Днес, 03.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С около 7% бяха увеличени в търговската мрежа на Казанлък цените на лещата и захарта.

1996 – Своята 20-годишнина отпразнува в този ден ДГ „Здравец“ в Казанлък.

1996 – За първите 3 дни на месеца в регион Казанлък бяха регистрирани: 15 кражби на имущество, 1 опит за убийство, 1 пожар и 4 ПТП с 2-ма убити и 4-ма ранени.

1996 – С благословията на Българската патриаршия, Светия синод и Старозагорската епархия в храмовете на Казанлък бяха избрани нови църковни настоятелства.

1998 – В размер на 1 млн. стари лева бяха продажбите на произведения на изкуствата на млади творци от Казанлък и Мъглиж в рамките на проведения благотворителен търг „Спешна операция – Велико Търново,98“.

1998 – Николай Фитков откри своя изложба – карикатура и малка пластика.

1999 – Първото си интервю като кмет даде за „Вис виталис“ новоизбраният кмет на община Мъглиж Младен Чернаков, на 40 г., СДС. На въпроса, какъв си представя, че ще бъде последният ден от мандата му, който сега започва, Чернаков отговори, че се надява в Мъглиж нещата да са по-добре.

2000 – На посещение в Казанлък бе Н. Пр. английският посланик Ричард Стаг. С кмета Стефан Дервишев той обсъди възможностите за инвестиции в региона. Г-н Стаг изрази съмнение, че „България би имала някакво предимство в сравнение с останалите страни, ако остане извън Пакта за стабилност“ – въпрос, който по това време много се дискутираше в българското общество. По отношение на „Арсенал“ посланикът каза: „Знам, че няма бъдеще за оръжейния бизнес, мисля, че нашият опит ще бъде полезен“; а за бизнеса изобщо: „Жалко, че у вас административната система създава пречки за бизнеса“. Стаг бе 28-ят дипломат, посетил Казанлък по време на управлението на кмета Стефан Дервишев.

2000 – Гости в студиото на радиото бе група „КРБ“ – Любомир Попов, Стоян Атанасов и Румен Станчев. Поводът бе 9-ата годишнина на групата и излезлият им албум „Нещо ме сърби, нещо ме боли“. Част от разговора с тях: Разбират ли ви хората? – Да, повечето хора разбират за какво става въпрос. Чувствате ли се политици? – В песните ни има политическа сатира, пеем за бита и социалното положение на хората. По времето на Тодор Живков всичко се казваше под сурдинка, сега е пак същото – никой не смее да говори. Комерсиална ли е групата? – Не, въпреки че не е лошо да има пари. Ще остане ли групата близка до казанлъчани? – Да. И не само – ще остане близка до хората в цяла България.

2001 – Алпийски клуб – Казанлък бе домакин на кръг от Републиканския календар по спортно катерене в дисциплината боулдър. 20 мъже и 14 жени се състезаваха в спортна зала „Капрони“. Най-добре от Казанлък се представи Пламена Бакалова – с 4-то място.

2001 – Георги Първанов, кандидат за президент на РБ, бе гост в студиото и в жива линия със слушателите директно отговаряше на техните въпроси. В Паметната книга за гости Първанов написа: „На екипа на радио „Вис виталис“ – да отстоява своя висок професионализъм, да  разширява ефира си и да бъде истинско национално радио, независимо от обхвата! На добър час!“.

2002 – На областна конференция на ДПС за председател бе избран Хюсеин Енгер – на мястото на заемалия 7 години този пост Мехмед Осман.

2002 – Състезателката от клуба по таекуондо „Кентавър“ – Казанлък Диана Първанова спечели златно отличие в категория до 55 кг. с екип на националния отбор в открит турнир в Загреб, Югославия.

2002 – С кметска заповед бе разпоредено във всички обществени сгради в община Казанлък да бъде въведен пропускателен режим, а директорите на детските заведения да заключват входните врати и осигурят полицейско присъствие.

2002 – ОДС – Казанлък проведе кръгла маса „Покана за НАТО. Нови хоризонти за България“. В нея участва депутатът от ОДС Йордан Соколов.

2003 – За първите 10 месеца на годината на територията на област Стара Загора бяха регистрирани 346 тежки ПТП – с 55 загинали и ранени 436 граждани. За същия период на 2002 г. регистрираните произшествия бяха 314 – със загинали 55 души и 381 ранени.

2004 – „Каква е разликата между кореняците-казанлъчани и привнесените в града граждани?“. На този въпрос казанлъшкият писател Иван Събчев, гост в студиото на радиото, отговори: „Разликата е, че едно време всички се познавахме, а сега срещам много непознати лица“.

2005 – Ръководството на Община Казанлък отправи искане към Министерството на икономиката и енергетиката в лицето на зам.-министъра Йордан Димов, държавата да поеме част от задълженията на „Топлофикация“ – Казанлък, с отпускането на държавни субсидии, за предстоящия отоплителен сезон. Към  момента задълженията на местното топлофикационно дружество бяха в размер на 3 млн. и 800 хил. лева.

2005 – Концерт пред българите в Париж изнесе ансамбъл „Гъдулица“ при СОУ „Екзарх Антим І“ с ръководител Димитър Гайдаров. В концерта се представиха 7 младежи – лауреати от престижни музикални конкурси. 50% от средствата, необходими за пътуването, осигури Община Казанлък, съгласно Наредбата за насърчаване на талантливи деца.

2006 – В ДК „Арсенал“ бе чествана 80-ата годишнина на кмета на столетието Станчо Коев – почетен гражданин на град Казанлък. Тържеството бе организирано от Инициативен комитет.

Своя поздрав към рожденика поднесоха хор „Петко Стайнов“, ДВГ „Искрица“, квартет „Севтополис“ и балет „Грация“ при НЧ „Искра“ и ФТА „Арсенал“.

2006 – „120 апартамента и 96 къщи включва списъкът на общинските жилища“, съобщи в  интервю за „Вис виталис“ Татяна Станева, директор на дирекция „Стопанска политика и  общинска собственост“ към Община Казанлък. В картотеките бяха включени и 150 постоянни обекта и 230 временни.

2007 – Възпитаничката на ШК „Алехин“ Ивелина Георгиева, на 16 г., донесе бронзов медал за своя клуб от турнира за купа „Пристис “ в Русе. В състезанието по финансови причини не взеха участие възпитаниците на другия местен клуб по шахмат – „Казанлък“ с треньор Петранка Драганова. „Отношението на Общината към клубовете и обричането им на мизерстване е повод да се откажа от състезателна дейност и непосредствена треньорска работа. Решението ми не е окончателно, но е факт, че ще пропуснем последните състезания от календара заради безпаричие „, каза в интервю Драганова.

2008 – В този ден падна мазилката от тавана на една от залите на читалище „Възродена искра” в Казанлък. Сградата, която е паметник на културата, бе в окаяно състояние. Общината не бе отпуснала обещаните 20 хиляди лева за ремонт. В читалището имаше 3 щатни бройки и се обучаваха близо 300 деца в различни школи.

2008 – Седмица на етническата толерантност стартира в Енина. В ОУ „Хр. Ботев“ бяха проведени беседи с учениците. Една от темите бе посветена на 70 г. от смъртта на Кемал Ататюрк. Лектори бяха Сминка Глутникова и Аня Дерменджиева от местното читалище „Братство“.

2010 – Литературното списание „Кула” в Казанлък и всички негови приятели отбелязаха 20-ата годишнина от възстановяването на издаването на списанието. Първият брой на  „Кула” е отпечатан на 1-ви април 1923 година. На няколко пъти изданието е спирано. Последното му възстановяване бе през 1990 г. с главен редактор Стефан Бакърджиев. Отбелязването на годишнината премина под мотото „Списание „Кула” – Сезоните на словото”.

2010 – Личната трагедия на едно талантливо момче – Иван Боянов, възпитаник на НГПИД „Акад. Дечко Узунов”, се превърна в повод за поредната благородна инициатива. В името на каузата – събиране на средства за подпомагане лечението на Иван, клуб UNITED AVANGARD ARTIST организира своеобразно шоу на една от главните улици на Казанлък. Това не бе първата, а поредната акция в помощ на младия художник, сподели председателят на клуба Румен Сомов.

2012 – За два дни Светите мощи от Шипченския манастир „Св. Рождество Христово“ бяха достъпни за миряните в катедралния храм „Св. вмчк. Димитър“ в Стара Загора. Светите мощи на Св. Георги, Св. Пантелеймон, Св. Харалампий, Св. Екатерина и Св. Йоан Златоуст от Шипченския манастир бяха донесени за поклонение от благочестивите християни, жители и гости на град Стара Загора, по повод празника на небесните покровители на Светостарозагорския митрополит Галактион.

2014 – „Атака” задава въпроси. Така премина в този ден дадената от партията пресконференция. Общинският председател Драгомил Иванов и областният – Михаил Михайлов, направиха серия от питания под мотото „Безобразията, които стават в Община Казанлък”: Кой е виновен „дупката” на бившата Инфекциозна болница да ни струва 4 млн. лева кредит? Защо това не се обсъжда публично? Къде е гражданското общество на Казанлък? Защо „Ветроком” спира плащанията на Общината? Защо между общинските съвети от предходни мандати няма приемственост? Защо се предприемат начинания, вредни за Казанлък, като проекта за зала за волейбол? Как са похарчени 5 млн. лева за парковете „Розариум” и „Тюлбето”? Колко е размерът на общинския дълг? Какво правят 6 млн. лева общински пари, блокирани в КТБ? – бяха част от въпросите, зададени от ПП „Атака“ – Казанлък, към кмета Галина Стоянова и нейния екип.

2014 – 90 години чества с приятели и съмишленици казанлъшкият вестник „Искра“. Подкрепени от талантливите деца на Казанлък и с торта за рождения ден, управителят и главен редактор на вестника Кристалина Вълчева и редакторът Владислава Василева създадоха празнично настроение на десетките казанлъчани, уважили тържеството.

2014 – Павел Бояджиев от Казанлък, състезател на старозагорския  клуб „Августа“, спечели златен медал от международния турнир „Скопие трофи“, в който малкият таекуондист бе единствен представител на своя тим с треньор Георги Господинов.

2014 – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала донесоха за клуба си – „Кентавър“, възпитаниците на треньора Николай Богданов от Международния турнир по таекуондо за купа София.

2015 – Хор „Петко Стайнов” към НЧ „Искра-1860“ с диригент Младен Станев гостува на българите в Будапеща. Поканата за концерта бе отправена от Българския културен институт в унгарската столица по повод Деня на народните будители.

2015 – Фонд „Етнография” на ИМ „Искра” бе обогатен с ново дарение. Част от личната сбирка на покойната проф. Анна Рошковска, доктор на изкуствата, събирана през годините на нейните изследвания – пафти, колани, нагръдни икони, бижута от естествени камъни, вече бе притежание на музея. Новото дарение на проф. Рошковска допълни дарението от ценни експонати, направено от Теодор Попов – българин заминал през 50-те години в Америка и показал през 2014 г. експонатите и на изложба в посолството в Ню Йорк. Проф. Анна Рошковска е полякиня, бивша съпруга на Теодор Попов.

2015 – Казанлъшкият колоездач Tодор Ангелов, състезател на „Несебър Шокблейз”, стана носител на Купа „България“ след последния кръг от веригата състезания по планинско състезание „Крос-кънтри олимпик“, който се проведе край Габрово. В интервю за „Вис виталис“ Ангелов сподели: „Има победители, но няма наградени. Това е поредният абсурд в колоезденето и поредно разочарование за състезателите в тежкия спорт, в който се влагат много усилия и разходи“.

2015 – Азис, жител на казанлъшката ромска махала, се качи на стълб за пренос на електричество. Причината: протестирал, че дъщеря му била задържана от полицията. Това бе поредното качване на ром на ел. стълб в махалата. Този път мъжът сам слезе от стълба при идването на полицията и не се наложи спиране на електричеството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram