Днес, 02.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На официално посещение в Казанлък бе проф. Пиер Пота – президент на италианската Асоциация по морфология.

1997 – След като предния ден излезе с отворено писмо, бившият директор на „Първи май-К“ Петър Попов даде пресконференция, на която каза, че „Крум Владев е човекът, който с пакет от 33143 акции, е наложил Щерю Берберов за изпълнителен директор и Веселин Вандов за член на Съвета на директорите“ и че „Владев е съдружник на „Спектър-Импорт-Експорт“ ООД – фирма, която стои на входа и изхода на „Първи май-К“ и скъпи договорени продажби се реализират за жълти стотинки в Турция“.

1997 – Тревожно бе нараснал само за седмица броят на заболелите от хепатит в Казанлък – те наброяваха 50 души.

1998 – За 11-те месеца на годината сключените граждански бракове в община Казанлък бяха 381, с 37 повече в сравнение със същия период на предходната година. Новородените бяха 825, със 75 повече за периода през 1997 г. Нараснал бе броят на вторите бебета в семейството.

1999 – 366 бяха сключените граждански бракове за 11-те месеца на годината, родените в АГО – Казанлък бебета бяха 987.

1999 – Срещу решението за закриването на Художественото училище в Казанлък в подписка бяха събрани 31230 подписа.

1999 – Между 3 и 100 лв. стана глобата съгласно решение на Общинския съвет за нарушаването на Наредба №1 – за замърсяване на улиците и тротоарите, вкл. и със семки.

2000 – Първия си рожден ден със специален ритуал-кръщене отпразнува мъжката вокална група „Нашенци“ в с. Крън.

2000 – В четвъртия, последен, ден на организирания в София Музикален празник „Петко Стайнов“ в заключителния концерт участваха Детски хор „Искра“ и хор „Петко Стайнов“ при НЧ „Искра“ – Казанлък.

2001 – Няколко села в Казанлъшка, Павелбанска и Мъглижка община останаха без електричество заради скъсани от силния вятър – 12 метра в секунда, електропроводи. До следващия ден спасителните екипи отстраниха повредите в авариралите участъци.

2001 – С рисунки на казанлъшката художничка Детелина Димова бе оформен последният за годината брой на сп. „Везни“. В него бе поместено и обширно интервю на Веселин Стоянов с Димова.

2001 – Българският отбор стана шампион в Балканиадата по пожаро-приложен спорт в Солун, Гърция. От 10 състезатели 5-ма от отбора бяха казанлъчани с треньор майор Анчо Шишков.

2001 – Ивелин Колев, ракета №1 в тениса на Казанлък, написа в Книгата за гости: „Вис виталис“ е супер радио! Много успехи и винаги да е толкова готино. Много късмет на водещите и успех!“.

2002 – След побой, нанесен предния ден, почина 24-годишен младеж от с. Крън. Той бе нападнат от неизвестни лица с бухалки и маски на главите.

2003 – Излезе от печат петата книга на бившата учителка по български и литература в Казанлък Янка Ташева – „Песенна вселена“, посветена на децата.

2004 – „Най-важно е развитието на туризма в района“, така постоянният представител на ООН Нийл Боне коментира възможностите ПРООН да работи в Казанлък.

2004 – От побратимения на Казанлък руски град Толияти се завърна Театър „Л. Кабакчиев“. Гостуването бе част от официално договорения културен обмен между двата града.

2005 – Постоянната комисия по „Бедствия и аварии“ отпусна на Община Казанлък общо 814 хиляди лева за възстановяване на част от пострадалите обекти и инфраструктурата от наводненията в края на лятото. За възстановяване на улици и изграждане на отводнителни съоръжения в Бузовград бяха отпуснати 273 хил. и 200 лева; за Горно Черковище – 122 хил. и 800 лв.; за реконструкция сградата на НЧ „Искра“ – 400 хил. лева.

2005 – Училище „Св. Св. Кирил и Методи“ в Кънчево чества 130 години от основаването си. Открит бе компютърен кабинет с 8 компютъра, помещаващи се в изцяло реконструирана зала.

2005 – 58 години от създаването си чества казанлъшката Пета Шипченска механизирана бригада, ръководена през годините от 17 военни командири – генерали и офицери. Състояха се: военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за Свободата на България, тържествена церемония по награждаване на изявили се и концерт на Ансамбъла на БА. „Общо над 1900 военнослужещи са обучени в бригадата за участие в мироопазващи мисии в чужбина“,- каза в интервю за „Вис виталис“ бригаден генерал Венцислав Младенов. „През годината три инженерни модула взеха участие в операция „Феникс“ за предотвратяване последствията от бедствия и аварии. Казанлъшките военни изчистиха над 9 500 метра речни корита, издигнаха диги на реките Тунджа и Камчия, възстановиха 12 км пътна настилка“, допълни генералът.

2005 – Хотелски комплекс „Палас“ – Казанлък получи приза  „Най-добър хотел в региона на централна Стара планина“. Отличието бе връчено на специална церемония в Трявна. През 2005 г. хотелът бе изцяло обновен.

2007 – Състезателката на клуба по източни бойни изкуства „Севт І” Теодора Иванова спечели златен медал с отбора на България  при девойките старша възраст на приключилото Европейско първенство по карате до във Венеция – за деца, юноши и девойки.

2008 – Отборите на основните училища „Мати Болгария” при момчетата 5-7 клас и на „Св. Паисий Хилендарски” за момичета в същата възрастова група бяха носителите за годината на Купата на Община Казанлък в баскетболната надпревара. С втори места при момичета и момчетата, ученици 5-7 клас, бяха съответно отборите на ОУ „Н. Вапцаров” и на ОУ ”Г. Кирков”. Трети при момчетата бяха децата от ОУ ”Н. Вапцаров”.

2008 – Евроклуб бе открит на тази дата в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Старта на дейността на клуба бе част от общоучилищната програма за отбелязването на 45-годишнината от основаването на училището.

2009 – Проф. Николай Овчаров от НАИМ при БАН и Красимира Стефанова, археолог от ИМ „Искра”-Казанлък, представиха нови данни за владетеля на Крън деспот Елтимир и неговото семейство. На тази база се предвиждаше подновяване на археологическите разкопки на крепостта Крън. Проф. Овчаров дари на ИМ „Искра” и намереното в околностите на Казанлък керамично колело от макет на слънчева колесница на небесния Бог, датирано от късната бронзова епоха ХV-ХІ в. пр. Хр.

2009 – „Витрината пред инфоцентъра в Казанлък представя проекти, които са частна инвестиция, а не общинска. Мястото, където по принцип е редно да се показват творби на казанлъшки художници, се използва като рекламна площ само от кмета Дамянов“. Този факт коментира в интервю за радиото народният представител от Казанлък Емил Караниколов.

2010 – Клубът по шахмат ”Казанлък 21” стана едноличен отборен шампион на Югоизточна България след Зоналното първенство. Майсторката на спорта Петранка Драганова уточни за „Вис виталис“: „Янита Терзива, едва на 12 години, Цвета Добрева и Константин Терзиев – на по 14, Даниел Димитров – при по-големите – на 16 г. и Никола Добрев на 18 години са индивидуални шампиони за Югоизточна България”. Играещата заслужила треньорка бе безапелационно първа при жените.

2010 – 63-годишнината от създаването на първата танкова дивизия в Казанлък тържествено отбеляза регионалната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. През месец декември се навършиха 50 години от връчването на бойното знаме на Пета танкова дивизия. Това става през 1950 г. Пет години по-късно Пета танкова дивизия се реорганизира в Пета танкова бригада. От 1998 г. носи името Пета Шипченска танкова бригада, а от 2000 г. – Пета Шипченска механизирана бригада. От 2007 г. бригадата е предислоцирана от гарнизона Казанлък в гарнизоните Плевен, Шумен и Враца.

2011 – Официално в ИМ „Искра” бяха открити Музикалните празници „Петко Стайнов“,2011. При откриването бе представена филмовата импресия по концертна увертюра „Балкан“ на композитора акад. Петко Стайнов.

2011 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов бе единственият български представител на провелата се среща на Европейската Средиземноморска парламентарна асамблея в Виена. Основната тема бе представянето на практики в ЕС за рециклиране, почистване на води и отпадъци. Караниколов обяви, че през 2012-та година България е една от 25-те държчави-членки на Средиземноморската асамблея, които ще се включат в инициативата за национално почистване за един ден.

2012 – С тържествен концерт на смесен хор „Петко Стайнов“ в Казанлък бяха закрити 11-те Музикални празници „Петко Стайнов”. С концерта бе отбелязана и 40-та годишнина от създаването на хора в Града на розите. Рожденият ден на хор „Петко Стайнов” събра бивши хористи, диригентите Ваня Монева и проф. Теодора Павлович, която е консултант на хора, много граждани и гости. Създател и диригент на хора години наред бе Петя Павлович. От 2003 г. диригент на формацията е Младен Станев, който за „Вис виталис“ каза: „Наследих една традиция, която е важна част от живота на Казанлък. Надявам се, че успяваме, нашият хор е един водещите в страната“.
2013 – Международният турнир по шахмат „Килкенни Мастърс’ 2013“ бе спечелен в Ирландия от българския гросмайстор Красимир Русев. В Мастърс турнира участваха 30 състезатели. Проведе се в 6 кръга по правилата на класическия шахмат. Българският шахматист ГМ Русев с ЕЛО 2425 от казанлъшката школа завоюва купата, изпреварвайки съперниците си с цяла точка.

2013 – Танцовите двойки на клуб „Киара-Н” се завърнаха със златни, сребърни и бронзови медали от двата турнира, на които Община Банско стана домакин  – Национален Открит турнир по спортни танци Банско,2013 и Международен Турнир BANSKO OPAN. С първи места в националния турнир, в клас 9 Е, бяха Христиан Въгляров и Мария Рахими. При по-големите, отново със злато, бяха казанлъчаните Марко Георгиев и Гергана Миланова клас 18 С+С. Сребърният медал заслужиха Иван Матанов и Полина Куцарова в клас 13 С. С трето място в надпреварата бяха при 11 Е Стилиан Христов и Тоня Келчева.

2013 – Учебна кухня бе открита в ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък в рамките на проекта, по който работи училището от началото на учебната година „Усъвършенстване на професионалните компетенции на учениците  чрез подобряване на условията за образование и обучение в тясно сътрудничество с бизнеса”.

2014 – С първо и второ място от провелите се в Хасково и Царево кръгове във В и В1 групи на Югоизточната зона се завърнаха казанлъшките тенисисти.

2014 – Танцови двойки на КСТ „Роза“ пожънаха успехи на турнири в Банско.156 двойки от 34 спортни клуба и 15 формации от България взеха участие в Открития национален турнир по спортни танци за Купа „BANSKO OPEN” 2014.

2014 – С награди от Банско, домакин на 13-ия Международен театрален фестивал „Утринна звезда“, се завърнаха възпитаниците на двете школи при НЧ „Искра 1860“ – Детската и Младежката театрална студия с ръководител Мая Стоянова. Младежката студия спечели трето място и купа за участието си в съревнованието при съставите над 12 години. Казанлъчани играха спектакъла „Годеж“ на Сърбислав Минкович. С второ място и купа за театър при деца до 12 години бе Детската театрална студия, която представи „Алиса в огледалния свят“ от Луис Кaрол.

2015 – С помощта на казанлъшка фирма бе подновена единствената пешеходна връзка между западната спортна зона на града, източния залесен бряг на Старата река и централната част на парк „Тюлбето“. Действията бяха предприети след молба на 600 граждани за възстановяване мостчето на Старата река, което се намира североизточно от стадион „Севтополис“.

2015 – 42 583 683 лева бе проектобюджетът на Община Казанлък за 2016 г., от тях близо 20 млн. бяха  планираните местни приходи, стана ясно от проведеното общественото обсъждане. Проектът за бюджет предвиждаше да се изплатят близо 4 млн. лева по взети различни кредити.

2016 – Дарителска кампания „Подари нова книга – подари знание“ стартира Общинска библиотека „Искра“. Доброволната кауза е за даряване на нови книги, с които да бъде обновен фондът на библиотеката.

2016 – Новата социална услуга стана възможна след като Община Казанлък спечели финансиране за проект „Осигуряване на топъл обяд в община Казанлък“ от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020г. Така Общината ще помогне с топла храна 40 свои жители от регистрираните за месечно подпомагане, самотно живеещи деца и лица, скитащи и бездомни.

2016 – Казанлъшката неправителствена организация „Бъдеще за децата“ получи награда от престижния конкурс „Доброволческа инициатива“ 2016, организиран съвместно от Национален алианс за работа с доброволци и Фондация „Лале“.

2016 – Доброволческата инициатива на десетокласници от НГ ПИД „Акад. Дечко Узунов“, благодарение на която бяха обновени и пребоядисани три детски площадки в Казанлък, спечели една от трите награди, връчени на Сдружение „Бъдеще за децата“ от националния конкурс „Доброволческа инициатива 2016“. По проект на неправителствената организация „Гласът на децата“ в пет от местните училища бяха създадени клубове от млади доброволци, които работиха по определени каузи.

2016 – Новата придобивка за казанлъчани е разположена на билото на парка, с панорамен изглед на север и на запад към казанлъшката долина. Красивата гледка от площадката дава романтичното й име – „Красив залез“. Така се казва и проектът, с чието изпълнение Община Казанлък направи почивния кът, финансиран в рамките на кампания „За чиста околна среда – 2016“, с 10 000 лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите

2017 – На 2-ри декември се отбелязват 70 години от създаването на  Първа танкова девизия. Паметна плоча беше открита от 9:00ч. до входа на 61 Стрямска Механизирана бригада в Казанлък,  последва откриване на фотоизложба и другарски обяд, на служилите и ръководили бригадата.  Танковата дивизия е създадена е с указ  на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.

2017 – Изпълнението на Смесен хор „Петко Стайнов“ на едно от най-красивите кантатно-ораториални произведения „Миса Криола“ на аржентинския композитор Ариел Рамирес изправи на крака публиката от ценители на хоровото изкуство в пълното фоайе на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък.

2018 – СДС, Югоизточен регион избра за свой регионален представител и член на НИС на СДС, казанлъчанина Дончо Златев.

„Щастлив и горд съм, че получих подкрепата на много приятели, които повярваха в мен. Благодарен съм на всички организации, които застанаха зад моята кандидатура – СДС Бургас, СДС Сливен, СДС Елхово и всички седесари от региона. Благодарен съм дори и на тези, които не гласуваха за мен, защото и те въпреки всичко остават и ще работят за СДС“, сподели Златев.

2020 – 18-сет годишно момиче от Габрово бе заловено от полицията в Казанлък. Девойката взела без предупреждение колата на гаджето си и избягала от града на хората с изтънчен хумор. Това, обаче, съвсем не се сторило шега на собственика на автомобила, който го обявил за издирване. Автомобилът, шофиран от девойката бе заловен в Казанлък.

2020 – На 82-годишна възраст след сърдечно заболяване и мъчително боледуване тази нощ ни напусна Мария Стоянова, която отдаде 66 години на сцената на Народно читалище „Искра-1860“ в Казанлък. Примата на Казанлъшката оперета си отиде от нас в годината, в която читалището навръшва 160 години, но ни остави цяла вселена от ярко сценично присъствие, отдаденост на публиката и любов към казанлъчани.

2020 – Под лампи и видеонаблюдение поставиха кораба-реплика на тракийска птицеглава гемия, който община Казанлък се опитва да построи вече пет години. Властта огради плавателния си проект, който не случи и тази година да тръгне по вода.

2020 – Антон и Михаел – двама млади казанлъчани с големи и щедри сърца, поставиха под градската елха в центъра на града кутия пълна с цитрусови плодове и други лакомства. На кутията пишшее: „Ако нямаш – вземи си. Ако имаш – остави!“. Момчетата с тази си инициатива искаха да помогнат на хора в затруднено положение в Казанлък и призоваваха имащите си съграждани да се включат.

2021 – Във връзка с превенция на разпространението на SARS-CoV-2 в кв. „Свобода” – гр. Мъглиж и ромските квартали в с. Ветрен и с. Дъбово, се извърши дезинфекция на улиците, площадните пространства и площите около контейнерите за ТБО.  Община Мъглиж съобщи, че дезинфектантът, с който се извърши обработката, е безвреден, високоефективен, 100% биоразградим, без цвят и мирис, не предизвиква алергични реакции и не дразни очите и дихателната система.

2021 – След трудно, но епично нощно изкачване Мая Иванова и Кольо Кавръков от Павел баня, с подкрепата на приятели от Стара Загора, достигнаха до вечно обкръжения с ледници вр. Ухуру и развяха флага на Павел баня, връчен им от кмета Иса Бесоолу преди да тръгнат за Африка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram