Днес, 02.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Гост в студиото  на радио „Вис виталис“ бе дългогодишният кмет на Казанлък Станчо Коев. Поводът бе 70-ят му рожден ден. Впоследствие Станчо Коев стана Кмет на Столетието.

1996 – На 72% бе изпълнена субсидията на Община Казанлък към тази дата. По Закона за държавния бюджет до края на годината оставаха за получаване още 800 млн. /стари/ лева.

1997 – На учредителното събрание на Националната асоциация на секретарите на общините в РБ със седалище в Габрово секретарят на Община Казанлък Катя Киликчиева бе избрана за член на УС.

1998 – Държавната транспортна фирма „Динамика“ в Казанлък бе обявена в несъстоятелност. Бе назначен синдик – Иван Стойчев.

1998 – 15 200 кг. консерви бяха разпределени между домовете за стари хора в община Казанлък. Помощта бе от Министерството на труда и социалните грижи. Изразено в пари, всеки домуващ получи по 270 хил. /стари/ лева.

2000 – Казанлъшката болница бе регистрирана като Еднолично дружество с ограничена отговорност. Тя прие наименованието Многопрофилна болница за активно лечение.

2000 – Елена Тонева, директор на ДГ „Славейче“ в Казанлък, гостува в студиото на радиото и разказа за създаването и работата в детското заведение на групата за деца с церебрална парализа. Тя даде полезна информация в помощ на родителите.

2001 – 129 души бяха заболелите от хепатит от началото на годината. През същия период на 2000 г. случаите на хепатит в Казанлъшко бяха 181, през 1999 г. – 237, през 1998 г. – 461.

2002 – 41-годишният Валентин П. направи опит за изнудване на 21-годишен търговец в магазин, като му заявил по телефона, че се занимава с незаконно оръжие и, ако не получи 3800 дойче марки, „ще се случи нещо много лошо“. Полицейските органи задържаха лицето.

2003 – В този ден се състоя вторият тур на местните избори в община Казанлък. На балотаж за кметския стол в Казанлък се явиха кандидатите Стефан Дамянов и Стефан Дервишев. В изборната нощ, веднага след избирането му за кмет на община Казанлък с 59,67 %, Стефан Дамянов направи първото си публично изявление към гражданите в ефира на радио „Вис виталис“. „На колектива на „Вис виталис. Да ви пожелая активна работа за по-голяма информираност и откритост в бъдещата ни съвместна дейност за развитието на община Казанлък. Стефан Дамянов – кмет на община Казанлък“, – записа гостът в Паметната книга на радиото.

2003 – След проведен балотаж кмет на община Николаево стана Кольо Чергеланов, кмет на община Мъглиж стана Стойо Цанев, на община Павел баня – Станимир Радевски, на Гурково – Стоян Николов.

2004 – Крум Владев бе избран за председател на общинската организация на Демократичен съюз „Радикали“ в Казанлък. Негови заместници станаха Белчо Милев и Атанас Георгиев, а Стефка Кацарова  бе избрана за секретар на организацията.

2004 – Младежката организация на ВМРО в Казанлък с председател Чавдар Ангелов дари за втори път книги на библиотека „Искра“, както и националното знаме.

2005 – 424 бяха земеделските производители от община Казанлък, регистрирани в областната служба „Земеделие и гори“ в началото на м. ноември. От тях 270 се занимаваха с растениевъдство.

2005 – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък участва в петото издание на Международния фестивал „Есенни театрални срещи“ в Пазарджик с постановките „Четири приказки за един змей“ и „Тероризъм“. Във фестивала се включиха трупи от България, Украйна, Македония, Сърбия и Черна Гора.

2006 – В интервю за радио „Вис виталис“ Добрина Матова – главен библиотекар в отдел „Изкуство“ на библиотека „Искра“, сподели, че близо 4 хил. души годишно посещават отдела, а ок. 20 хил. библиотечни единици се заемат годишно от читателите на най-младия библиотечен отдел, създаден през 1979 г.

2006 – От Москва се завърна директорът на НПМ “Шипка-Бузлуджа” Данчо Данчев. Там той бе по покана на Българския културен институт във връзка с 50-годишнината от създаването на НПМ. В руската столица Данчев представи юбилейната изложба “На Шипка всичко е спокойно”.

2006 – Младата надежда на Казанлък в спортното катерене Спасина Недялкова стана първа при жените на Откритото балканско първенство по боулдър, което се проведе в Румъния. Тихомира Недялкова бе трета.

2006 – Фондация „Грижа за здравето“ организира във Военния клуб здравно изложение „Профилактиката – по-добра от лечението“. На 8 щанда бяха показани последните тенденции за лечение и профилактика в медицината. Проведен бе и семинар за съвременното лечение на депресията.

2006 – В този ден се състоя премиерата на новата стихосбирка с интимна лирика на казанлъшкия поет Кънчо Стоянов – “Сърцето – ревнивият Отело”. Тя бе седмата книга на автора. Кънчо Стоянов е роден през 1934 г. в село Недялско, Ямболско. Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “История”. Работил е като учител, музеен работник, журналист. Един от основателите и пръв председател на Клуба на културните дейци в Казанлък.

2007 – Открито бе 7-то издание на Есенен салон на изкуствата в залата на ул. „Искра“4. За новините на «Вис виталис» уредникът и организатор на художествения салон Лили Петрова съобщи, че за поредна година се запазва тенденцията  да бъдат представяни дебютанти в различни направления. През 2007 г. те бяха 4-ма: Деница Добрева, Петър Петров, Ана Желева и Таня Харалампиева. Общо 27 автори представяиха своите произведения в областта на графиката, пластиката, живопистта и др.

2008 – Момчета до 15 г. на ВК „Казанлък”, водени от треньора Олег Карягин, завършиха първи в турнира за отборите в регион Странджа в Царево.

2010 – 42-годишният учител от Казанлък Даниел Цокев бяга в продължение на 24 часа на градския стадион ”Севтополис”. Атлетът беше консултиран, освен от баща си, и от ултрамаратонеца Ради Милев. За „Вис виталис“ Цокев сподели: „На всеки 40 километра, т.е.100 обиколки, почивах 2-3 минути – предимно за освежаване с течности, а в някои почивки и за по сандвич. Не съм бягал в такова студено време, дори фенерчето на мобилния ми апарат замръзна. На стадион ”Севтополис” бягах при пълен мрак, независимо от обещанието за осветление”, допълни Цокев.

2012 – По случай 1 ноември – Денят на народните будители и 3 ноември – Ден на българския художник, Община Павел баня и читалище „Напред” организираха благотворителна изложба-базар на художника Марин Бечев. Средствата, получени от продажбата на картините, бяха използвани за лечение на Бечев. Той е роден през 1965 г. в с. Тъжа. Завършил е Националната художествена гимназия „Акад. Дечко Узунов” в гр. Казанлък, а през 1998 г. – НХА. 

2012 – Пред Паметника на загиналите в казанлъшкото село Средногорово тържествено бе отбелязана 100-годишнината от Балканската война.

2012 – Възпитаникът на покойния казанлъшки шахматен треньор Ради Стоянов – гм Петър Дренчев, с 28,4 точки отново оглави ранглистата на Балканската федерация от 42-мата състезатели от България, Румъния, Сърбия и Черна Гора.

2013 – В първия международен турнир по таекуондо за деца за „Купата на София“ взеха участие над 370 състезатели от шест държави. Казанлъшкият клуб „Кентавър“ с треньор Николай Богданов спечели 10 отличия – 4 златни, 1 сребърен и 5 бронзови медала.

2014 – В Регионалният шампион по тенис при момчетата до 10 години казанлъшкият тенисист Даниел Борисов от тенис клуба „Розова долина” стана втори в Детския турнир на шампионите в своята възрастова група. Турнирът се проведе в столичната зала „Арена”.

2015 – След инфарктен балотаж в Павел баня, с 39 гласа повече, Станимир Радевски бе новият-стар кмет на курортния град. Той победи своят опонент Иса Бесоолу. Впоследствие ДПС обжалва резултата, но кмет остана Радевски.

2015 – След балотажите станаха ясни и останалите 9 кметове в община Казанлък. В Дунавци – Ганка Богданова, до момента секретар на кметството, в Ясеново – Пламен Вълев. В Черганово кмет стана Нивелин Неделчев. Иван Колев бе преизбран за кмет на Овощник, Антон Антонов – за кмет на Горно Черковище, в Шейново – Данчо Данов, в Кънчево за втори мандат – Петър Петков, кмет на Средногорово стана Илиян Илиев, Теменужка Люцканова спечели трети мандат за кмет на гр. Крън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram