Днес, 01.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В програмата на радио „Вис виталис“ – в сутрешния блок „Здравей, ден!“, прогнозата за времето започна да се излъчва директно от метеорологичната служба в Пловдив.

1996 – Членовете на Съюза на инвалидите в Казанлък се срещнаха с председателя на Съюза на инвалидите в България проф. Божидар Иванов, пристигнал специално за тази среща.

1996 – Детска ясла „Пролет“ в Казанлък отпразнува своя 25-годишен юбилей.

1997 – Изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев участва в честванията в гр. Ижевск, Русия, посветени на 50-годишния юбилей на автомат „Калашников“ – АК-47 и 190-ата годишнина на производството на Ижевското оръжие.

1997 – ПМГ „Никола Обрешков“ бе домакин в Казанлък на Шестия национален есенен математически турнир „Черноризец Храбър“ под патронажа на Н. В. Симеон Втори.

1999 – Паметна плоча бе поставена пред къщата на видния казанлъшки будител Иван Чорев в Етнографския комплекс.

1999 – 1557 пакета консерви бяха раздадени на социално слаби граждани в община Казанлък.

1999 – Гост в „АртРадио“ на радио „Вис виталис“ бе казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова. Поводът бе 5 години от създаването на Театър 188 към Военния клуб в Казанлък.

2000 – В интервю Мария Евстатиева – режисьор на детския филм „Мили бате“ /Писма на един дакел/ по сценарий на Станка Пенчева, за рубриката „Лека нощ, деца“ на БНТ, с участието на актьори на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък, разказа за снимачния процес, осъществен в гр. Шипка. Евстатиева бе изключително благодарна на казанлъшките театрали за професионалната им работа.

2000 – В този ден се навършиха 5 години от създаването в Казанлък на краеведското дружество „Иван Енчев-Видю“. Красимира Стефанова от ИМ „Искра“ каза за „Вис виталис“: „Будител може да бъде всеки, който носи в себе си нещо прогресивно, национално, българско“. Сред темите на 17-те доклада бяха: „Казанлък през 30-те години – град на униформените шапки“, „Земеделските трудови ритуали в с. Горно Сахране“, „Народното лечение на стерилитета в миналото“ и др.

2000 – Витана Добрева – ръководител на женската група за автентичен фолклор в с. Горно Сахране, сформирана през 1957 г., разказа за дейността и постиженията на групата. Самата Добрева бе член на краеведското дружество, тя лично събираше автентични народни песни.

2000 – В гр. Шипка бе чествана 140-ата годишнина на библиотеката към местното читалище „Светлина“.

2000 – На среща в Казанлък на учителите по философия от общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, с участието на представители на МОН, бяха обсъдени държавният стандарт за обучението по философия и новото учебно съдържание на помагалата за 9-и и 10-и клас.

2000 – По случай Деня на народните будители Община Казанлък закупи за всички училища в общината по един екземпляр от луксозния албум „Флората и фауната на България“.

2000 – В ДГ №17 в Казанлък бе разкрита група за деца с церебрална парализа.

2000 – Тончо Михайлов, дотогава началник на сектор „Оперативен“ в РПУ-Казанлък, бе назначен за директор на РДВР – Стара Загора.

2000 – От този ден се покачиха цените на телефонните услуги. Абонаментните такси за права телефонна линия от 2,40 лв. се вдигнаха на 4 лв.

2001 – В интервю директорката на Общинска библиотека „Искра“ Мария Грошкова сподели: „Казанлъшката библиотека е една от най-големите в страната, но имаме много проблеми – с мъка имаме само 2 компютъра. Тенденцията, за съжаление, е че не се купуват книги“.

2001 – Проведени бяха 13-ите поред краеведски четения. До тази дата местното краеведско дружество бе направило над 140 съобщения и доклади.

2001 – Стихове на казанлъшкия поет Румен Денев бяха включени в антологията „Начало на века – най-нова българска поезия“, включваща 120 съвременни български поети. Същата вечер Антонина Стоянова представи сборника пред обществеността в София.

2002 – Специализираната група, включваща 6 деца с церебрална парализа към ЦДГ „Славейче“ в Казанлък, отпразнува своята втора годишнина. По този повод в студиото гостува Елена Тонева, директор на детската градина, която записа в Паметната книга на радиото: „Бъдете здрави и по детски винаги искрени и отворени към всички и за всичко!“.

2002 – „Демократичната левица е за цивилизационен дебат и не иска на всяка цена главата на председателя“, – декларираха на пресконференция общинските съветници от групата на БСП Иван Гороломов, Румяна Друмева и Васил Самарски по повод исканата от БДС-Радикали оставка на Теодор Митев, председател на Общинския съвет в Казанлък.

2004 – Директорът на дирекция „Международни програми и инвестиции“ в Община Казанлък Иван Марков и експертът към агенция „Джайка“ Цветнин Станчев бяха на едномесечен курс за обучение по регионално развитие в Центъра на ООН в гр. Нагоя, Япония.

2004 – Юбилейна изложба – живопис на казанлъшките художници Веско Радулов, Стефан Карагьозов, Илиян Желев и Таньо Салабашев бе открита в този ден в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. И четиримата гостуваха в радио „Вис виталис“, за да разкажат за изложбата си в ефир за слушателите на радиото. И четиримата заключиха, че българските художници се реализират много трудно.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ Николай Славеев – народен певец, сподели, че изключително много обича родопската музика и смята, че младите имат интерес към народната музика и традициите. За 4 години той бе изнесъл над 120 концерта в Канада и САЩ, където американците пеели нашенските песни.

2005 – Топлофикация – Казанлък обяви цена за един мегават час топлинна енергия в размер на 81 лв. и 50 ст. „Реалната цена, на която работи в момента Топлофикация, е от 110 лв. за мегават час. Разликата в цената на този етап се поема от консорциума АКБ „Форес“. Ръководството на консорциума и Община Казанлък се надяват правителството да  отпусне изравнителна субсидия в размер на над 2 милиона лева, за да не се увеличават цените за потребителите“, – заяви Николай Банев, ръководител на АКБ. Планираше се въвеждане на газов когенератор и цената за един мегават час топлинна енергия трябваше да стане 72 лв. и 50 ст.

2005 – Компютърен кабинет с интернет, оборудван с 10 компютъра, бе открит в ОУ „Георги Кирков“, съобщи за новините на „Вис виталис“ директорът на учебното заведение Стоянка Минева. До края на ноември бе завършен и втори кабинет, също с 10 компютъра.

2006 – Обществена трапезария за социално слаби граждани за 6 месеца бе разкрита в Казанлък. Услугите й ползваха 50 души. Средствата осигури Международната организация на християните-бизнесмени в Европа с председател Урсула Коста. Стойността на проекта бе 14 хил. лв.

2006 – 28 бяха участниците в 5-тото издание на „Есенен салон“, който бе открит в този ден в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Сред творците, чиито картини и скулптури бяха изложени, бяха Иван Радев, Никола Заров, Надежда Кънчева, Веско Радулов, Стефан Карагьозов, Румен Велев, Ренина Лекова, Апостол Заров. Своя дебют направиха Мария Пискова и Красимир Младенов.

2006 – Кметът Стефан Дамянов връчи награди на ръководители на културни институти. НПМ „Шипка- Бузлуджа“, ИМ „Искра“ и ШИ „Емануил Манолов“ получиха плакети по повод  50 години от основаването им. ПМГ „Никола Обрешков“ бе удостоена с награда за цялостна дейност при подготовката на ученици, участвали в международни олимпиади.

2006 – За първи път от тази дата в дирекция „Социално подпомагане“ гражданите на община Казанлък можеха да кандидатстват и за помощ за отопление с природен газ. За предходната година социални помощи за отопление бяха получили  595 лица и семейства.

2006 – „В настоящия герб на Казанлък са нарушени множество хералдически правила“, каза  в интервю за радио „Вис виталис“ краеведът Иван Папукчиев. Най-фрапантни, според него, бяха наличието на цяла фигура и липса на цвят в емблемата на града. По време на 20-ите краеведски четения ден по-рано Папукчиев представи доклад за първия открит от него герб на града – дело на Иван Енчев-Видю.

2006 – „Народно читалище „Цвятко Радойнов“ в Крън ще работи по проект „Читалищата – информационен посредник в селските райони“, съобщи в интервю за радио „Вис  Виталис“ секретарят на културния институт Теменужка Люцканова. Само 20 читалища, сред които и това в Крън, бяха поканени да участват в програмата, финансирана от Фондация за развитие „Читалища“. По този проект започна работа и НЧ „Пробуда“ в с. Копринка.

2006 – В този ден в Казанлък бе учредена Асоциация на акордеонистите в България. Една от целите на асоциацията бе да подпомага развитието на акордеонното изкуство в страната. „В последните няколко години в България имаше известен спад в интереса към обучението по акордеон, но в момента интересът сред младите отново се завръща“,- каза в интервю за радио „Вис Виталис“ доц. Петър Маринов, един от учредителите на Асоциацията. „За качеството на българските акордеонисти говорят множеството награди спечелени  в различни конкурси в Европа и света“, допълни Маринов.

2006 – Мини детски „Розариум“ бе открит в този ден в ОДЗ „Зорница“ в с. Шейново. В интервю за радиото директорът на детското заведение Елка Мочева сподели, че мини-розариумът е изграден по спечелен проект към Фондация „Сийдър“, откъдето са финансирали инициативата. Розариумът бе допълван с нови цветя, засаждани от децата от детското заведение.

2007 – „Интелигенти от всички среди, съединявайте се! От всички нас зависи да възродим духовните ценности и запазим българщината!“ – призоваха в специално обръщение от учителския стачен комитет в Казанлък. „След 17 години на духовно падение на нацията българските учители, по примерите на духовните си предшественици, нададоха вой срещу безразличието на българските управници, оставили в мрак и тъмнина народа си и загърбили каквото и да е свято дело. За тях образованието и науката не са ценност“, – пишеше още в обръщението.

2007 – С почетен плакет на областния управител на област Стара Загора бе удостоен Теодосий Теодосиев, преподавател по физика в ПМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък. С почетни плакети бяха удостоени и Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора, и поетите Неделчо Ганев и Таньо Клисуров.

2010 – Общинското ръководство на ПП ГЕРБ в Казанлък официално обяви своята управленска програма, както и отговорността да поеме управлението на община Казанлък. От ГЕРБ обявиха своята ясна цел – спечелването на избора за кмет на общината и максимален брой места в Общинския съвет. От ръководството на партията за пореден път открито критикуваха кмета Стефан Дамянов, най-вече за разпространената от него дипляна, в която той не отчита направеното за последната година, а представя реализираното за последните 7 години, а сред многото обекти има такива, за чието изпълнение той няма ни най-малка заслуга.

2010 – От 30 до 40 на сто спад на цените на жилищата в Казанлък отчетоха местни агенции за недвижими имоти. От 350 до 450 евро вървеше квадратният метър на новото строителство в града към момента. Най-много се търсеха панелни жилища – заради ниската им цена. Между 25 000 и 30 000 лв. вървяха цените на двустайните панелни жилища в кв. „Изток“, а по 40 000 в кв. „Запад“. Около 60 хиляди лв. струваше двустайно жилище в центъра на града.

2012 – Седем изявени личности със забележителен принос в духовното развитие на града бяха отличени от Община Казанлък по повод Деня на народните будители: Теодосий Теодосиев, учител по

физика, създател на уникалната школа „Тео”; Христо Лесов, дългогодишен учител по математика, автор на учебници и откривател на млади таланти; Николай Ненков, изявен учител по български език и литература; Доко Доков, скулптор, автор на емблематичната статуя „Тракийка” в центъра на Казанлък; Иван Радев, художник, един от доайените на казанлъшките майстори на четката; Кольо Пейчев, фотограф, радетел за утвърждаване на българското фотографско изкуство; Христо Стоянов, хореограф, разнесъл славата и неповторимостта на българския фолклор далеч зад границите на страната ни.

2012 – Стефка Ганчева – директор на ДГ „Буратино”, която се помещава през последните 80 години в Арсенал, събра на изключително емоционална среща няколко поколения възпитаници, преподаватели и ръководители на учебното заведение.

2012 – Есенни дни на отворените врати се проведе в конферентната зала на Бизнес център – Казанлък. Бизнес-центърът организира консултантски срещи със заинтересовани бенефициенти от общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж. По време на Есенните дни представителите на бизнеса и земеделските производители научиха за възможностите, които предоставят Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Осигурени бяха безплатни консултанти.

2013 – За втора поредна година учители, дейци на културата и изкуството, активни общественици, хора, отстояващи националните ценности и българския дух, бяха отличени от Община Казанлък по повод Деня на народните будители. Номинациите бяха направени от съответните гилдии, както и по предложения на граждани. През 2013 г. отличените бяха: Костадинка Димитрова, дългогодишен учител, активен общественик, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Казанлък, за цялостен принос в отстояване на българската идентичност и по случай нейната 80-а годишнина; Георги Антов, актьор в Общински театър „Любомир Кабакчиев“, за цялостен принос в развитието на театралното изкуство и културата и по случай неговата 70-а годишнина; Цвятко Цветков, дългогодишен ръководител на направление „Култура“ в Община Казанлък, за цялостен принос в развитието на културата и по случай неговата 80-а годишнина; Отец Петко Мотев, архийерейски наместник на Казанлъшка духовна околия, за цялостен принос в отстояване на духовните ценности и утвърждаване на християнските добродетели; Слави Радев, директор на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Казанлък, за цялостен принос в развитието на науката и образованието и по случай неговата 60-а годишнина; Татяна Шаханова, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Шипка, за цялостен принос в развитието на науката и образованието и по случай нейната 60-а годишнина; Тинка Лечева, дългогодишен директор на ЦДГ № 18 „Пчелица“, за цялостен принос във възпитанието и образованието на децата; Елена Тонева, дългогодишен директор на ОДЗ № 17 „Славейче“, за цялостен принос във възпитанието и образованието на децата; Стойко Николов, лекар, за неговото дръзновение, научни търсения и спечелената Първа награда на Световния форум по неврология.

2013 – В интервю за радио „Вис виталис“ по повод Деня на народните будители Цвятко Цветков, бивш зам.-кмет по културата в Казанлък, заключи: „Културата е най-дефицитната стока“.

2013 – Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев символично изкачи височина, по-голяма от най-високия връх Еверест, изкачвайки стълбите на казанлъшкия парк „Тюлбето“. За 24 часа той направи 1155 изкачвания, които са равни на 9 702 метра надморска височина и на 69 300 стълби. Инициативата имаше за цел да каже: „Не на насилието и наркоманията. Да на физическата активност“. Милев приключи изкачването, носейки на ръце своя 2-годишен внук, носещ неговото име.

2013 – Казанлък бе домакин на Националната конференция „От интегрирано към включващо обучение“ в рамките  на проекта „Подпомагане на образователния процес на деца със специални образователни потребности в община Казанлък“, финансиран от ЕС.

2014 – Лев по лев спестяваше от години физикът Теодосий Теодосиев от учителската си заплата, за да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни. През последните 40 години той се бе отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обираха медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезаваха за тях. Затова бе наречен „Златния физик на България”. „Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят други хора”, убеден бе Теодосиев. За 10 години Тео бе успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма. „Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той.

2014 –Със 150 лева – месечни стимули за отдалеченост, бяха увеличени заплатите на работещите в заводите 3 и 4 в „Арсенал“ АД.

2014 – 200 години от основаването на първото възрожденско училище в Казанлъшко отбеляза училището в с. Енина. „Всъщност учебното дело в селото ни никога не е секвало, дори през османско време, но преди 2 века е поставено началото на светското образование, което заменило килийното даскало“, каза за радио „Вис виталис“ Гриша Горецов, учител по история в ОУ „Христо Ботев“ в Енина. В двора на училището бе открит бюст-паметник на създателя на енинското училище Онуфрий Хилендарски.

2014 – ОУ „Христо Ботев” в с. Енина е едно от малкото български училища, съхранило през годините своите музейни експонати. Събирането им започва 25 години по-рано, когато екип от петима души – тримата историци Гриша Горецов, Сергей Чернев и Радка Инджова, с помощта на художника Петко Въчев и възстановчика Миньо Филев, поставят основите на музейната сбирка. Музейните експонати  бяха показани в този ден по време на тържественото отбелязване на 200 години от създаването на енинското основно училище.

2014 –Първият български космонавт Георги Иванов награди 17-годишната Мария Белчева от клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък. Мария бе отличена за стихотворението си за любовта между Марс и Земята на престижния национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.

2015 – 20 медала и 4 купи спечелиха децата на казанлъшкия клуб „Селт“ в Сърбия, където се проведе последното за годината състезание по спортно катерене за „Трофея на Белград“. Треньорът Никола Недялков сподели за слушателите на „Вис виталис“, че младите катерачи са изкачвали стена, висока 15 метра, разположена на 300 кв. м. площ и че 16 от спечелените медали са златни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram