Днес, 02.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Общинският съвет в Павел банявзе решение да бъде поставен отново бюст-паметникът на Георги Димитров, демонтиран през 1993 г. и съхраняван в ОбС на БСП в града.

1997 – ОУ „Кулата“ в Казанлък стартира чествания, посветени на 160 години от създаването на училището, сред чиито бивши ученици са бившия кмет Бончо Сарафов, Румяна Друмева – председател, тогава, на Общински съвет-Казанлък, естрадната изпълнителка Елвира Георгиева.

1997 – В с. Кънчево се състоя премиерата на „Женитба с препятствие“, спектакъл на местните театрали.

1998 – В ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък бе открит модерен компютърен кабинет, оборудван с помощ от Япония. На откриването присъства Кунийоши Мацуо – представител на японската агенция за развитие „Джайка“.

1998 – По инициатива на местните християни и мюсюлмани в с. Асен, община Павел баня, бе направена първата копка за построяването на християнския храм „Св. Троица“. Тържествен молебен отслужи старозагорският митрополит Панкратий.

1999 – Към този момент, по данни на Гражданска защита – Казанлък, противорадиационните укрития на територията на града бяха с готовност да поемат 23 000 души. В случай на опасност можеха да бъдат подготвени и херметизирани стаи. Няколко години преди 1999 г. Казанлък е бил със статут на град, който не се евакуира.

2000 – Общинската организация на ДПС избра за свой председател Моидин Садък.

2002 – Внушителни размери придоби обявената от радио „Вис виталис“ благотворителна Великденска кампания „Оцвети в добро“ в полза на децата-сираци и болните и самотни възрастни хора. За една седмица списъкът на фирмите, желаещи да подкрепят кампанията и да направят своите дарения, всеки ден се увеличаваше с по 3-4. Още преди деня на кампанията по повод Възкресение Христово фирми и граждани донесоха в радиото дрехи, хранителни продукти, детски играчки, медикаменти, книги и др. подаръци за хората в беда.

2003 –Зад оригинала на Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ започна изграждането на амфитеатрална сцена с ширина на каменния зид 12 метра. Бяха изградени и 80 седящи места. Съоръжението се подготвяше за премиерата на спектакъла-ритуал на Театър „Л. Кабакчиев“ „Мистерии в долината“.

2004 –Двойката от КСТ „Роза“ Александър Нашев и Стела Кирова получи право за участие в Международен клас при латиноамериканските танци. Високото признание за двойката дойде след спечеленото второ място на Открития турнир в Сливен.

2004 – Казанлъшкият морски клуб завоюва 1-во място в отборното класиране на Националното състезание за радиоуправляеми яхти, провело се в Харманли.

2012 – В София бе проведен четвъртият Мемориален турнир „Цветанка Христова” с участието на над 600 атлети. Състезанието в памет на именитата казанлъчанка бе съчетано с отбелязването на Световния атлетически ден.

2012 – Съборена бе базата на Морски клуб „Севт ІІІ”, помещавала се повече от 20 години на източния плаж на яз. „Копринка“. „С премахването й реално се спира дейността на водолазите и специалистите, които регулират движението в язовира“, коментираха заинтересовани граждани. Десетки бяха спасените от клуба при аварии и инциденти в язовира. Водолазите от Казанлък бяха единствените в югоизточния регион. Те бяха участвали в десетки сложни спасителни операции в България и чужбина.

2017 – Паметникът на Свободата на връх Шипка бе затворен за посещения. Причината е в започналото дългоочаквано обследване на състоянието на бронзовата статуя на лъва. Обследването на паметника бе подготвяно повече от година.

2019 – В казанлъшко няма построени къщи за гости. В цялата област Стара Загора, според списъка на фонд „Земеделие“, има изградени общо 25 такива домове за гости, показваха данните.

Най-много бяха построени в община Павел баня – 12 на брой.

2020 – Пияна жена самокатастрофира и се прибра у дома. Инцидентът стана малко преди 14 ч. на казанлъшката ул. „Гладстон“. Водачката загубила контрол над Реното и се забила във вишна. По думи на очевидци жената излязла от автомобила и се прибрала в дома си. Полицията издири и задържа избягалата водачка, като се установи, че е шофирала с 2,61 промила алкохол. Свидетели споделиха, че е цяло чудо, че няма пострадали при катастрофата.

2020 – Близо час отново проливен дъжд валя над Казанлък. Само за минути, обаче, улиците се превърнаха в реки. Отново имаше закъсали автомобили, които попаднаха във водния уличен капан.  Улица „Кенали“, „Москва“, бул. „Ал. Батенберг“, части от кв. „Васил Левски“, околовръстния път, индустриалната зона, бяха временно непроходими. След спиране на дъжда ситуацията постепенно се нормализира. За пореден път, обаче, канализацията не успя да поеме приливната дъждовна вода.

2022 – Горя комплекс „Чифлика“. Два екипа огнеборци се бореха с огъня. Пожарът тръгнал от хотела, нямаше пострадали. Комплексът се намира в старинната част на Казанлък до Етнографския комплекс. Близо 300 кв.м. покривна конструкция е изцяло унищожена от снощния пожар на комплекс „Чифлика“ Унищожен е вторият етаж от хотелската част. Припомняме ви, че пожарът е избухнал минути преди 12ч. Най-вероятната причина е късо съединение от климатик в една от хотелските стаи. Служители в комплекса веднага са започнали гасенето на огъня. Пристигат и три екипа на пожарната. Те успяват да локализират огъня и той да не обхване гъсто застроената част на стария Казанлък. Огънят е спрян от пожарникарите буквално на метър преди покрива на Хаджиеминовата къща. Изгоряла е къща и към етнографския комплекс, която е била долепена до хотела.

2022 – Охранител е с опасност за живота при осуетяване на кражба. Състоянието на пребития охранител при опит за кражба в Института по розата в Казанлък се подобрява, научи PressTV. Мъжът претърпя тежка операция, след като преди седмица бе приет по спешност в болница в Стара Загора със скъсана артерия и счупвания на крака, вследствие на удар с метален предмет. 44- годишният охранител бе в критично състояние, а колегите му даряват кръв по спешност. Възстановяването му ще продължи дълго време, по думите на началника на охранителната фирма Николай Бонев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram