Днес, 04.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Задълженията на здравните заведения в община Казанлък към тази дата възлизаха на 21 млн. стари лева, а на учебните заведения – 14 млн. лв.

1997 – „Степ бай степ“–рожден ден отпразнува Детска градина „Буратино“ при „Арсенал“ ЕАД. Гостуваха представители на 8-те детски градини в страната, от 2 години работещи по програмата „Стъпка по стъпка“.

1998 – Полицията залови убиеца на 46-годишния Мустафа Асанов от с. Тъжа – 21-годишният Огнян Маринов от същото село.

1998 – Кметът Иван Гороломов отне лиценза на фирма „Динамика“ за обслужване на автобусната линия №13 заради неизпълнение на графиците по този лиценз.

1998 – За 9-те месеца на годината общинските полицаи наложиха глоби на обща стойност 3 млн. стари лева, най-често за нарушения на Закона за движение по пътищата. Разкрити бяха 83 престъпления, половината от тях – самостоятелно.

1999 – За да се информира за състоянието на дружеството след неговата приватизация, на посещение в „Арсенал“ бе председателят на Агенцията по приватизация Захари Желязков, придружен от депутата д-р Ваньо Цонов. Тъй като те открито призоваваха работниците на местните избори да гласуват за кандидата на ОДС, КНСБ в „Арсенал“ се разграничи от срещата, считайки, че тя има предизборен характер.

1999 – В интервю д-р Радка Арнолд – казанлъчанка, живееща в Германия, информира за подготовката по заминаването на първата група социални работници от Казанлък на специализация в Германия – за придобиване на квалификация за гледане на възрастни хора. Специализацията бе уредена лично от нея, тя осигури и финансирането.

1999 – В интервю актьорите Искра Радева и Ивайло Христов на въпроса: „Погребан ли е българският театър?“ отговориха: „Имало е и по-тежки моменти. Театърът е за това – да предизвиква емоции“.

2000 – В Казанлък проблемът с бездомните кучета все още не бе намерил трайно решение. Опитът за създаване на приют при кметуването на Бончо Сарафов бе безуспешен. Д-р Калчев от ДВСК в интервю за радио „Вис виталис“ цитира член 70 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, според който това е задължение на общините – да изградят изолатор, в който животните да се обезпаразитяват, лекуват и хранят.

2000 – В Общинската поликлиника бе открит Имунизационен кабинет към ХЕИ – за обслужване на неосигурените в общината лица.

2000 – Общо събрание на комунистическите партии в региона се проведе в Казанлък. Темата бе „Възраждането на Казанлък“. Водещ бе Георги Захариев, политически доклад изнесе Минчо Йовчев.

2000 – В храм „Успение Богородично“ в Казанлък бе представена книгата на старозагорската авторка Мария Стефанова „За източно-православната музика“.

2000 – Нисък размер на собствените приходи, големи задължения към 31.12.1999 г., намалена държавна субсидия и високо ниво на безработицата – това бяха причините за тежкото към момента състояние на Община Казанлък. Тя бе сред общините, които получиха от Министерството на финансите допълнителни субсидии. Размерът ѝ бе 900 хил. стари лева.

2001 – Районният съдия Тодор Тодоров не даде ход на дело №391, с наказателно-административен характер, срещу Стефан Дервишев, обвинен, че на 07.01.2000 г. е отправил клевети и груби обиди към  Крум Владев. Допусната беше грешка в изписването на годината – в обвинителния акт вместо 2000 г. бе записано 2001 г.

2001 – ВиК – Казанлък спря в този ден водоподаването към стадион „Севтополис“ поради неиздължени около 3000 лева.

2002 – „Арсенал“ АД получи златен медал и диплом за Радикална машина РБ32 на 58-я Пловдивски технически панаир. В изложението участваха 2259 фирми от 42 държави. Българските бяха 1072, като 493 от тях бяха производители. На панаира се представиха общо 8 фирми от Казанлък.

2002 – След 3 победи в групата си ПФК „Арсенал“, родените след 1990 г., стана полуфиналист в Десетия юбилеен турнир за купата на кмета на гр. Стара Загора.

2003 – Стефан Дамянов, кандидат за нов кметски мандат, след гостуването си в студиото, написа в Паметната книга на радиото: „На радио „Вис виталис“ пожелавам нови творчески успехи и по-активно участие, съвместно с Община Казанлък, в управлението на Казанлък“.

2003 – Международният майстор Петър Дренчев от Казанлък завоюва сребърен медал на мемориалния турнир „Кесаровски-Георгиев“ под патронажа на „Лукойл-Нефтохим“.

2004 – Уникално златно съкровище откри екипът на археологическа експедиция ТЕМП, ръководена от д-р Георги Китов. То бе намерено в най-голямата гробница, известна дотогава по нашите земи, намираща се в могилата Голяма косматка. Археолозите откриха 73 предмета, 20 от които златни. За първи път в света бяха намерени златен венец и конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. В гробницата бяха открити още: сребърна кана, сребърна фиала и бронзов шлем с два наколенника.

2004 – Министърът на здравеопазването Славчо Богоев връчи в този ден лиценз на първата частна МБАЛ в Казанлък – „Св. Лазар“. Здравното заведение разполагаше с консултативно-диагностичен блок, стационарен блок с 10 легла за хирургично отделение с 2 операционни зали, с вътрешно, неврологично и интензивно отделение. В болницата работеха 22-ма лекари и 9 души среден персонал, неин управител бе Гергана Димитрова.

2005 – Земеделската кооперация „Искра“ в Казанлък спечели инвестиционен кредит за закупуване на техника в размер на 20 хиляди лева. В интервю за радиото председателят на земеделското сдружение Дочка Богданова уточни, че ще бъдат закупени испански плуг и култиватор. Кооперацията нямаше проблеми с финансирането на есенната оран и сеитбата, тъй като бе спечелила субсидия за осигуряване на гориво. От три години кооперацията се бе утвърдила като лицензиран висококачествен производител и разпространител на семена.

2005 – 15-годишната Теодора Иванова от Клуба по източни бойни изкуства „Севт 1“ завоюва златен медал на ката и комите на провелото се в Хасково международно състезание по карате-до. В него участваха 220 състезатели от 19 български и чуждестранни клуба. Треньор на младата състезателка бе Драгомил Иванов.

2005 – Изцяло бе подновена маркировката на туристическите пътеки на територията на община Казанлък. Група доброволци, начело с Христо Ангелов, ръководещ Клуба по ориентиране към казанлъшкото дружество „Орлово гнездо“, поднови маркировката на 4 туристически пътеки – от хижа “Мазалат” до гара Кръстец, от с. Ясеново в посока хижа ”Узана”, от гр.Шипка до вр. Столетов и от с. Енина до хижа “Младост”.

2005 – Две убедителни победи извоюваха младите футболисти на ФК „Розова долина“ 1948 – набор 1994, на турнира за купата на кмета на Стара Загора д-р Евгени Желев. „Розите“ вкараха 9 гола в първия си мач и се наложиха над „Локомотив“ – Стара Загора с 9:5. Във втората среща казанлъшките футболисти разгромиха „Траяна“ с 6:1. Голмайстор на турнира бе футболистът на „Розова долина“ Теодор Кьосев, който имаше 9 попадения.

2007 – От 14-дневния си гастрол в Япония се завърна казанлъшкият Фолклорен ансамбъл „Арсенал“. Той изнесе 30 концерта в градовете Фукуока, Оита, Мунаката и в най-големия спортен комплекс в Азия “Глобул Арена”, където от 2006 г. година функционира и ресторант за българска кухня. През 7-те години на гастроли в Япония Христо Стоянов, художествен ръководител на ансамбъла и почетен гражданин на Фукуока, бе обучил и посветил в тайните на българския фолклор над 850 души.

2007 – В този ден служителите в сектор „Горско стопанство”                             започнаха ефективна стачка. Исканията бяха за поетапно повишаване на работната заплата от 1 юни с 25 %, от 1 юли с 10 % и от 1 септември увеличение на работната заплата до 100 %, в сравнение с 1 януари 2007 година, – това поясни в интервю председателят на стачният комитет в Казанлък Петър Диманов. Персоналът на Държавното лесничейство в Казанлък наброяваше 40 души.

2007 – С автошествие продължи в Казанлък 9-ят ден от националната стачка на учителите. Продължи и гладната стачка на 4-ма преподаватели от ОУ „Георги Кирков“ и подписката в подкрепа на учителите.

2010 – С водосвет и пожелания за победа на местните избори през 2011 г. бе открит новият офис на партия ГЕРБ в Казанлък. Икона на Свети Георги Победоносец, дарена от областното ръководство, и живописно платно – подарък от казанлъшки бизнесмен, бяха първите дарове за новия партиен офис.

2010 – С три пъти повече се е повишила цената на донбаските въглища в сравнение с миналата година, отчетоха търговците в Казанлък. Към момента 1000 кг. въглища тип „Донбас“ можеха да бъдат закупени за 299 лв. Чувал от 30 кг. струваше 9.50 лв. Цената на брикетите бе 199 лв. за тон, а 30 кг можеха да бъдат закупени за 7.50 лв.

2010 – В казанлъшките аптеки вече не се предлагаха комбинираните витамини „Центрум”, показа репортерска проверка на „Вис виталис“. В  страната бяха започнали проверки, за да бъдат витамините изтеглени от аптеките, тъй като бе доказано, че съдържат генно-модифицирана съставка, която, макар и в допустимите количества, не бе упомената върху етикета на таблетките.

2011 – Единствената в България  жена-скутерист Никол Радукова от морски клуб „Севт Трети” от Казанлък спечели Шампионата на страната при скутерите в клас R 1000.

2011 – Тържествено, с водосвет, бе открито собствено спортно игрище за футбол и волейбол в казанлъшката фирма “М+С Хидравлик” АД . Лентата на новата придобивка преряза Владимир Спасов – търговски пълномощник на фирмата.

2012 – Едно първо, две втори и едно трето място извоюваха представителите на Клуба по ориентиране към ТД „Орлово гнездо” при участието си в Държавното първенство по нощно ориентиране в Дряново. Ветеранът Тончо Нейчев бе отново първи, следван от съотборника си Христо Ангелов. Марияна Димитрова бе втора при жените. В ДП участваха 93 български клуба.

2012 – С инициативата си „Есенна дъга на изкуствата“  НЧ „Искра“ гостува в поредното казанлъшко село – Горно Черковище.

2013 – 135 години от основаването на „Арсенал“ АД бяха отбелязани в този ден. „Арсенал“ е най-голямото машиностроително предприятие в страната. С вашия труд всички вие ежедневно правите „Арсенал“ световно известна марка“, каза в поздравлението си към арсеналци изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.

2014 – Казанлъчани подадоха сигнал до „Вис виталис“ за вандализирана част от монумента „Обединена Европа“, намиращ се в градинката източно от ул. „Искра“ и до самия площад „Севтополис“. Поводът за издигането през 2007 г. на металния паметник бе приемането на България в Европейския съюз. 65 хиляди лева на местния бюджет струваше изграждането му.  

2015 – Катерачите на казанлъшкия клуб „Селт“ се завърнаха с 6 златни медала от Скопие, където се проведе Балканско първенство по спортно катерене, дисциплина трудност за деца, юноши и девойки и на състезание по боулдър „Атомска мравка“. Иван Бонев и Йоанна Недялкова, които стартираха при до 11-годишните, спечелиха шампионските титли при силна конкуренция на състезатели от Македония, Румъния, Сърбия и България. Със златен медал от Скопие бе и Васил Цветков, който пребори конкуренцията в групата до 19 години. Стоян Петров бе трети в групата на момчетата до 15 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram