Днес, 02.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Събрали сме толкова пломби, броячи и механизми, че в клона на Ел. снабдяване в кв. „Изток“ можем да направим цял музей“, каза в ефир инж. Коев, началник на Електроснабдяване – клон Казанлък, който бе на жива линия със слушателите на радиото и отговаряше на техните въпроси: защо е тъмно на „Абаята“, защо е тъмно по улиците, вярно ли часовниците отчитат нощната енергия и др. Гостът информира, че не са платени от потребителите над 1 млн. 100 хил. киловата ел. енергия и че кражбите са много.

1994 – Единственият в Казанлък магазин „Секс-шоп“ стана на 1 година. В интервю собственикът Райчо сподели, че търговията върви трудно, тъй като хората нямат пари, както и че в магазина влизат повече мъже, отколкото жени и че някои от купувачите изпитват неудобство, други не.

1996 –„ДПС не познава приватизационния фонд „Родопи“ и няма да създава партийни етнически фондове, тъй като това не е икономически логично“, каза за „Вис виталис“ председателят на Окръжното ръководство на движението Мехмед Осман. По негово мнение, по селата приватизационните бонове не се купуваха масово.

1998 –  Младите певици Таня Пейчинова и Стефка Мицова получиха наградите на клуб „Приятели на Уницеф“ и фондациите „Чудомир“ и „Локус 97“.

1999 – „Няма нужда от длъжността „Областен наместник“. Проблемите могат да се решават от работни групи от областната управа“, заяви в този ден новият областен управител на област Стара Загора Радомир Енев и закри длъжността, заемана от Стефан Панев.

1999 – Не беше намаляло търсенето на горива за зимата към тази дата. „Топливо“ в Казанлък разполагаше с 500 тона брикети и 12 тона дърва. През 1998 г. бяха продадени със 183 тона брикети повече в сравнение с 1997-ма, когато бяха продадени общо 12183 тона брикети, 335 кубика дърва и 5500 бутилки газ.

1999 – В Николаевското село Нова махала в този ден за първи път бе открит пощенски клон.

1999 – Гости на предаването „Вива ла музика“ с водеща Милена Симеонова бяха музикалният педагог Елена Юлиянова и нейната възпитаничка Надежда Цанова – пианистка, завърнали се от фестивал в Рим. „Репетициите ни са по 25 часа – такъв е нашият творчески процес“, споделиха те.

2000 – Поради липса на пари в Община Казанлък учениците от ПМГ „Никола  Обрешков“ – Казанлък не заминаха за участие в математическите олимпиади в Русе и Плевен.

2001 – Депутатът Стефан Мазнев стана областен управител на област Стара Загора на мястото на подалия оставка Радомир Енев.

2001 – При тежка автомобилна катастрофа загина казанлъшкият адвокат Даниил Азманов.

2001 – В интервю Младен Червеняков, юрист, БСП, заяви: „Коалиция „За България“ сложи край на 100-годишната война. Ангажиментите, които сме поели в проекто-договора с избирателя, са изпълними. Важна е философията на ръста. Ние залагаме 6-7% ръст, а СДС – 8%, което не е реалистично. 84% от българите живеят на границата на бедността. Особено много работа предстои в борбата с престъпността. За смъртното наказание – категорично съм против, то няма ефект“.

2002 – Състоя се премиерният спектакъл на Театър „Л. Кабакчиев“ „Зимна приказка за една ръкавичка“. Той бе част от образователната програма за деца на театъра, носеща името „Сезони“.

2004 – Сребърен медал на троен скок с 12,07 м. извоюва на Държавните финали в зала „Фестивална“ вицешампионката от клуб „Казанлък“ Мария Христова. Тя бе обявена за Спортист на месеца в Казанлък и получи плакет от кмета Стефан Дамянов.

2007 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от празника на 100-годишната Фатма Качанова, която от три години живееше в с. Крън при синовете си. Качанова е родена през 1907 г. в Гоцеделчевския край. От най-ранно детство бе останала сирак. От 32 години бе вдовица. Родила бе 8 деца, имаше 17 внуци и 19 правнуци.

2011 – Една година от създаването си отбеляза Школата по живопис на Ренина Лекова към НЧ „Възродена искра”. Всеки петък школата бе посещавана от деца на казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата с увреждания”.

2014 – „Елитен европейски тим взе българин за шеф“, оповестиха медиите в испанската столица Мадрид. Казанлъчанинът Денчо Станчев Бахчеванов стана новият генерален спортен директор на „Каха Рурал Сегурос РГА”.

2015 – „Петима научни работници започнаха работа в Института по розата, след като работещите до момента бяха подали оставки“, съобщи професор Лилия Кръстева, временно изпълняващ длъжността Директор на ИРЕМК.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram