Днес, 04.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлък бе домакин на бизнес-среща на розопроизводителите. Доклад за състоянието и перспективите на розопроизводството изнесе ст. н. с. Райчо Цветков, потомък на розопроизводители от с. Енина. Основният извод, който той направи, бе, че розопроизводството е в застой, че цените падат, че Турция е изпреварила България. “Бъдещето е на приватизираното земеделие“, каза Цветков.

1994 – Срещу заплащане бяха посещенията на ритуалите в празничния ден, вкл. ритуалът „Лична розоберачка“ в Етнографския комплекс в Казанлък – Празник на розата,94.

1996 –Приходите в местниябюджет от данък сгради и такса смет за първите 5 месеца на годината бяха в размер на 164 млн. 330 хил. /стари/ лева.

1997 – Болните от паркинсонизъм в общината към тази дата бяха 139. За тях в специализираната аптека в наличност бяха всички необходимите лекарства. От 3 месеца липсваха игли и спринцовки за болните от диабет.

1997 – Представена бе първата книга на Мима Енева „Привилегия нежност“.

1998 – В навечерието на 30-я Празник на розата в Казанлък депутатите проф. Иван Зънзов, Златко Златев, Донка Дончева и д-р Илия Баташки внесоха в Народното събрание законопроект за маслодайната роза.

1998 – 100-годишния юбилей на Държавната спестовна каса чества нейният казанлъшки клон в този ден.

1998 – Водещи на конкурса „Царица Роза,98“ бяха Гала и Атанас Чопов. За Царица,98 бе избрана Цветомира Буюклиева, чиято мечта бе за „спокоен и уреден живот“.

1998 – В Старата река в Казанлък, по идея на Ивайло Николов, започна „Голямото миене на крака“, обявено като „пролетно, живо и истинско представление, синтезиращо „края и тласкащото начало“.

1999 – В Казанлък в този ден официално бе открит 31-ят Празник на розата.

1999 – В къща-музей „Дечко Узунов“ в Казанлък бе открита изложба  на съпругата и племенниците на художника – Олга Узунова, Атанас Нейков и Христо Нейков.

2000 – „Капрони“ АД дари на социалните заведения в Казанлък 900 бр. консерви.

2000 – Гостуващият в Казанлък кмет на гр. Сент Ерблен Шарл Готие връчи наградите на участниците в конкурса „Една франкофонска страна“, организиран от Алианс Франсез.

2000 – Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ръкоположи за свещеник Калин Киров – отец Константин, от Казанлък.

2000 – В Казанлък Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов“, представи книгата на казанлъшкия автор Веселин Стоянов „Белите полета на спомена“.

2001 – В интервю президентът Петър Стоянов изрази отличните си впечатления, особено в битов план, от Пета механизирана Шипченска бригада в Казанлък.

2002  –Наспециална среща на кмета Стефан Дервишев с лидерите на местните политически партии бе постигнато единомислие за съдбата на тролейбусната мрежа в Казанлък, а именно – да не се продава. Старозагорският съд спря търга.

2003 –Порадио„Вис виталис“ бе излъчен радиопортрет на Боряна Коскина – глухоняма поетеса и художничка от Казанлък, с автор Мария Рашкова. През с. г. радиопортретът „Боряна. Поетесата, която рисува, мечтае и обича“ спечели  Голямата награда на Националния радиоконкурс „Осмата муза“ в НДК – София – статуетка на Чарли Чаплин.

2003 – „Да променим своето поведение“ – под този надслов бе проведена в рамките на „Зелената седмица“ в Казанлък кръгла маса с участието на деца и младежи от Детския парламент, Младежкия общински съвет и клуб „Зелен патрул“.

2004 – На тържествено заседание на Общински съвет-Казанлък със званието Почетен гражданин бяха удостоени: художникът-карикатурист Теньо Пиндарев, учителят Теодосий Теодосиев и бившият кмет на Казанлък Станьо Коев. Грамоти и почетни знаци получиха: в. „Искра“ – по повод 80-ата му годишнина, диригентката Петя Павлович, Янко Ортакчийски, спортистът-колоездач Цвятко Георгиев – по повод 90-тата му годишнина, проф. Генчо Начев – кардиолог и проф. Константин Чернев – гастроентеролог.

2004 – По време на тържествената сесия на ОбС бе показан макет на централната градска част на Казанлък. Архитектурното решение бе дело на архитектите Димитър Димитров, Иванка Гераскова и Георги Господинов.

2005 – 10-ят юбилеен пленер по живопис и скулптура „В Долината на розите“ беше открит в залите на Казанлъшката художествена галерия. 9 бяха авторите, чиито творби бяха представени. Димитър Витанов и Доко Доков бяха казанлъшкото участие в изложбата. Пленерът „В Долината на розите“ бе прекъснат през 1969 г. През 1995 г. бе възстановен като частен от казанлъшкия бизнесмен Илиян Дончев, реализацията му след това започна със съдействието на Община Казанлък и Съюза на българските художници.

2005 – Кръгла маса за проблемите в розопроизводството бе проведена в Казанлък. Акцентът бе: До какво ще доведе възможността за навлизането на нови форми или хибриди от маслодайна роза с различно от Роза Дамасцена качество на етеричното масло при неупражняване на контрол върху автентичността на насажденията, от които се получава вегетативен материал за производството на посадъчен материал.

2005 – „Дълбоко уважавам и споделям вашата гордост от традицията на Казанлък в розопроизводството, спечелила признанието на световен образец на качествено розово масло” – това написа в поздравителната си телеграма президентът на България Георги Първанов до кмета Стефан Дамянов и до жителите и гостите на Казанлък. В телеграмата пишеше още: “Пазя чудесни спомени от веселието и настроението, което цари на тези празници, от ритуалите и песните, от грейналата хубост и усмивките на розоберачките. И си мисля, че красотата, която прелива в китната Долина на розите в дните на розобера сякаш дава върха на българското розово масло. Тази заслужена гордост е и задължаваща. Задължаваща да направим всичко възможно за възстановяване на насажденията с маслодайна роза и за решаване на въпросите, свързани с розопроизводството и с издигане на нивото на българското розово масло. Защото, едва ли някой се съмнява, че то ще е един от нашите най-конкурентноспособни продукти в ЕС, а розата – една от перлите на българската идентичност”.

2005 – “Приветствам инициативата на местната власт по организирането на толкова много и прекрасни събития, с които да зарадвате гостите и жителите на Казанлък“ – бе написала в поздравителния си адрес до казанлъчани министърът на труда и социалната политика Христина Христова. Тя благодари за ползотворното сътрудничество. „Партньорството и диалогът ни с общините са изключително важни“, пишеше още в поздравлението.

2005 – Открито бе 15-ото авиорали, организирано от фирма „Авио делта“ – Казанлък. Участниците бяха от Варна, Шумен, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Димитровград, Орешака и Казанлък.

2005 – За първа година Казанлък бе домакин на Национален детски празник „Казанлъшка роза“ – част от програмата на Празника на розата,2005. Участниците, наброяващи 350 деца от различни градове от страната, се представиха с научни съчинения, реферати, рисунки, изделия в областта на приложното изкуство, приказки и есета, мъдрости, легенди и предания за розата. Детският празник бе включен в националния календар на МОН за извънучилищни дейности.

2005 – Ели Илиева от първа възрастова група, Ванеса Цветкова и Цветислава Велинова – и двете от втора възрастова група, спечелиха първите награди в Конкурса за детска песен, организиран за 15-та поредна година от НЧ „Искра“ в рамките на Празника на розата.

2006 – Гост на кулминационните чествания в Празника на розата в Казанлък бе президентът Георги Първанов. Той дегустира продукти от розов  цвят в Етнографския комплекс “Кулата“, присъства на традиционното празнично шествие и представи пред казанлъчани националната инициатива “Съхранете българското“, като се срещна с 54-мата учредители на инициативата в Казанлък.  „Необходимо е ново модерно законодателство за съхранение и развитие на розопроизводството в   нашата страна“, заяви Първанов пред няколко хиляди казанлъчани и гости на града. По думите му, розата е поминък, който сме длъжни да опазим. Президентът посочи, че тук – в Казанлъшкото поле, известно с тракийските находки, е фундаментът на европейската култура и припомни, че  археологичните сензации от последните две-три години са предизвикали огромен интерес от Рим до Копенхаген.

2006 – 20 години от началото на приятелските връзки с френския град Сент Ерблен бяха отбелязани в Казанлък. На официалното честване присъстваха кметът на Сент Ерблен – Шарл Готие и голяма делегация от Франция, председателят на Общински съвет-Казанлък – Васил Самарски, кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и неговите заместници, както и всички председатели до момента на франкофонското дружество в Казанлък. В сградата на Алианс-Франсез бе подредена фото-изложба, проследяваща хронологията на дружбата между двата града.

2007 – Ултрамаратонецът Ради Милев стана победител в четвъртото издание на триатлона „Бодлите на розата – Екстрем БГ- 2007” с време 19 часа и 24 мин. Най-младата участничка в състезанието Мира Петрова, също от Казанлък, финишира при жените с пето място. От 13 стартирали състезатели от страната завършиха 7.

2007 – „Не оставяйте децата без образование, отговорното родителство и семейното планиране в голяма степен са пътищата за социална интеграция на ромския етнос“, – каза социалният министър Емилия Масларова в репортаж на „Вис виталис“ от откриването на семинар в Казанлък по инициативата „Десетилетие на ромското включване”.

2007 – ЦДГ „Снежанка“ – Казанлък бе домакин на работна среща с партньорите си по проекта „Храна и здраве“ от Италия, Испания, Кипър и Румъния.

2008 – В Казанлък на посещение бе проф. Ричард Миър, директор на Института за нововъведения в областта на обществената сигурност в гр. Мейн, САЩ. С кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов бяха обсъдени въпроси по темите: “Полицията в близост до обществото” и “Взаимодействие на полицията с местната общинска власт”. В интервю за „Вис виталис“ проф. Миър заяви, че одобрява идеята на новия вътрешен министър Михаил Миков, към МВР да бъде създадена дирекция „Вътрешна сигурност“ – за превенция на корупционни механизми в системата.

2008 – В този ден започна безплатното разпространение на рекламно-информационното пълноцветно издание от 52 страници на радио „Вис виталис“ по случай Празника на розата,2008.

2008 – В този ден бе представен 22-минутният филм „Изгревът на воина“ на 32-годишния режисьор Николай Василев от Казанлък. Филмът, неколкократно излъчван по Пресс ТВ, разказва за обучението и лечението на деца с увреждания чрез конна езда – със съдействието на школа „Багатур“.

2009 – По случай 85-ата годишнина на казанлъшкия вестник „Искра” възпитаници на НПГДИ „Академик Дечко Узунов” подредиха като подарък за екипа своя изложба на ул. „Искра” 4.

2009 – Детска градина №2 „Снежанка“ отбеляза своя 60-годишен юбилей. Детската градина е открита официално през април 1949 г., тогава с името „Москва”. На 3-ти октомври 1977 г. е открита новата сграда на детското заведение с капацитет от 280 деца.

2009 – Голямата награда от националния фотопленер „Долината на розите” в Казанлък бе присъдена от журито на фотографа Неделиан Нешев. В същия ден казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов бе отличен с първа награда от Националната Фото-академия.

2009 – Председателят на Областния съвет на БФС – Стара Загора Димо Тодоров награди децата на ФК „Розова долина” за успешното приключване на сезон 2008/2009 в областната група по футбол. Пет от отборите на „Розова долина“ получиха купи за призовите си места в класирането. С първи места бяха три отбора, водени съответно от треньорите Камен Петков, Кральо Орозов и Красимир Костадинов.

2010 – С пищно фойерверк-шоу бе коронясана 44-тата казанлъшка Царица Роза – 19-годишната Милена Желязкова.

2010 – В този ден бе проведена тържествена сесия на Общинския съвет на Казанлък. С вписване в Почетната книга бяха удостоени Христо Гъдев, Петко Желев и Александър Сотиров.

2011 – Над 200 участници от цялата страна събра Първият национален конкурс по класически, характерни и модерни танци за купа „Роза” в Казанлък. Организатор на това първо по рода си събитие бе Детски комплекс „Св. Иван Рилски”.

2012 – Младата надежда на колоездачен клуб „Лястовица’1905” Онур Татар по традиция през последните години спечели шампионски и вицешампионски приз. На Държавния личен шампионат по колоездене за момчета с домакин клуб „Печенеги”, Пазарджик, Татар спечели титлата в дисциплината общ старт с дължина на трасето над 30 километра.

2012 – В репортаж „Вис виталис“ отрази посещението на група от 10 холандци на мястото между селата Голямо Дряново и Дунавци, където растяха уникални видове орхидеи. Холандците пристигнаха в Казанлък, за да снимат и опишат цветята. На пресконференция в Община Казанлък те  съобщиха, че възнамеряват да инвестират средства от европейски фондове за запазването на орхидеите и превръщането им в туристическа атракция в Долината на розите.

2012 – Казанлъшките лекоатлети на клуб „Цветанка Христова“ спечелиха пет медала от Държавното първенство за юноши и девойки младша възраст, провело се в София. Най-голям успех отбелязаха състезателките ни в сектора хвърляне на копие.

2012  – Клубът за екстремни спортове „Селт” спечели три медала при децата на провелото се в Казанлък Държавно първенство по боулдър за деца. Две втори места спечелиха Марин Малишинов, юноши до 15 години, и Стоян Петров, момчета до 11 години. С бронзов медал при юношите до 17 години бе Васил Цветков. Състезанието бе V кръг от купа „България“ по спортно катерене за деца, юноши и девойки.

2012  – Над 6 000 участници дефилираха в традиционното празнично карнавално шествие в Казанлък, посветено на природния кръговрат и четирите природни стихии – земя, вода, въздух и огън. Шествието бе водено от Царица Роза,2012 Нели Славова. Най-малките участници в шествието бяха 3-годишни, а най-възрастният участник – на 76 години. Повече от 2 хиляди японски туристи бяха в Казанлък за празника.  

2013 – 12 медала завоюваха състезателите на Клуба по карате „Севт І“ от провелата се в Габрово Национална купа по шотокан карате. Общо 30 бяха медалите за клуба от началото на спортната година. Златни медали завоюваха 9-годишният Гавраил Иванов и Димитър Ванкин при мъжете.

2013 – Този бе първият снимачен ден на филмовата продукция „Концерт за оцелелите”, посветена на спасяването на българските евреи, на режисьора от Казанлък Иван Ничев в киноцентър „Бояна“ в София. Това бе първата българо-израелска кинопродукция, продуцент бе Нисим Леви. Първия снимачен ден уважи и новоизбраният министър на културата д-р Петър Стоянович.

2013 – „Дребните земеделски производители трябва да се обединяват и по този начин да защитават правата си, иначе няма да оцелеят“, коментира Бруно Ванони, ръководител на организацията ЕФАТ, в която членуват близо 3 милиона души. По време на пребиваването си в България Ванони посети гр. Мъглиж по покана на кмета Господин Господинов, за да подкрепи учредяването на Камара на малките и средни фирми

2013 – В този ден в кино „Люмиер“ в София се състоя премиерата на филмовата продукция „Трябва да съм луда“ с режисьор Румен Сомов и оператор Иван Янев. Филмът е безбюджетен, сниман е само с една камера, в неговата реализация са включени казанлъчани, които го подкрепят също безвъзмездно. Главната роля се изпълнява от финалистката от конкурса „Царица Роза 2012“ Ивелина Павлова, която в момента учеше актьорско майсторство. Филмът разказва за трафика на хора и неразделно свързаните с него насилие и проституция.

2013 – Тенчо Караенев спечели поредния си златен медал в категория до 90 кг. в аматьорски ММА турнир, на който Пловдив беше домакин, съобщи за новините на „Вис виталис“ в този ден треньорът на казанлъшките състезатели Красимир Аладжов.

2013 – Нова специалност „Строителство и архитектура” бе разкрита в ПГ „Ив. Хаджиенов” за учебната 2013/2014 г. със заповед на Министерството на образованието. „Целта е в училището да постъпват наистина мотивирани да се образоват ученици, да задоволят потребностите на общината, на пазара на труда от подобен род специалисти, а също така и на потребностите на родители и ученици“, сподели в интервю директорката на ПГ „Ив. Хаджиенов” Мариана Демирева.

2013 – За поредна година в Празника на розата галерия „Ателието” реализира Уърк шоп „Роза”. По време на проведеното занятие на открито на пл. „Севтополис” всяко дете имаше възможност само да изработи своята роза върху стъкло, коприна, хартия. За първа година участниците имаха възможност да правят и рози от вълна. Няколко дни по-рано децата на „Арт линия” демонстрираха своите способности, интерпретирайки розата в различни композиции и с различни техники – сух пастел, маслен пастел, темпера, акварел, рисуване върху коприна и стъкло, пред педагози от Италия и Испания.

2014 – „С нас Европа е близо!“. Под това мото премина вечерта на европейската кухня, която бе реализирана в казанлъшкото СОУ „Екзарх Антим І”. Четвърта година  в училището работеха  по програма еTwinning  в партньорство  с  училища от 35 европейски държави.

2014 – Многократно се жалваха и възмущаваха казанлъчани в навечерието на Черешова задушница, че буквално не можеха да влязат в казанлъшкия гробищен парк от тревите, стигащи почти метър. Общината насочи 10 души да окосят тревите и да почистят алеите в парка, изцяло поддържан от Общинското комунално предприятие.

2014 – 72-годишната Вълкана Колева от Павелбанското село Габарево, майка на две дъщери и баба на четирима внуци, е била сред най-популярните модели за рекламни снимки и календари, прославящи Розовата долина по света и у нас. Първите снимки на красивата розоберачка направил столичен фотограф сред розовите масиви на родното село на Вълкана, карловското Каравелово.

2014 – Девет години се навършиха от ремонта през 2005 г. на градския площад в Казанлък. 4 800 кв. м. цветни циментови блокчета бяха положени по проект „Красива България“. Стойността на променения площад бе 315 хил. лева, от които 120 хил. от общинския бюджет. По време на откриването на преобразения площад в небето бяха пуснати тържествено 27 гълъба, малко след това от поста си „падна“ един зам.-кмет, уличен в присвояване на част от новата настилка.

2015 – Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 500 000 лв. по бюджета на община Казанлък за 2015 г. за изграждане на музей на розата. През последните 47 години музеят се намираше в приземния етаж на Института по розата в Казанлък.

2015 – Като част от Фестивала на розата,2015 на пл. „Севтополис“ в Казанлък бе проведен „Зумба маратон в Розовата долина“ – национален фест със зумба групи и инструктори. Зумба е фитнес танц, вдъхновен от латиноамериканските танци. Създаден е от хореографа Алберто Перез от Колумбия в края на ХХ век., включва танци, аеробика и фитнес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram