Казанлък бе освободен полковникът от резерва Гачев, на негово място бе назначен фотограф-художникът Бедрос Азинян.

2012 – Школа „Арт-линия” направи подарък на детското отделение в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” в Казанлък – копие на иконата „Богородица – разцъфнал цвят“. Копието бе нарисувано от 12-годишната Дея Колева.

2013 – Една от най-титулуваните възпитанички на казанлъшкия вокален педагог Стефка Денева към НЧ „Искра” – Надежда Димитрова, се отправи към финалния кръг на музикалното състезание „Гласът на България”. „Това е повод за обединение на казанлъчани, гласувайте“, призова Стефка Денева. „Разбира се, зад тези успехи стои много труд, но той е изключително благодатен“, каза тя.

2013 – Фотос на фотограф-художника Бедрос Азинян бе отличен с второ място в международен конкурс. Фотосът на Бедрос, който представи казанлъшкия Ротари клуб, бе публикуван в сп. „Ротарианец” с тираж 500 000 броя.

2013 – “Казанлък Волей“ спечели бронзовите медали при девойките старша възраст на приключилите в София държавни финали. Успехът на казанлъчанки бе срещу състава на „Левски Волей“ след „малък финал“ при резултат 3:0.

2013 – „Кула – културната история на Казанлък” – под това мото в библиотека „Искра” бе открита изложба, посветена на 90-годишнината на списание „Кула” .

2013 – С редица инициативи, най-вече – залесяване, Държавното горско стопанство в Казанлък отбеляза традиционната Седмица на гората, която през 2013 г. бе под мотото „Гората и ние”.

2016 – Казанлък и селата Бузовград и Шейново са включени в провеждането на статистическо проучване за използване на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2016 година. Изследването ще се проведе в периода април – май 2016 г. и има за цел да измери нивото на развитие на информационното общество в РБългария. Тези данни са основен източник на информация за сравнителен анализ на използването на информационни технологии в домакинствата за всички европейски страни. Анкетьори от отдел „Статистически изследвания – Стара Загора” в Териториално статистическо бюро – Югоизток, ще посетят 13 населени места на територията на област Стара Загора и ще анкетират 228 домакинства, които са избрани на случаен принцип.Всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток.

2016 – Казанлъшки лекари се включиха в националния протест на медиците със символично излизане днес по обед пред МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Българските лекари протестират срещу здравната политика – заради лимитите за направления и наказанията за медиците, ако издадат повече направления от определеното, независимо дали имат нуждаещи се пациенти, заради въвеждането на пръстови отпечатъци, което ще струва много на всяка лекарска практика, намаляването на прегледите за някои групи хронично болни, анкетата за удовлетвореност на пациентите, наказанията за това, че пациентът няма достатъчно добри стойности на кръвно налягане и кръвна захар и увеличената бумащина в работата

2016 – Калпаво изпълнение руши скейт-рампа – Дали скейтбордистите в Казанлък са много агресивни или просто материалите са от по-евтината партида, можем само да гадаем?

Но остава изумлението, че само в рамките на 130 дни от откриването до сега, са започнали да се появяват отличителни следи, които да показват откровено НеКачествената направа на младежкото съоръжение.

Факт беше обаче изключителната пищна церемония, на която присъстваше и самият министър на спорта, както и баскетболния специалист Тити Папазов. Двамата в тандем бяха фигурите, които трябваше да засвидетелстват най-малко сериозността в изграждането на скейт-площадката.

За нейното финансиране бяха вложени цели 365 хиляди европари. Пари, които е „видимо“, че са разходвани по възможно най-калпавия начин.

2019 – Уникални снимки от войните за обединение на повече от  100 години  на забравения фотограф Петър Арнаудов от  Казанлък, отново са събрани  в едно в   Албум „Вълшебните стъкла“. Част от стъклените плаки на Петър Арнаудов продължават да се издирват.     Албумът е издаден с помощта на Министерство на отбраната и Ротари клуб Казанлък, а събирането и възстановяването на фотосите е направил в продължение на пет години Бедрос Азинян.

2019 – До Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ е подаден сигнал за нередност с рег.№ 229. Във връзка с това на Община Казанлък е наложена финансова корекция на обща стойност 220 879,13, представляваща 5% от разходите по 3 договора с изпълнители по три обособени позиции по проект Изпълнение на Строително монтажни работи за 3 (три) обекта на образователната инфраструктура (детски градини).

2019 – „Решението на община Казанлък да продаде бившия детски лагер в Равда е посегателство към нашите спомени. Обезсмислят се усилията на цели четири мандата управляващи в Казанлък да запазят имота от реституционни посегателства“. Това заяви на нарочен брифинг председателят на общинската организация на БСП в Казанлък Румяна Друмева. Лидерът на местните социалисти и колегите й поискаха съдбата на терена на първа линия до морето да бъде решена след широко обществено обсъждане от казанлъчани, чиято собственост е имотът.

2019 – БСП внесе сигнал в прокуратурата за продажбата на общинския терен в Равда, известен като „бившия ученически лагер” на брега на морето. На заседанието на местния парламент преди дни кметът на ГЕРБ Галина Стоянова  внесе продажбата на терен, над 5 декара и половина,  за който съветници на управляващата коалиция от ГЕРБ, ДПС и др. в Казанлък занижиха до цена от 980 хиляди лв. „Сезирахме всички институции в България, за да бъде проверено дали в нашата местна власт не е налице търговия с влияние, след като в зала открито се съобщават параметри за сделката, назова се име на определен купувач.

2019 – Върховният административен съд /ВАС/  е потвърдил финансова корекция от 216 662 лева за община Казанлък заради нарушения по обществена поръчка при ремонта в кв.“Изток“.

2020 – Поради извънредното положение и ограниченията за придвижване, превозвачът, обслужващ автобусните линии в община Казанлък, обяви на 3 април ново разписание, което трябва да действа до отпадане на мерките против ковид.

2021 – След като старият паяк беше запален и изгоря през август м.г., нов тръгна из улиците на Казанлък днес, за да регулира неправилното паркиране. След нова обществена поръчка, спечелилото я „Нитро“ ЕООД ще изпълнява договора, сключен с община Казанлък през следващата една година.

2021 – Казанлъшки огнеборци са се отзовали на сигнал за димящо стълбище на трафопост до кв. „Кармен“. Съоръжението се намира на централния казанлъшки булевард „Ал. Батенберг“. Сигналът до 112 е бил получен малко след 18 часа. На място пристигат екипи на пожарната, полицията и енергоразпределителното дружество. Пожарът е неутрализиран, като тепърва ще се установяват причините за възникването му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram