Днес, 02.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В сутрешния блокнарадио „Вис виталис“стартираха рубриките: „Как осъмна  Казанлък“ – с информация от АГО, Полицията, Бърза помощ, за състоянието на пътища, с прогноза за времето и др.; „Календар“ – за национални, световни и регионални събития; „Хороскоп“; „Вместо хапче“; „Пазари“; „Културен справочник“.

1996 – „Убийството на Андрей Луканов е политическо, но според мен, освен политиката, са замесени и групировките, защото интересите са големи“, – заяви на пресконференция в Казанлък генералът от запаса Людмил Маринчевски.

1996 – В Павел баня бе открит национален симпозиум по проблемите на вертеброгенната патология. Събитието бе по повод 40-годишнината на Рехабилитационния център в града и под патронажа на здравния министър д-р Мими Виткова.

1996 – Станимир Тодоров и Светла Попова – състезатели от клуб „Тигър“ в Казанлък, бяха включени в националния отбор по карате-до за юноши младша възраст.

1997 – Японска делегация от синдиката „Денкоренге“ посрещна Синдикалният комитет на КНСБ в „Арсенал“. Съветът, който дадоха японците, бе от собствената им практика: от 17 години не са ползвали правото си на стачки, всичко е преговори.

1997 – В община Мъглиж бяха прибрани: слънчоглед – от 4200 дка със среден добив 80 кг. от декар; царевица – от 1050 дка със среден добив 700 кг. от декар.

1998 – Депутатът от БСП – Казанлък Иван Иванов бе гост в предаването „Панорама“ на БНТ.

1998 – С цел кредитиране на ТЕЦ – Казанлък на посещение в Община Казанлък бяха представители на Световната банка.

1998 – Пред хотел „Казанлък“ финишира 4-ят етап от колоездачната обиколка на България с дължина 186 км – Бургас-Казанлък.

1999 – Закрит бе проведеният в Казанлък тридневен международен симпозиум „Севтополис“. В последния ден специалисти от ИМ „Искра“ изнесоха докладите: „Новооткритите тракийски монети от района на Севтополис“, „Здравоносните божества на траките“ и „Келтите в Казанлъшко“.

1999 – В градската галерия бяха открити три изложби под общото заглавие „Най-нови проучвания в областта на тракийските находки в Казанлъшко в периода от 1992 г. до 1997 г.“.

2001 – „Изненадваща бе за мен номинацията ми за заместник-областен управител. Не отговаря на истината, че съм изборът на кмета Стефан Дервишев“, – коментира за радио „Вис виталис“ в първите си работни часове новоназначеният заместник-областен управител Михаил Георгиев. Амбицията му бе областната администрация да заработи ефективно.

2001 – Театър „Любомир Кабакчиев“ започна гостувания в детските градини и училищата в общината със спектакъла „Есен в старата гора“ по програма „Екология“ на Министерството на образованието и науката.

2001 – В Детския комплекс в Казанлък бе открита новата учебна година – в 20 извънкласни форми се обучаваха 1015 деца.

2002 – В конкуренция с 8 други фирми старозагорската фирма „Бяла роза-1“ спечели търга, обявен от Община Казанлък, за осигуряване на горива за учебните и детските заведения – общо 800 тона.

2002 – В този ден Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък представи 100-ното представление на спектакъла си „Пипи сама вкъщи“.

2003 – След като месец по-рано председателят на КНСБ д-р Желязко Христов каза за „Вис виталис“, че 800-те дни на царя са дни за истината и лъжата, д-р Константин Тренчев – президент на КТ „Подкрепа“, каза за управлението на страната: „С тези 800 дни царят сам си го… сложи“. „Това е програма, която не изпълни целите си“, добави в интервю за радиото Тренчев, който бе в Казанлък в подкрепа на кандидатурата за кмет на Цветанка Пискова.

2003 – Своята трета книга – „Обществен експеримент“, представи в Казанлък журналистът Мартин Карбовски. Той пристигна в града и за да подкрепи кандидатурата за кмет на Николай Александров.

2004 – 50 любители на тракийската история от Казанлъшко заминаха на едноседмична обиколка на манастирите Метеора и Атон в Гърция, както и на древните тракийски градове по крайбрежието на Егейско море – Абдера и Филипи.

2005 – С радиопортрет на майстора-медникар Петър Байков-Бакъра стартира новата рубрика на радио „Вис виталис“ – „Хората от Долината“, която впоследствие бе визуализирана и излъчвана и по Пресс ТВ.

2005 – Стефан Панчугов с автомобила на Илия Царски „Ланча делта интеграле“ стана втори в изключителна битка с конкуренцията и дъжда при 4-я кръг на Републиканския шампионат на писта, на пътен възел „Бояна“ в София.

2006 – Близо 10 хил. лв. собствени средства бяха вложени в ремонтните дейности на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщи на пресконференция директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев. От началото на годината в дарителската каса на музея бяха постъпили 2 700 лв. Благодарение на спомоществователи от цялата страна необходимата сума бе събрана и ремонтът бе завършен. Близо 60 хил. туристи годишно посещаваха Паметника на свободата и другите туристически обекти, стопанисвани от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

2006 – Обвинение за престъпление по служба по чл. 387 ал. 3 от  НК повдигна Военна прокуратура – Пловдив срещу подполковник Наско Люцканов, бивш командир на Втори  български батальон в Ирак. На 28 септември вечерта, при акция на Военна полиция, подп. Люцканов е бил арестуван с 400 лева белязани банкноти, получени  от кадрови военнослужещ от Пета Шипченска бригада за уреждане в  мисия в Афганистан. 

2006 – 8 деца с увреждания от Казанлък покориха старопланинския връх Исполин, висок 1524 метра.

2006 – С изложба на 14 ученици от ателие „Пъстроцвет“ казанлъшкото читалище „Жар“ откри новия си творчески сезон.

2007 – «1967 преподаватели от община Казанлък стачкуват, а четирима преподаватели от ОУ „Георги  Кирков“ започнаха гладна стачка», – съобщи в интервю за радио «Вис виталис» Ганка Папазова – представител на Общинският стачен комитет. Същата вечер на пл. «Севтополис» учителите се събраха на протестен митинг. Реформи в образованието, обективни критерии за оценяване на учителския труд и 100% поетапно увеличение на заплатите до края на 2008-ма година – искаха протестиращите учители от Старозагорска област.

2008 – Общинска учредителна конференция на ПП „Лидер“ се състоя в Казанлък. За председател на общинската структура бе избран Станчо Леков, който бе член и на Националния партиен съвет на партията. За заместник-председател бе утвърден Джамал Папарланов, за секретар – Георги Пейчев.

2010 – Нотни ръкописи, либретото на първата българска опера „Сиромахкиня”, музикалната библиотека „Славееви гори” и още много други експонати, свързани с живота и творчеството на композитора Емануил Манолов, бяха показани в изложба в ОБ „Искра“ по повод 150-ата годишнина от рождението на композитора.

2010 – Радио „Вис виталис“ се включи в отвореното писмо до институциите в Република България на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори в подкрепа на усилията на правителството за реформи в сектора на интелектуалната собственост и за изменения в Закона за авторското право и сродните му права. „Вис виталис“ е член на АБРО от учредяването й през 2001 г.

2011 – Само 20-ина майки с деца се събраха пред Община Казанлък, за да защитят своите искания. Символ на недоволството на младите жени бяха празни бурканчета от детски пюрета, пълни с камъчета. Иначе, майките бяха формулирали 10 искания, сред които бе увеличаване на надбавките за майчинство от 35 лева. Групата на майките-казанлъчанки в социалната мрежа бе 400 членове, над 200 бяха дали заявката си, че ще присъстват на протеста.

2012 – В този ден стартира цялостна реконструкция на вила „Роза” в Казанлък. Историческата сграда, построена преди 104 години, се стопанисва от РПУ – Казанлък. „След като повече от 10 години се търсеха варианти сградата да бъде реконструирана, това вече е факт“, обяви директорът на ОД МВР комисар Алекси Алексиев. Той съобщи, че финансирането за цялостния ремонт е осигурено със съдействието на вътрешния министър Цветан Цветанов.

2012 – Децата на КСТ „Роза”, включени в делегация на Община Казанлък, се завърнаха от посещение в македонския град Кочани, побратимен с Казанлък. Делегацията, водена от зам.-председателя на Общинския съвет на Казанлък Нено Влайков, гостува на Кочани по повод празника на града Дните на ориза.

2012 – С тържествена церемония на централния площад в Карлово бе отбелязана 20-ата годишнина от създаването на 61-ва механизирана бригада. В церемонията се включиха и командващите на 4-те батальона от Казанлък, също част от бригадата. Военнослужещите в Казанлък към момента бяха близо 1500 души. 300 от тях се отправиха няколко дни преди това на охранителна мисия в Афганистан.

2014 – Управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД – Казанлък д-р Кети Маналова-Владкова  откри обновената сграда на болницата, като подчерта, че това е „болница на традициите, съхранени повече от 50 години, на иновациите, хуманността и съпричастността“. Годишно през болницата  преминават 12-13 000 пациенти от общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Има 12 клинични отделения и 4 параклинични, 87 лекари, 176 медицински специалисти и 80 санитари и друг персонал.

2015 – Българският химн звуча в Сочи 11 пъти в чест на първите места на нашите параолимпийци, а българското знаме беше издигнато общо 16 пъти. Казанлъчанката Даниела Тодорова взе 3 златни медала – на копие, гюле и диск. Ружди Ружди тласна гюлето на 5 см. от световния рекорд и освен, че стана първи в дисциплината, взе златен медал и при мятането на диск. В тласкането на гюле злато донесе и Дечко Овчаров от Казанлък, който спечели и два бронзови медала на копие и на диск. Мустафа Юсеинов стана първи в хвърлянето на копие, трети остана Георги Киряков с треньор казанлъшката атлетка Светла Миткова. Мустафа взе сребро на диск. Треньор на Мустафа и Ружди бе братът на Даниела Тодорова – Радостин Тодоров.

2015 – 28 бежанци бяха заловени на изхода на Стара Загора. Товарният автомобил, в който са били открити, не се подчинил на подаден сигнал от полицейски служители за спиране за проверка. Водачът продължил, после  скочил в движение от автомобила и побягнал. Намерените в каросерията бежанци бяха мъже на възраст между 25 и 35 години.

2015 – В рамките на 26-ите Дни на японската култура в България в ДК „Арсенал“ в Казанлък със спектакъл на театър НО гостува театър „Ямамото Ногаку-до“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram