Днес, 04.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Рязко се покачиха цените на най-необходимите хранителни стоки – на месото, млякото, сиренето – с от 2 до 4%, на маслото – с ок. 20%, на яйцата – с 8%.

1996 – На финалния турнир на републиканското първенство по баскетбол за мъже отборът на „Арсенал“ ЕАД зае второ място.

1997 – Пета танкова бригада – Казанлък отпразнува своя половинвековен юбилей.

1997 – На площ от 700 кв. м. в бившата база на „Булгарплод“ бе открито зеленчуково тържище. Идеята бе то да стане регулатор на пазара не само в Казанлък, но и в цяла Южна България.

1997 – Пародийната шоу-група „КРБ“ – Казанлък представи албума си „Ромска импресия“.

1997 – Театърът при НЧ „Искра“ представи премиерния си спектакъл „Какво се видя през ключалката“.

1998 – В Стара Загора бе проведен първият по рода си „Дискусионен форум за местното самоуправление“ с участието на председателите на общински съвети в страната под егидата на НСОРБ. Сред инициаторите за провеждането на форума бе Румяна Друмева – председател на Общинския съвет в Казанлък.

1998 – В гр. Павел баня бе проведена научна конференция, посветена на 120-годишнината на града. Изнесени бяха 6 научни доклада.

1998 – На тази дата се състоя премиерата на Театър „Л. Кабакчиев“ „Черна комедия“ от Питър Шафър. Спонсор на постановката беше Застрахователна компания „Орел“ АД, клон Казанлък.

1999 – „До една година ще започне строителството на тунела под връх Шипка“, – заяви в този ден зам.-министърът по строителството Евгений Чачев. Ставаше дума за участък от 3 км и половина, като за завършването на обекта бе поставен срок от 5 години.

2000 – В този ден се състоя премиера на книгата на Стефан Фурнаджиев „Скок от високо“. Проявата бе в рамките на честванията на 140 години библиотека „Искра“.

2001 – В специална декларация бившият председател на СДС – Казанлък Крум Владев оповести оттеглянето си от казанлъшката организация на СДС с мотивите: подмяна на членове, комунизиране на местната организация отстрана на действащия председател Николай Александров, когото Владев обвини в „неадекватно, безпринципно и суетно поведение“.

2001 – Младежката организация на БЧК в Казанлък проведе обучение за оказване на първа помощ по програма „Хелфи“ с ученици от ОУ „Мати Болгария“.

2002 – Футболен клуб „Розова долина“ – Казанлък бе на 9-то място към момента, с 16 точки, в Югоизточната В-група.

2003 – „България е сред страните, които вече спокойно могат да бъдат подредени сред демократичните държави“, каза в интервю за „Вис виталис“ журналистът Георги Коритаров по повод решението на Конгреса на САЩ да се спре излъчването за България на радио „Свободна Европа“.

2002 – Коледна елха с височина 10 м. и 83 см. бе издигнатата в този ден на пл. „Севтополис“ в Казанлък. Дървото бе на ок. 40 години, то бе отсечено в Енинския балкан. Репортерите на „Вис виталис“ Георги Манев и Цветан Георгиев собственоръчно измериха елхата, тъй като в радио рубриката „Облог“ в ефир те се бяха хванали на бас за това, колко метра е ще е висока коледната елха на Казанлък. Облога спечели Жоро.

2003 – В интервю Надя Тончева – певица и музикален педагог от Казанлък, разказа за работата си с младите хора, с които работи. Тя сподели, че за нея музиката е „активно удоволствие“.

2003 – В интервю за „Вис виталис“ Л. Позарлиев – внук на актьора Любомир Кабакчиев, каза: „Това, което винаги съм искал да виждам, е смесването на модерното и класическото. Постмодерното в театъра ми харесва най-много“. На въпроса защо не е станал актьор, той отговори: “Защото не исках да се възползвам от името на дядо ми, фамилно обременен съм. Пък и едва ли щях да достигна неговото ниво“.

2005 – 66 % бяха правилните отговори в анкетата, която попълваха ученици от казанлъшки училища. 13-те въпроса в нея бяха свързани с начините на заразяване със СПИН. Анкетата бе направена на принципа вярно-грешно. От анкетираните 200 ученици на възраст от 14 до 16 години, най-голям процент правилни отговори дадоха възпитаниците на Природоматематическата гимназия – 79%, следвани от връстниците си от Художествената гимназия – 72%. При учениците от Хуманитарната гимназия правилните отговори бяха 64%, а при младежите от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ – 50%.

2005 – Първа награда в конкурса „Коледни вълшебства“ спечели със стихотворението си „Вълшебна нощ“ четвъртокласничката от ОУ „Чудомир“ Санислава Василева. Организатор на конкурса бе казанлъшкият Детски комплекс.

2006 – „Библиотека „Искра“ притежава една от най-ценните сбирки ръкописи, най-старият от които датира от 13 век“, – каза в интервю за радиото директорът на библиотеката Мария Грошкова. Два от ръкописите бяха подложени на реставрация – копие на корана от 1813 г. и руски ръкопис от Вологда на Ефрем Сирин от 1683 г.

2007 – В Изложбената зала на ул. „Искра“ 4 Сдружението за художествени занаяти и приложни изкуства в община Казанлък откри трета поредна изложба. Творби на над 30 автори, членове на Сдружението, участваха в  Коледния базар – дървопрастика, дърворезба, малка пластика, графика, керамика, стъклопис и живопис. Сдружението съществува от 2003 г.  В него членуваха 43-ма души – хора на изкуството  и занаятите от община Казанлък.

2007 –Пета механизирана бригада чества в този ден 60 години от създаването на поделението. До 1998 г. бригадата е дислоцирана в три казармени района в гр. Казанлък. От септември 1998 г. поради извършващите се структурни промени в БА, бригадата, със заповед на Министъра на отбраната, се преименува в Пета Шипченска танкова бригада. Бригадата е наследник на прославилия се във военната ни история 23-ти Пехотен шипченски полк. По данни на ГЩ на БА през 2005 година, казанлъшката бригада наброяваше около 3000 души. Към момента бяха останали три подразделения, основно за участия в миротворчески и охранителни мисии.

2008 – Казанлък бе на прага на температурен рекорд в този ден, според местната хидрометеорологична станция – над 17 градуса в следобедните часове – температура, която не бе наблюдавана през последните 10 години.

2008 – 17 месеца след откриването на парк „Васил Левски” в Казанлък голяма част от съоръженията му бяха изпочупени и станали опасни за децата. За състоянието на парка алармираха граждани. Потрошени бяха скамейките и детските играчки, голяма част от тях липсваха.

2008 – Сериозни разминавания между изписани и платени суми по обекти от инфраструктурата на Казанлък и реално вложени пари в различни участъци констатира Временната комисия от общински съветници, оторизирана да провери изплатените пари от Общината за реконструкции и инфраструктурни проекти. Само три фирми бяха извършвали ремонтните дейности по пътищата на общината. Съветниците с изненада установиха, например, че в общинската управа е налице фактура за изплатени 105 хиляди лева на една от фирмите за ремонт на улиците “Яворов”, “Иван Вазов” и паркинга зад Универмага. По улица “Иван Вазов” обаче нямаше и следа от ремонти. Обяснението бе, че отредените 105 хиляди лева свършили, преди да се стигне до тази улица.

2009 – Лекари, стругари, счетоводители, инженери – хора, с различни от тези в изкуството, професии бе обединила Мъжката фолклорна група „Нашенци” в село Крън, която отбеляза своята 10-годишнина. Ръководител на групата бе Теменужка Люцканова. Над 150 национални изяви, 4 международни и безброй местни бяха вписани във визитната картичка на групата.

2009 – В ОУ „Н. Вапцаров” бяха обявени резултатите от Националния конкурс за написването на есе, посветено на 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. Организатори на проявата бяха ОУ „Н. Вапцаров” – Казанлък и едноименната къща-музей в Банско. 12 бяха участниците от цялата страна.

За учениците VІ-VІІІ клас темата бе “Моята вяра и утрешният ден”, за ученици ІХ-ХІІ клас –  „Нашата пролет и утрешният ден“. Отличените получиха, освен грамота за участие и преиздадена стихосбирка с Вапцарови творби, и енциклопедии, а класираните на първите места и юбилеен плакет на Община Банско.

2009 – Ученици и учители от ОУ „Н. Вапцаров“ почистиха парк „Васил Левски“, изграден по инициатива на възпитаничката на това училище – Габриела Тилева. Проведен бе и традиционният Вапцаровскси крос. Рецитаторски конкурс на Вапцарови творби бе сред инициативите, посветени на 100 г. от рождението на Никола Вапцаров.

2010 – 2660 лева събраха от традиционната си благотворителна вечер Иннър Уийл клуб и Ротари клуб – Казанлък. Парите бяха дарени на библиотека „Искра”, която чества 150 години от основаването си.

2012 – 51, 6% от гласувалите в анкетатата на МГ „Вис витаис“ „Как оценявате управлението на ГЕРБ в Община Казанлък за изминалата една година?“ бяха дали слаба оценка за екипа на кметицата Галина Стоянова, срещу 12,9 на сто от гласовете, писали шестица на ръководството на общината. Оценката на 11% бе „много добро“. 8,5% от участниците в допитването поставиха оценка „добър“, а според други 8.2% управлението е било задоволително. 25 от анкетираните бяха писали оценка „среден“ – 7.9%.

2012 – Код жълто бе обявен за Старозагорска област заради силния вятър – според синоптиците, до 17-20 метра в секунда.
2013 – „Ще се лее кръв”, заявиха протестиращи в Института по розата – Казанлък. За първи път от почти три месеца бяха направени опити за офицален диалог. Среща в Общината се състоя, но на нея присъстваха само научните работници и работещи в института. След посещението на областния управител на област Стара Загора Живка Аладжова, изплъняващата временно длъжността директор проф. Кръстева бе допусната в сградата на научния институт. „Не бива да се политизира преднамерено подобна ситуация, – каза Аладажова на научните работници. – Директорът на всяко едно учреждение трябва да има шанс да покаже и докаже своите управленски умения“.

2013 – Акция по запълването на многобройните дупки към казанлъшкото село Енина бе инициирана от кметството в селото. Причината бяха неспирните оплаквания от състоянието на изключително натовареното пътно платно. „Решението е временно, но все пак е някакво решение“, –  коментираха хората, запълващи дупките. Те ги пълнеха с пръст и върху нея – фрезован асфалт.

2014 – Запълнени бяха 382 млн. куб. м. от язовир „Жребчево“, при общ обем 400 млн. куб. метра. „Продължава източването му с 91 куб. м. вода в секунда, при приток от 190 куб. м, но това не може да доведе до сериозно повишаване на нивото на река Тунджа, тъй като е в нормите“, – съобщи на брифинг в Ямбол министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя посочи още, че е спрян притокът от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“.

2014 – Пропаднал и наклонен почти 15 градуса бе един от осветителните стълбове на Зеления мост. За  това сигнализираха в редакцията на „Вис виталис“ казанлъчани. Зеленият мост бе реконструиран през 2006 г. със средства на Ротари клуб – Казанлък. Стойността на ремонта бе 44 хиляди лева. 

2014 – След дълго чакане КТБ – клон Казанлък бе отворена. Започна изплащането на влогове на вложители във фалиралата банка. В и около казанлъшкия клон на КТБ имаше засилено полицейско присъствие.

2015 – През нощта, самотен в дома си, почина Иван Караиванов от гр.Шипка, известен като българския Том Джоунс. Около 2:00 часа той бе написал във фейсбук-профила си: „Приятели, при евентуално спукване на пикочния мехур, след колко време се умира? Дядо Иван – „Tom Jones“. Последното му публично участие бе само преди дни, на 7 ноември, когато поздрави с няколко изпълнения младоженците и гостите на сватбата на дъщерята на изпълнителния директор на МГ „Вис виталис“ Славка Самарска. Година по-рано Иван Караиванов бе част от кампанията на „Вис виталис“ „Коледа за теб“.

2016 – Зелената площ пред часовниковата кула в казанлъшкото село Енина придобива необичаен вид. Тя е единственото място в региона, където е направена възстановка на Раждането на Исус Христос. Моделът пресъздава Рождество Христово – с Дева Мария, Младенеца, Свети Йосиф и тримата мъдреци от Изтока. Направена е дървена къщичка, в която е сложена слама. Украсата ще продължи да се допълва, като част от нея ще бъде и украсяването на една от елхите в зелената част пред кулата. За направата й лично помага Добромир Гущеров и неговата съпруга, който тази година ще посрещнат никулденските празници в родното Енина.

2018 – По повод 900 години от основаването на Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим и 10 години от създаването Велик приорат на България на фасадата на „Алиавс Франсез“ в Казанлък бе поставен юбилеен знак от Командерия „Св.Игнатий Старозагорски“.

 На церемонията присъстваха членове на ордена от цялата страна, както и  Негово Превъзходителство Велик Приор I на Велик Приорат България генерал – майор /о.р./ Румен Ралчев.

2018 – 11 талантливи жени бяха одобрени за музикалния проект „Бабсбг” на казанлъшкото читалище „Искра”. Общо на тридневните кастинги за вокалната група се явиха 62 кандидатки в златната възраст – домакини, бизнес дами, бивши учителки, медицински сестри и  счетоводителки. Журито бе впечатлено от резултатите, които участничките показаха. Бабсбг” е  социален проект, който  да развива музикалните способности , социализирайки  нестандартно, съобразен  е с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, каза председателят на читалището  Васил Самарски.

2020 – От Дирекция Национален парк Централен Балкан разпространиха снимки, направени от Венелин Койчев на цъфнало люляково дърво. Разцъфтелият по необичайно време люляк е заснет в резерватът „Соколна“.

2020 – Близо 160 000 лева дариха казанлъшки фирми и граждани за ковид кризата, с част от тях оборудваха с апаратура болницата

2020 – Мъж на 74 години е бил брутално убит от 24-годишен съсед. Инцидентът бе станал в мъглижкото село Дъбово. Тялото на убития е намерено след ден от неговия син с порезна рана на врата. Убиецът живеел на същата улица в селото. Комшиите са потресени от случилото се

2021 – Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И. Д., на 22 г., М. Д., на 20 г., и В. А., на 25 г.  Те бяха привлечени като обвиняеми за това, че на 30.11.2021 г. в с. Дунавци, обл. Стара Загора, в съучастие помежду си, като съизвършители, отвлекли С.С., на 34 г. – престъпление по чл. 142, ал.2, т. 2 вр. ал.1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Тримата бяха обвинени и в това, че на 30.11.2021 г. в гориста местност, южно от връх Бузлуджа, в землището на гр. Шипка, отново в съучастие помежду си, като съизвършители, противозаконно са лишили от свобода С. С. – престъпление по чл. 142а, ал.1, вр. с чл.20, ал. 2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Спрямо И.Д. бе повдигнато обвинение и за опит за убийство на С.С. – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram