Днес, 03.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Задълженията на Община Казанлък към фирмата по почистването „Нелсен еко“ бяха 50 млн. стари лева.

1997 – Театърът при читалище „Искра“ гостува на бургаската публика със спектаклите „Новите дрехи на краля“ и „Пеперудите са свободни“ – с участието като гост на актрисата Татяна Лолова.

1998 – Георги Стойчев от казанлъшкия клуб „Тигър“ бе избран за член на УС на Българската федерация по традиционно карате-кендо.

1998 – За главен архитект на Община Казанлък бе назначена арх. Доротея Христова.

1999 – С кръгла маса „Археологическата карта на България“ приключи провелият се в Казанлък Втори международен симпозиум „Севтополис“.

1999 – Четирима от членовете на Алпийски клуб – Казанлък бяха включени в Републиканската лятна алпиниада на скалите край гр. Враца. Участие взеха 60 катерачи от цялата страна.

1999 – По случай 60-ата годишнина на хоровата диригентка от Казанлък Петя Павлович БНР излъчи 60-минутно предаване с участието на видни български хорови дейци. Запис от това предаване Петя Павлович предостави на радио „Вис виталис“.

2000 – След двуседмично гостуване в София, предизвикало голям интерес, в Казанлък се завърна уникалната изложба от Чудомирови рисунки „Нашенци“.

2000 – В Казанлък бе представена първата поетична книга „Перуники“ на председателя на областната организация на БСП Трифон Митев. В интервю за „Вис виталис“ авторът отправи пожелание към младите: „Ако имат трепет, да се отдават на поезията, да не бягат от нея!“, а на слушателите пожела: „Да бъдат с широко отворени сърца за поезията!“.

2000 – В студиото на радио „Вис виталис“ Галя Иванова, ръководител на школата по живопис към Детския комплекс, разказа за успехите на своите възпитаници от участието им в конкурс в Индия, от който завоюваха сребърно отличие.

2000 – Радио „Вис витаис“ излъчи анкета с граждани по повод започналото по БНТ излъчване на новини на турски език. Отговорите бяха: „Не. Не ми харесва; Това са глупости; В Турция има ли новини на български?; Нормално е да има новини на турски; Всеки има право, но да е в частна телевизия, а не в националната; Те са родени в България, да слушат новини на български“. Мнение изразиха и някои от местните политически лидери и популярни личности: Иван Гороломов, БСП – „В САЩ, например, има 200 националности. Нямам нищо против, тъй като част от това население не говори български“; Али Качан – „Това е голямо постижение на СДС благодарение на г-н Тахир“; Николай Александров, СДС – „За правата на човека сме, но да не се дават политически дивиденти на гърба на малцинствата“; Петър Пепелешков, БЕЛ – „Ще се въздържа. Личното ми мнение е – не го приемам“; Никола Илчев, ВМРО – „Мнението ми е отрицателно. Това никъде го няма по света“.

2001 – Емил Кошлуков, депутат от НДСВ, в интервю за радио „Вис виталис“ заяви: „Национален съвет за радио и телевизия /дн. СЕМ/, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори и тем подобни са пълни глупости! Няма да има вмешателство в медиите? Не вярвам, аз лично ще се опитам да възразя, доколкото зависи от мен“.

2001 – За 24 часа бе затворена сградата на Районния съд в Казанлък поради сигнал за поставена бомба.

2001 – Постоянната комисия по здравеопазването към Общински съвет-Казанлък  подкрепи предложението на управителя на МБАЛ д-р Христо Христов към детското отделение в болницата да бъде разкрит инфекциозен сектор.

2002 – Концерт в Казанлък изнесе преподавателката по цигулка в консерваторията в София Йоана Стратева.

2002 – В 11 ч. 38 мин. на полигона в с. Змеево бе унищожена първата бойна глава от ракетния комплекс „Скъд“.

2002 – Тютюнопроизводителите от казанлъшките села се събраха на среща в с. Крън. Темата беше „Производителската манипулация на тютюна съгласно изискванията за качество, влезли в сила от 2002 г.“.

2002 – 12 български общини бяха включени във втория етап на семинара „За по-ефективна и отчетна местна власт“. В Полша и Ирландия Община Казанлък бе представена от Росица Николова – координатор на Съвета по туризъм.

2003 – На посещение в Казанлък бе архиепископът на гр. Самара Сергий Сездрински, главен архитект на руския град. Гостът бе посрещнат от зам.-кмета Иван Курдов.

2003 – В двора на църквата в с. Габарево бе отслужена панихида в памет на 14-те младежи-горяни от Турийската група. Организатори бяха Съюз „Истина“ и Християн-радикалната партия. Навършиха се 52 години от смъртта им.

2003 – Над 30 жени – участнички в казанлъшката група „Бели рози“, се завърнаха с първото място от областния преглед „За здраве“, проведен в Стара Загора. Пристигайки в Казанлък в концертни костюми, те влязоха в предизборния клуб на кандидата за кмет Иван Дочев, изпяха му песен и му заявиха категоричната си подкрепа.

2003 – „За пореден път сме заедно тук, при теб, Краси. Дано все така се събираме и за малко, но да си говорим за колоезденето, което сега не е в най-добрия си момент. Всичко най-хубаво на целия екип на „Вис виталис“! Данаил Петров, колоездач“ – това записа в Книгата за гости на радиото големият спортист след гостуването си в спортното предаване с водещ Красимир Ганев.

2003 – Независимият кандидат за кмет на община Казанлък Цветанка Пискова, лидер на КТ „Подкрепа“ в Казанлък, откри предизборната си кампания с мотото „Хората са най-важни за мен“.

2004 – На общинска конференция в Казанлък за общински координатор на ДПС бе избран Осман Бюлбюл.

2004 – Казанлъшкият автопилот Милен Узунов спечели вицешампионската титла в група „Хобикар“ на пистовия шампионат на пътен възел „Бояна“ в столицата.

2004 – За пореден път културистът от Казанлък Тодор Тодоров стана шампион на Държавните финали в столичната зала „Хр. Ботев“.

2005 – Ниските изкупни цени на земеделската продукция, липсата на средства за гориво при осъществяване на есенната оран и сеитба, бяха  сред основните проблеми, които председателите на земеделските кооперации в региона поставиха на среща с народния представител Иван Гороломов. В интервю за радиото Гороломов се ангажира да представи въпросите на кооператорите на заседание на парламентарната група с участието на министъра на земеделието Нихат Кабил.

2005 – Казанлъшката МБАЛ започна от този ден реализацията на плана за преместване на инфекциозното отделение в рамките на лечебното заведение. „Новото инфекциозно отделение ще отговаря на всички световни норми за такъв тип болнични отделения“, каза в интервю управителят на болницата д-р Христо Христов.

2005 – По време на откриването на новата учебна година и празника на Академията на МВР бе открит нов стрелбищен комплекс. Оборудването на комплекса бе предоставено по проекта “Създаване на единна система за оценка, квалификация и развитие на човешките ресурси в МВР”.

2005 – В ефира на „Вис виталис“ бе излъчено първото издание на рубриката „Магистрала Европа“ с  водеща Валентина Койчева. Слушателите получаваха разнообразна информация за Европейския съюз и бъдещо членство на България в него.

2006 – Изложбата „Тракийска колекция” – авторски сувенири и аксесоари, бе представена за първи път в София, в галерия „Традиция”. Колекцията бе вдъхновена от артефактите, открити в Долината на тракийските владетели край Казанлък. Изделията бяха дело на казанлъшки майстори и бяха реализирани по съвместния  проект на Министерството на икономиката, Община Казанлък и   Японската агенция за международно сътрудничество “Възраждане на община Казанлък”. Предвиждаше се средствата от продажбите да станат основа за разработването на следващата – „Розова колекция”, която да бъде посветена на казанлъшката маслодайна роза.

2007 – Този бе 8-ят ден от националната стачка на учителите. В община Казанлък броят на стачкуващите в сферата на образованието достигна 2000 души – след присъединяването и на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и още две детски градини. 4-ма преподаватели в ОУ „Г. Кирков“ обявиха гладна стачка. Ефективно протестиращите преподаватели в областта избраха химн на своите стачни действия. Той бе написан от 24-годишния учител от с. Ръжена Георги Георгиев и се наричаше „Учителска стачка“.

2007 – Помощи под формата на дрехи и обувки за първокласниците получиха родителите с нисък доход на 97 деца. Според директорката на Дирекцията за социално подпомагане Мима Орачева, основната причина за по-малкия брой кандидатстващи бе покачването на доходите над 200 лева за член на семейството.

2008 – Над 200 деца от ОУ „Чудомир” – Казанлък почистиха парк „Тюлбето”. Само за час и половина учениците от 1-ви до 8 ми клас напълниха 10 чувала с боклуци, изхвърлени в най-големия парк в Казанлък.

2008 – Областният управител Мария Нейкова връчи почетни отличия и грамоти на изявени спортисти.  За изключителни заслуги в областта на спорта на Параолимпийските игри – Пекин,2008, бяха отличени казанлъшките спортисти Даниела Тодорова и Дечко Овчаров. Тодорова завоюва трето място в хвърляне на копие, а Дечко Овчаров бе с две седми места – на копие и диск.

2011 – Годишна изложба на участниците в Школата по живопис „Артлиния” бе открита в Изложбената зала на „Искра” 4 по повод 10 години от създаването на школата. Показани бяха 150 картини на 55 автори на възраст от 4 до 40 години – пейзажи, натюрморти, портрети, направени с различни материали – молив, маслен и сух пастел, темпера, акварел, восъчна техника, масло.

2012 – Изцяло бе подменена асфалтовата настилка на централните улици „Хан Крум” и ул. „Алеко Константинов”, на част от нея. Преди това улица „Алеко Константинов“, водеща към центъра на Казанлък, бе буквално непроходима заради огромните дупки. 

2012 – С панихида и цветя на признателност, поднесени пред паметната плоча на загиналите в парк „Розариум“, Казанлък отбеляза 100-годишнината от Балканската война. По повод бележитата годишнина в ИМ „Искра” бе открита тематична изложба. Казанлък има особена връзка с тази война –  чрез сформирания тук през 1889 г. 23 Пехотен Шипченски полк с командир Иван Пашинов.

2012 – За четвърта поредна година в Казанлък отвори врати социална трапезария за социално слаби граждани. От социалната услуга – безплатен обяд, се ползваха 40 души.

2014 – В Казанлък в този ден раздаваха безплатни сертификати за „Честност“. Те бяха за това, че преносителят им не е продал и няма да продаде гласа си по време на парламентарните избори през 2014-та година. Провокативната кампания бе инициирана от  Румен Сомов, ръководител на неправителствената организация „Юнайтед авангард артист“.

2014 – „Кафявата мечка, която се появи в западната част на град Шипка, съвсем близо до къщите, от няколко дни не се е появявала“, съобщи за „Вис виталис“ кметът Стоян Иванов, който бе изпратил и пъдар да варди за животното. Мечката бе разбила пчелин и изяла поне 15 килограма мед. Собственикът огради наново мястото и сложи куче да пази пчелина.

2015 – Баскетболната легенда Константин Папазов – Тити бе гост в „На баница с…“ на казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова. С града на розите Константин е свързан чрез своя баща – също толкова известният баскетболен треньор и актьор Стефан Папазов. Папазов-старши е завършил ВИТИЗ, но е учил много казанлъшки девойки и младежи да играят баскетбол. Сред неговите възпитанички на терена е била и самата Гълъбина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram