Днес, 04.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – БСП-Казанлък откри на първия етаж на сградата, в която се помещава, дневна обществена читалня – в полза на гражданите, които нямаха възможност да си купуват ежедневници от периодичния печат.

1999 – В предаването „АртРадио“ художникът Борислав Прангов сподели със слушателите спомени за времето, което бе прекарал в Африка и за своята книга-дневник „Моите африкански сънища“.

2000 – Водещата на сутрешния блок Деляна Бобева посрещна утрото с порой от гневни телефонни обаждания на слушатели заради непочистените от снега улици в Казанлък и общината.

2000 – Над 300 търговци се събраха пред сградата на Община Казанлък, за да протестират срещу изискването за касови апарати. „Това не е приумица на Общината, а специална наредба на финансовото министерство“, обясни кметът Стефан Дервишев. Недоволните търговци изпратиха подписка до НС, Министерството на финансите, до синдикатите и до ръководството на СДС в Казанлък. Два дни по-късно 100 от търговците учредиха Сдружение на амбулантните търговци.

2001 – „Дал съм съгласието си да работя в това сдружение, ако то е надпартийно и дейността му е насочена към интересите на България“, каза в интервю за „Вис виталис“ кметът Стефан Дервишев в отговор на въпрос ще участва ли в Сдружението за защита на националните интереси, създадено по инициатива на генералите Марин и Пешлеевски.

2002 – Изключително тежка към тази дата бе пътната обстановка в община Казанлък заради голямата снежна покривка и заледените пътни участъци. Затрудненията – заради снежните преспи и силния вятър, бяха особено големи в гр. Шипка и селата Дунавци, Ясеново, Шейново, Хаджи Димитрово, Голямо Дряново и Долно Изворово.

2002 – Със своя заповед областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова забрани допускането на лица под 18 г. без придружител в увеселителните заведения и продажбата на алкохол на такива лица.

2002 – Водещите на предаването „Пинг-понг“ Цветан Георгиев и Георги Манев поставиха началото на своите закачливи „задълбочени анализи“ на популярни песни от различни жанрове. В този ден обект на техния „анализ“ бе „Луната спи“ на Нети.

2004 – Наказание „Обществено порицание“ чрез оповестяване на присъдата по радио „Вис виталис“ Районният съд в Казанлък наложи на Иван Николов Дянков от Казанлък за това, че на 28 април 2002 г., заедно с други младежи, е хвърлял камъни по преминаващ край гара Калофер бърз влак от Варна до София. Счупените стъкла на вагоните на влака бяха на стойност 196 лв.

2007 – Към този момент на територията на общината функционираха 30 детски градини, 14 от тях – в Казанлък. Капацитетът им общо бе 2332 деца, посещаваха ги 2300. Проблем със записването на деца в детските градини нямаше.

2013 – Пиянска свада завърши фатално в павелбанското село Габарево. С.С. на 36 години от същото село уби с нож баща си – на 55 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram