Днес, 04.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Всички отговори на анкетираните от Венета Попова, репортер на „Вис виталис“, казанлъчани за проведените за първи път Чудомирови празници,94 в Казанлък бяха положителни.

1997 – Казанлък бе домакин на Националния пролетен математически турнир с участието на 26 отбора от страната. Казанлък се представи с 30 ученици.

1997 – По повод предстоящите на 19 април парламентарни избори кандидатът за депутат от БСП Иван Иванов заяви в интервю за радиото: „В света политиката има една цел – пазари и производство. Ако помогна за разкриването на 200-300 работни места в нашия регион, ще бъда доволен. От „Арсенал“ не се интересувам. Принадлежа на БСП“.

1998 – В Казанлък бе учреден Инициативен комитет за възстановяване на златното покритие на кубетата на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Патрон на инициативата стана посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Леонид Керестиджиянц.

1999 – За първи път в Казанлък бе организиран детски празник за Цветница  – в кв. „Кулата“.

1999 – Йълдъз Црънкова бе избрана за втори мандат за председател на ДПС – Казанлък.

2000 – С диплом от Министерството на образованието и науката се завърна детската театрална студия от с. Крън от Националния преглед на детското театрално изкуство в Шумен. Децата представиха спектакъла „Хората, улицата, времето“.

2001 – Две нови специалности бяха разкрити в ПГ „Иван Хаджиенов“: „Машинен техник“ – уникална за страната, по програма ФАР, и „Техник-организатор в машиностроенето“ – нова за Казанлък.

2001 – В Казанлък бе открит бар-ресторант „Десперадо“.

2002 – По линия на проекта „Изборът – управление на отворените врати“, действащ с медийното партньорство на радио „Вис виталис“, бе създаден Младежки общински съвет. Съюзът на жените „Проксен“ започна застъпническа кампания „Младите за себе си“.

2002 – Адвентистката църква в Казанлък бе домакин на поредица прояви на млади адвентисти от Южна България под надслов „Шанс за живот“.

2003 – Пенчо Корумилев оглави инициативния комитет за обособяването на град Шипка като общински център. В община Шипка трябваше да влязат и селата Шейново, Хаджи Димитрово и Ясеново. Впоследствие Общинският съвет в Казанлък не гласува предложението.

2003 – 500 фиданки и 1500 корена рози бяха засадени в Казанлък в рамките на Седмицата на гората.

2003 – Най-малкото село в община Казанлък към момента беше Средногорово – със 188 жители по постоянен адрес, по местоживеене – 272. Следваха го селата Голямо Дряново и Горно Изворово.

2003 – „Много трудно оцеляваме“, заяви в интервю за радио „Вис виталис“ Христо Ненов, председател на кооперацията „Пробуда“ в с. Розово, изреждайки многочислените проблеми пред кооперациите в страната.

2003 – Театралният мениджър на Театър „Л. Кабакчиев“ Атанас Чопов представи на детската публика в ефира на радиото премиерния мюзикъл за деца „Веселите музиканти“.

2005  – „Националното оцеляване пред портите на европейският съюз“ бе тема на среща с  отец Боян Саръев. Дискусията бе организирана от Община Казанлък, в-к „Старозагорски новини“ и М-Тел.

2006 – При изключително голям успех Театър „Любомир Кабакчиев“ представи в Казанлък премиерния си спектакъл „Сирена и Виктория“ от един от най-популярните руски драматурзи Александър Галин.

2006 – Казанлък бе на второ място по брой тежки пътнотранспортни произшествия в област Стара Загора за първите три месеца на 2006 г. По брой загинали Казанлък се нареди на третото място. 18 бяха тежките катастрофи, станали на територията, обслужвана от РПУ – Казанлък.

2006 – „ОУ „Паисий Хилендарски“ бе първото в областта, което се включи в програмата „eTwinning“, – съобщи в интервю директорката на училището Цветолина Цветкова. „eTwinning“ е национална програма, в която е застъпена идеята за европейско училищно партньорство.

2007 – Засаждане на над 30 хиляди фиданки в източната част на Казанлък започна в този ден на площ от 60 декара, която през лятото на 2006 г. бе опожарена.

2007 – Деца от ЦДГ „Здравец“ в Казанлък представиха спектакъла „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников . „Спектакълът носи особено послание, подчинено на влизането на България в ЕС“, – сподели за слушателите на «Вис виталис»  директорката на детското заведение Светла Джунджарова.

2008 – Със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от тази дата Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите имаше нов директор – инженер-химикът Нанко Видев от Казанлък.

2008 – Акордеонистите от ШК „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“ се завърнаха от участието си в Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ под патронажа на Столична община със златен и сребърен медал. Златното отличие бе присъдено на Веселин Иванов с преподавател Неделчо Димитров, а сребърният медал бе за Димитър Кънев с преподавател Михаил Христов.

2008 – Първа самостоятелна фото-изложба – портрети, пейзажи и репортажна фотография, откри Добромир Димов в залата на ул. „Искра“4. Експонирани бяха 34 фотоса, правени в продължение на 10 години.

2011 – „Близо 10 декара от земеделски блок са загубени заради нерегламентирано сметище близо до яз. „Копринка“, – съобщи за „Вис виталис“ председателката на казанлъшката земеделска кооперация „Искра” Дочка Богданова, която многократно бе информирала за проблема Община Казанлък, без да й бъде обърнато внимание. Хора от с. Копринка споделиха, че общинската мера също се е превърнала в нерегламентирано сметище.

2011 – „Бизнес закуска за работодатели” се проведе в казанлъшкото Бюро по труда. „EURES – еталон за предоставяне на услуги в Агенцията по заетостта”  бе темата на една от презентациите, представени на информационната среща.

2012 – Служители на Община Казанлък предотвратиха пореден вандалски акт – те преместиха единствената останала на обществено място бронзова пластика на ибиси отпреди повече от 30 години пред банков офис в центъра на Казанлък, пред който има видео наблюдение.

2012 – Община Казанлък инициира националната инициатива „В името на розата“. Целта бе Музеят на розата да бъде изваден от приземието, където бе настанен „временно“ от няколко десетилетия, а за уникалната му колекция да бъде изграден нов сграден комплекс в парк „Розариум“. 

2013 – За 7-ми пореден път казанлъшкият талант в шахмата  фм Цветан Стоянов стана шампион на България. Стоянов, с тима на „Бургас 64“, извоюва 8 победи в осемте кръга до момента  – 100% успеваемост, на индивидуалния шампионат по шахмат за момчета до 10 години в Пловдив.

2013 – Казанлък бе домакин на пилотна информационна кампания, насочена към собствениците и управителите на ферми за добив на краве мляко от втора и трета група. Тема на обучението, което се проведе в Мултимедийната зала на ИМ „Искра”, бе „Условия за достигане на изискванията на Регламент 853/2004 при добива на сурово краве мляко от фермерите от втора и трета група“. Организатори на кампанията бяха Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните.

2013 – В Стара Загора стартира информационна кампания под наслов „Ние сме тук”, посветена на ролята на психолога в съвременното общество. 

2014 – Казанлъшкият районен съд осъди кмета на Казанлък Галина Стоянова да заплати глоба по дело за клевета, заведено от Захари Захариев, бивш началник на Звеното за сметосъбиране в Община Казанлък. На пресконференция Стоянова бе обявила, че Захариев е имал нарушения на финансовата дисциплина през 2012 г. Съдът постанови Галина Стоянова да заплати сумата от 5635 лв., в т. ч. държавната такса.

2015 – На летището в Овощник бе проведен Националният авиомоделен събор Казанлък,2015 г., организиран от клуб „Моделизми“ и Община Казанлък. Авиомоделисти от цялата страна пристигнаха за авиошоуто, с което бе открит сезонът в този спорт. В програмата бяха включени дисциплините: въздушен бой и надбягване с радиоуправляеми модели, демонстрации на фигури от висшия пилотаж, 3D пилотиране на радиоуправляеми хеликоптери и др. Предвидени бяха награди за най-добре пилотиралите, както и за атрактивните модели

2015 – Трима представители на Младежки общински съвет-Казанлък взеха участие в XV Национална пролетна сесия на детските и младежки парламенти и съвети в България в гр. Варна под надслов “Толерантността – хармония в различията“.

2017 – Галина Стоянова връчи грамота на Илиян Илиев за водещия вот в кметската класация по населени места през месец март, 2017г. в категорията „Съхранена историческа памет – за инициативи по повод исторически дати и събития, поддръжка на паметници и паметни плочи“.

2019 – Само на метри от река Тунджа в землището на село Бузовград се намира нерегламентирано сметище. От птичи поглед се вижда, че то е осеано с всякакви видове битове и строителни отпадъци. Ивицата на образувалото се сметище е над 200 метра. Не е ясно от колко време се изхвърлят боклуци там, но се предполага, че не е от скоро. В близост до бунището се намират и земеделски земи.

2019 – Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със Старозагорския митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ). Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й.

2020 – В 18.00 часа, в РУ – Казанлък бе получено съобщение за възникнало сбиване в двора на къща в гр. Казанлък, при което с нож е намушкан 19-годишен мъж, обитаващ имота. На място е установено, че трима мъже, на 41, 30 и 26 години, са нахлули в двора на къщата и при възникнало сбиване 41-годишният мъж е нанесъл прободна рана с нож в областа на гърба на пострадалия. Пострадалият е откаран във ФСМП – Казанлък, където е обслужен амбулаторно и освободен, без опасност за живота. Другите три лица са задържани за срок до 24 часа

2022 – На над 500 км от военните действия една украинска певица и един руски певец изиграха трагичната любовна история от шедьовъра на Пучини „Бохеми“ на сцената на Старозагорската опера. Тамара Калинкина, заслужила артистка на Украйна в ролята на Мими и Андрей Косарев, солист на операта във Франкфурт, в ролята на Рудолфо, се срещнаха на сцената, за да покажат, че изкуството не знае граници и не зависи от политическата конюнктура, защото е вечно. 

2022 – Мъж на видима възраст около 50 години почина на тротоара на бул. „Александър Батенберг“, в района на ромския квартал в Казанлък. Сигналът за внезапната смърт на човека е подаден на спешния телефон 112 около 16:30 часа този следобед. Свидетели твърдят, че казанлъчанинът напуснал работното си място във фирма, намираща с в близост, и се отправил към дома си, когато се свлякъл на тротоара. Към момента не е ясна причината за преждевременната му кончина.

2023 – След три години усилия да бъде намерено оръдие за Ясеновския Войнишки паметник, най-после, на 4 април от Военното формирование в Горна баня с голям камион бе докарано автоматичното зенитно оръдие „С 60”. С огромен кран и с помощта на кмета Пламен Вълев, Атанас Георгиев, Валентин Узунов, Владимир Мишев, Владимир Толев и Добрин Добринов, страховитото оръжие бе поставено в градинката, северно от кметството

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram