Днес, 04.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – БЧК – Казанлък оповести в този ден, че броят на безвъзмездните кръводарители в региона от 20000 през 1982 г. е спаднал на 7000 през 1995 г.

1998 – Въпреки че през 1997 г. бяха заедно, година по-късно членовете и симпатизантите на СДС в Казанлък отбелязаха датата 4 февруари разделени – те организираха бдения със свещи на две различни места на градския площад.

1998 – В с. Скобелево бе открита паметна плоча на Стоян Тотев, Иван Василев и Ильо Петров – участници в Руско-турската Освободителна война.

1999 – Общинският съвет в Казанлък взе решение Празникът на розата да бъде и официалният празник на град Казанлък.

2000 – В гр. Шипка бе учреден клуб към Съюза за екология и прогрес.

2002 – Мярка задържане под стража постанови Окръжният съд в Стара Загора на Емил Д. – на 26 г., който бе обявен за международно издирване, тъй като се намираше извън страната. Той бе обвинен в убийството на 39-годишния чейнчаджия от с. Долно Изворово Асим К.

2002 – „Катекс“ АД – Казанлък направи в този ден дарения – дрехи, платове, пособия и храни, на ОУ „Кирил и Методий“ в с. Кънчево и на Съюза на глухите хора.

2002 – Въпросът на деня на „Вис виталис“ в този ден бе: „Миришат ли парите?“. Крилатата фраза е приписвана на римския император Веспасиан, обложил с данъци градските тоалетни с мотива, че парите не миришат. В обобщението на отговорите на слушателите във вечерното обзорно предаване бе включено и интервю с хората, поддържащи градската тоалетна на пазара: „Изкарвате ли пари оттук?“ – „Не, само дето миришем миризмите“. „Трудно ли се поддържа?“ – „Да, чистим със скоби, защото шахтите не са в ред“. „Важна ли е вашата работа – който закъса, тук идва, а?“ – „Важна е, ама хората не ходят много по тоалетните, предпочитат барчетата“.

2003 – Казанлъшкото сдружение за приятелство със САЩ изпрати в този ден в американското посолство у нас съболезнования по повод гибелта на астронавтите от совалката „Колумбия“.

2003 – Президент на фондация „Чудомир“ – Казанлък стана Максим Сираков, вицепрезидент на „Алианц България Холдинг“.

2003 – Казанлъшката група за руски песни „Грамофон“ стана на 2 години.

2008 – „Дупките по улиците са приоритет № 1 за Казанлък“, заяви в интервю за предаването «Цялата истина» на радио «Вис виталис» общинският съветник и председател на СДС в града Николай Александров. Той започна подписка с намерението да я внесе в Общинския съвет, за да може при приемането на бюджета да се обърне сериозно внимание на този изключително важен за града проблем.

2010 – 31 млн. 771 хил. 822 лева бе рамката на бюджета на Община Казанлък за 2010-та година, гласувана в Общинския съвет. Мнозина от общинските съветници направиха популярното сравнение за бюджета и пицата на финансовия министър Симеон Дянков. „Казанлъшкият бюджет е като постна пица, но при доброто му изпълнение може би тя ще бъде гарнирана с деликатеси“, коментира председателят на Общинския съвет Васил Самарски.

2014 – В специален репортаж бе представен 43-годишният художник от Казанлък Апостол Заров, наследник на един от най-известните художници-тубисти в България Никола Заров, изобразяващ предимно живота на  каракачаните. Майстор Толю, както го наричат приятелите му, обича да експерементира, но основен мотив в повечето от работите му са народните и битови мотиви. В момента Апостол довършваше няколко картини на религиозна тематика и икона за Зографския манастир. Негова самостоятелна изложба наскоро бе представена в Лондон.

2015 – Пред работещите в Института по розата и етеричномаслените култури – ИРЕМК бе представен новият директор на института – доц. д-р Георги Чаушев, избран след проведен конкурс за длъжността. Доц. Чаушев бе ръководил научния институт и преди това.

2015 – Сериозни отклонения в сумите в общинския бюджет за предходната 2014 година разкриха от БСП в Казанлък. Справка показа, че вместо планираните 88 000 лева разходи за лихви Общината е платила почти десет пъти повече – 725 564 лв. Общинските съветници от БСП разкриха и друг смущаващ факт: че планираните разходи за издръжка на общинската администрация през 2014 г. са били в размер на 1 361 000 лева, а в края на годината е било отчетено, че са разходвани двойно повече – 3 150 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram