Днес, 01.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Не се бе успокоила ситуацията в „Арсенал“ по това време. След съкращенията работниците във фирмата бяха останали 11 хиляди, от 4 месеца без заплати. Работниците искаха оставката на ръководството начело с Петър Демирев. Мотивите бяха – некомпетентност.

1996 – В този ден отвори врати Обединеният детски комплекс – Казанлък, съществувал до момента като Център за работа с деца.

1996 – Заради повишените цени на горивата казанлъшката фирма „Динамика“ увеличи цените на билетите за градския и междуградския транспорт с 5 стари лева. Цената на един билет стана 20 стари  лева.

1996 – От частен гараж в с. Копринка бяха откраднати 210 автомобилни гуми втора употреба на обща стойност 900 х. стари лева.

1997 – Билетите за градския транспорт в Казанлък на фирма „Динамика“ поскъпнаха – от 100 на 150 стари лева. Поскъпнаха и цените на Минералните бани в с. Овощник – 300 лв. на час, за деца – 200 лв., за съхранение на ценности – 300 лв.

1997 – Фирмата по чистотата в Казанлък „Нелсен еко“ сключи договори с Детския комплекс и СПТУ по машиностроене „Арсенал“ за поддържане на цветните алеи в парк „Розариум“ от учениците. Целта бе да се създадат у тях трудови навици.

1997 – За изпълнителен директор на „ЗИНО“ АД – Казанлък бе избран научният сътрудник инж. Димитър Петков.

1998 – В Деня на музиката младата изпълнителка от Казанлък Стефка Мицова изнесе благотворителен концерт в подкрепа на талантливи казанлъшки деца. С концерта тя изрази благодарността си към казанлъчани, помогнали ѝ за пътуването й до САЩ за участие във фестивал за млади изпълнители.

1998 – В този ден бяха чествани 50 години организиран баскетбол в Казанлък. Гост бе Иван Евстатиев – отговорен секретар на Българската федерация по баскетбол.

1999 – Целта на „Гергьовден“ не е власт, а смяна на посредствеността в държавата и контрол, – така членовете на движението в Казанлък обясниха участието си в местните избори.

1999 – Среща с композитора Драгомир Ненов имаха казанлъчани в този ден. Три арии от опери изпълни певицата от Старозагорската опера Радичка Богданова.

1999 – С над 1000 деца, записани в различни форми на обучение, откри учебната година Детският комплекс в Казанлък.

1999 – Около 20 здравни работници протестираха пред сградата на Община Казанлък, настоявайки да получат заплатите си за юли и август.

1999 – Вицепремиерът Евгений Бакърджиев пристигна в Казанлък, за да окаже подкрепа на кандидата за кмет от ОДС Даниил Азманов.

2000 – Равнището на безработицата в община Казанлък бе 18,9%. Броят на безработните граждани в общината бе 6072-ма. 30% от тях имаха право на парично обезщетение.

2000 – След проведения Национален митинг на КНСБ в София – срещу промените в Кодекса на труда, Пенко Койнов – председател на РС на КНСБ в Казанлък, в интервю за „Вис виталис“ си послужи с издигнатия от протестиращите лозунг „По гласуването на кодекса ще ви познаем!“.

2000 – Със съдействието на американската учителка Джени Клипинг, представителка на Корпуса на мира в Казанлък, библиотека „Искра“ получи 50 тома английска литература. От този ден в библиотеката започна да работи системата бибколектор – за улеснение на читателите при търсенето на необходимата литература.

2000 – В община Павел баня към тази дата бяха постъпили 69% от планираните приходи – 1 млн. 900 хил. лева. Данъчните постъпления бяха 84%.

2000 – „Поезията умря! Да живее поезията!“ – под това мото поетичният Клуб 7 към Военния клуб в Казанлък отбеляза Деня на поезията – 1-ви октомври.

2000 – За 9-те месеца на годината на територията на региона бяха станали 67 тежки ПТП. Загиналите бяха 15, ранените – 65. Общо 1684 бяха извършените криминални престъпления, от тях – 199 икономически и 1137 кражби.

2000 – Златни медали завоюваха Христо Добрев и Станчо Добрев на Републиканския турнир по корабомоделен спорт, Юри Генов завоюва вицешампионската титла.

2000 – Сдружението на главните архитекти в България избра за свое седалище град Казанлък, с адрес бул. “Розова долина“ №6.

2000 – Сдружението на българските частни радиостанции АББРО, в което от създаването му до момента членува радио „Вис виталис“, пое президентството на новоучредената в Букурещ и първа по рода си Мрежа на асоциациите на независимите радио- и телевизионни оператори в страните от Югоизточна Европа.

2000 – Сребърен медал присъди журито на Международния детски конкурс за рисунки „Шанкар“, Индия, на Радослав Минев от Казанлък за рисунката му „Кукери“.

2000 – За издирване бе обявен изчезналият таксиметров шофьор от Казанлък И. К. на 27 г. След денонощно 10-дневно търсене колегите му го откриха с наранявания и завързани очи, поради което не е имал ориентация за похитителите си.

2001 –Над 20 граждани посетиха приемната в Казанлък на Емилия Масларова – депутат от коалиция „За България“ в 27-и Старозагорски МИР.

2001 – На среща с народните представители от 27-и Старозагорски избирателен район кметът на Казанлък Стефан Дервишев ги запозна със социално-икономическата ситуация в общината, с изпълнението на бюджета за 2001 г., с проектобюджета за 2002 г. и с взаимоотношенията с побратимените градове. В стремежа си да представи здрави и дългогодишни връзките с японския град Фукуяма, кметът информира, че те съществуват от 10 години. Всъщност първите контакти на Казанлък с японския град датират от 1996 г. Те бяха установени от кмета Иван Гороломов.

2001 – Христо Генев, до момента преподавател в ПГ „Акад. Дечко Узунов“, стана директор на Художествената галерия в Казанлък след конкурс.

2001 – „С най-добри чувства и пожелания по случай Деня на възрастните хора! Те заслужават повече!“ – написа в Паметната книга на радио „Вис виталис“ Йовка Топалска, директор на Дома за възрастни хора с деменция – Казанлък.

2001 – „Благодаря на радио „Вис виталис“ за поканата да говоря в ефир за проблемите на старите хора и за проблемите на домовете за социални услуги. Надявам се да имаме и други такива срещи. Пожелавам ви успех!“ – написа в книгата на радиото Евгений Маринов, директор на Социален дом № 1 в Казанлък.

2002 – С тържествен концерт бе отбелязана 55-ата годишнина от основаването на Пета Шипченска механизирана бригада. Приветствие поднесе генерал-майор Кирил Василев, командир на Втори армейски корпус.

2002 – Представители на „Гражданско опълчение“ – Казанлък и Национално движение „Народът“ взеха участие в протестен митинг в столицата под надслов „Възмездие на управляващите – спасение на народа“.

2002 – Колоездачът от Казанлък, състезаващ се за италианския клуб „Мике Пена“, Георги Коев бе дисквалифициран от Международния колоездачен съюз от обиколката на Козенца – Италия поради употреба на допинг.

2003 – След като организира монтирането на рампа за хора с увреждания пред сградата на „Социални грижи“,  Дружеството на жените „Проксен“ инициира поставянето на рампа и пред читалище „Искра“. Координатор по проекта бе Цветанка Пискова.

2003 – 90-метрова железобетонна ограда бе изградена на гробищния парк в с. Шейново. Близки на покойния ген. Симеон Симеонов дариха пари, както за християнското, така и за мюсюлманското гробище в селото.

2003 – За две години през Центъра за палиативни грижи в Казанлък бяха преминали над 150 граждани. Към момента центърът обслужваше 65 души. Той разполагаше със съответните специалисти.

2004 – По време на посещението си в Толияти кметът Стефан Дамянов започна активни преговори с ръководството на Волжските автозаводи за създаване на предприятие в Казанлък, в което да се произвеждат автомобили „Лада“. Два месеца по-късно Община Казанлък бе готова с икономическата си обосновка.

2004 – Сделка за продажба на 17 кг. взривни вещества осуетиха НБОП и колегите им от Стара Загора. Край яз. „Копринка“ спецполицаите откриха 43 тротилови пресовки по 400 гр. с общо тегло 17 кг. и 200 гр. Задържани бяха трима мъже от с. Копринка.

2005 – Първия газопровод – на улица “Искра”, бе положен в Казанлък. С това стартираха първите реални действия по проекта за газифицирането на града. Следващата стъпка бе по дъгата на пл. „Севтополис“ и ул. “Кирил и Методий”. Газифицирането се извършваше от фирма „Ситигаз“, която получи правата да извърши газоснабдяването в регион Тракия.

2005 – Казанлъчанинът Димитър Рачев бе първи при мъжете в състезанието по крос кънтри, което се проведе във Велико Търново. Второто място завоюва още една от младите ни надежди в колоезденето – Жеко Стойчев. При юношите старша възраст Християн Зарчев завърши втори.

2006 – С четири първи места при децата и при жените в дисциплините трудност и скорост се завърна от Държавното първенство по състезателно катерене възпитаничката на КЕС „Селт“ Спасина Недялкова. Домакин на състезанието бе Велико Търново. Спасина успя да пребори конкуренция от 63-ма участници.

2006 – 10-годишният казанлъшки пианист Никола Георгиев спечели 2-ра награда от Петия международен конкурс „Класика и съвременност“, проведен в Стара Загора.

2007  – Стартира телевизия Пресс ТВ, собственост на СД „Вис виталис“. В кампанията „Гласувай!“ гражданите определиха най-големите проблеми в община Казанлък в сферите Инфраструктура, Социални дейности, Транспорт, Младежки дейности и др. Стартът бе отпразнуван с голям коктейл в „Аква-парк“ – с. Овощник с участието на певеца Любо Киров. Водещи на първата новинарска емисия бяха Георги Манев и Цветан Георгиев. През целия ден екипът на новата медия получаваше поздравления. „На екипа на Пресс ТВ пожелавам професионални победи, неизтощима творческа енергия и много зрители“, – това написа в поздравителния си адрес към Пресс ТВ министърът на вътрешните работи Румен Петков. „Насочвайте успешно обектива на общественото внимание към актуални теми и полезни каузи“, се казваше още в поздравлението му. „Най-искрени пожелания и поздравения по случай стартирането на новата за Казанлък телевизия. Събитие от подобен род е многозначимо, полезно и необходимо за нашите съграждани“, написа в писмо до екипа Почетният гражданин на Казанлък Теню Пиндарев. „На добър час! Пожелавам ви го от сърце!“, допълни Пиндарев.

2007 – Дупките по улиците са най-наболелият проблем в община Казанлък. Това сочеше преброяването на 3091 бюлетини при провеждането от Пресс ТВ на своеобразен «изборен процес» на площад „Севтополис“. Инициативата бе по повод старта на най-новата медия в Казанлък. Потенциалните зрители на телевизията имаха възможност да посочат 3-те най важни проблема в общината. Гласувалите определиха реализацията и бъдещето на младите хора като втория важен проблем. Корупцията, като проблем, се нареди на трето място.

2007 – «Организацията на движение в Казанлък» бе една от темите в предиобедния блок на «Вис виталис» с водещи Цветан Георгиев и Георги Манев. По това времев Казанлък имаше т. нар. «зелена вълна», за която бабите питаха това райграс ли ще бъде или нещо друго. На много места светофарите в града не работеха, един от тях бе в края на ул. «Хр. Ботев» до Мототехника, по пътя към «Арсенал». В рубриката «Облог» Жоро и Цецо се хванаха в ефир на бас – ще заработи ли този светофар и кога? Цецо заложи на 1 януари 2009 г., Жоро – до началото на 2008-ма. Облога спечели Г. Манев, но след това светофарът ту работеше, ту не работеше. Доста по-късно там беше изградено кръгово движение.

2008 – В този ден се навърши една година от встъпването в длъжност на обществения посредник на община Казанлък Катя Киликчиева. За този период до нея бяха постъпили 102 писма и жалби, касаещи предимно различните дирекции в Община Казанлък. 114 писма бяха изпратени по повод жалби за изясняване на ситуацията. Сигналите от гражданите, които бяха обект на проверка, основно касаеха Общината. Жалби бяха пуснати към Дирекциите „Местни данъци и такси”, „Устройство на територията и социалната политика“, Дирекция ГРАО, Отдел „Образование”, към Звеното за защита на потребителите и Звеното за сметосъбиране и сметоизвозване, относно недостиг на съдове за сметосъбиране или нередовното им извозване. Жалбите, отправени към Дирекция „Социално подпомагане”, бяха свързани предимно с отказ за предоставянето на помощ – месечна или за отопление. За една година казанлъчани се бяха жалвали пред обществения посредник за транспортното обслужване и бяха подавали сигнали, свързани с ВиК и ЕVN.

2008 – 15 деца от Енина поздравиха по повод Международния ден на възрастните хора бивши читалищни деятели в селото. Първото им посещение бе в дома на 99-годишната Тонка Хаджиева, която бе сред основателите на местното читалище „Братство“.

2008 – С близо 600 деца по-малко започна новата учебна година в Детския комплекс в Казанлък с директор Цветана Бонева. Причината за това бе почти двойно съкратеният брой на групите по направления – от 143 през предходната учебна година те бяха останали 70. Редуциран бе и педагогическият персонал в извънучилищното детско заведение – от 19 на 10 педагози. Пет бяха направленията, в които се обучаваха децата през 2008 година.

2008 – На шестия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра“ – Велико Търново Нелина Георгиева, на 11 г. от Казанлък, спечели награда за най-добро изпълнение на българска песен в конкуренция с изпълнители от България, Румъния, Молдова, Русия, Македония и Полша. Нелина изпълни песента на композитора Валентин Пензов „Как да вярвам в теб“. Участниците в конкурса бяха оценявани от международно жури с председател Васил Найденов. Нелина получи покана за участие в международни конкурси в Сърбия и Македония.

2010 – „Казанлък ще остане в сърцето ми“. Така Н. Пр. японският посланик Цунехару Такеда благодари за отношението и топлото гостоприемство на казанлъчани в отговор на изразената от председателя на Общинския съвет Васил Самарски признателност за подкрепата и отношението на дипломата към Казанлък. В японското посолство в София в този ден бе организиран прием по повод приключването на мандата на г-н Такеда в България.

2010 – В този ден за втори път стартира социална трапезария в Казанлък – за 3 месеца. Тя осигуряваше ежедневно обяд на 40 души с ниски доходи или без доходи.

2010 – В този ден за печатане на фалшива валута в района бяха задържани Димитър Михайлов, Марин Христов и Иван Дочев. Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ разкриха нелегална база за печатане на фалшива валута в с. Долно Сахране. Имотът, в който бе разкрита печатницата, бе собственост на казанлъчанин. Иззети бяха общо 80 000 евро и 27 500 долара. Иван Дочев бе свързан с Митко Малкия и Златко Баретата. Другите двама, които бяха от Габрово, бяха с криминално минало, а Димитър Михайлов бе осъждан за кражби и грабежи.

2011 – Казанлъшкият културист Тошко Тодоров спечели поредното си първо място от Републиканското първенство по класически културизъм, фитнес и бодибилдинг, провело се в зала ”Христо Ботев” в София. Тодоров отново спечели титлата при „ветераните” над 40 години.

2012 – Най-мащабният проект за обучение по програма “Развитие на човешките ресурси”, с продължителност 18 месеца, стартира в казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“. Стойността на проекта, изцяло безвъзмездна помощ, бе в размер на 96 хиляди 632 лева. „Чрез проекта се въвежда принципът на учене през целия живот. Други негови цели са адаптирането към динамичното развитие  и световните тенденции“, обясни координаторът по проекта Ангелина Кантурска. За 100 от заетите лица бе предвидено да повишат квалификацията си, 47 души над 55 г. бяха обучени за обучители на над 300 от заетите лица.

2012 – Министерството на финансите приведе 350 000 лв. целеви средства за изготвяне на Общ устройствен план на Долината на тракийските царе, проектиране на защитните съоръжения на могилите Оструша, Хелвеция и Грифоните. Това бе първата част от средствата, които отпусна  държавата за проектиране и създаване на инфраструктура към трудно достъпните за туристи гробници.

2012 – „Познатата и непозната Мария Стоянова” – това бе надсловът на музикално-поетичния спектакъл, който се състоя в читалище „Искра“ в Деня на музиката и поезията. Това бе един нов поглед към творческия портрет на примата на казанлъшката оперета Мария Стоянова. Малцина я познаваха и като поетеса. В рамките на спектакъла бяха четени нейни поетични творби.

2012 – Предкласическа, класическа и забавна музика, обединени от „Piano night”, звуча в двора на читалище „Искра”. Включиха се възпитаници и преподаватели от Школата по изкуствата „Емануил Манолов“. Музикалната проява се проведе в рамките на инициативата „Есенна дъга на изкуствата” на НЧ „Искра”.

2012 – Фолклорният ансамбъл „Арсенал“, Клубът за спортни танци „Роза“ и Вокална група „Детски мечти“ към ОДК „Св. Иван Рилски“ поздравиха с общ концерт възрастните хора в община Казанлък по случай техния празник 1 октомври.

2013 – Общинският съвет даде „зелена светлина“ на проект, чрез който в центъра на Казанлък да бъде поставена скулптурна композиция, наречена „Японката“, дело на почетния гражданин Доко Доков. Поставянето й бе неговото предсмъртно желание.

2013 – Казанлъшката писателка Пенка Стойнова представи своята втора книга „Трепетни взори“.

2013 – С филма „Турски гамбит“ в Казанлък бе отбелязан Денят на възрастните хора. Филмът е вълнуващ разказ за Руско-турската Освободителна война, пречупен през живота на хората, взели участие в нея. Прожекцията бе подарък на Община Казанлък.

2014 – Спасители извадиха елен от дерето на Бузовград, в посока към село Розово. Животното паднало и се заклещило, но било намерено от жители на селото, които подали сигнал на тел.112. Операцията по спасяването на младия елен приключи успешно. Самецът бе приспан с инжекция, а после и издърпан от дерето. След като се събуди, еленът бе пуснат на свобода.

2014 – От този ден в община Павел баня започна изпълнението на сключения договор с МТСП – Фонд „Социална закрила”, за предоставяне на социалната услуга  „Обществена трапезария”. Капацитетът на услугата бе за 35 лица.

2014 – Децата и младежите на КЕС „Селт“ и АТК „Казанлък“ се завърнаха с медали от Варна, която прие Държавното първенство по спортно катерене – дисциплина скорост и кръг от купа „България’2014“ – дисциплина трудност за деца, юноши и девойки до 19 г. Със златни медали се завърнаха възпитаниците на клуб „Селт“ – Васил Цветков и Йоанна Недялкова, и Радина Димитрова от АТК „Казанлък“.

2014 – Поредица от лекции под надслов „Библейска археология” изнесе в музей „Искра” д-р  Джеймс МакЛемор, бакалавър по социология и библейски науки в Университета в щата Мисури. Сред темите бяха: „Взаимосвързаната история на египтяните, филистимците и израилтяните, открита при разкопките в Гезер“,  и „Коринт – църква и култура.“

2014 – Мария Николова от Казанлък бе победителката в конкурса на Националния младежкия портал Mediacafe в 4-тото му издание. Тя спечели парична награда от 150 лева и други награди от спонсорите на конкурса за есето й на тема “Свободата“.

2015 – В гр. Мъглиж бе проведен за трети път Фестивал на дневните центрове, каквито в България имаше в 10 общини. За първи път във фестивала се включиха и възрастни хора с увреждания. Участниците бяха над 100 души.

2015 – Около 40 български художници от страната участваха в арт-проекта „Бяло”, осъществен за четвърта година, но за първи път в Художествената галерия в Казанлък. „Тематичният символ на бялото, заложен в заглавието на изложбата, е предизвикателство, но не и ограничаване“, посочи в интервю за „Вис виталис“ директорът на галерията Христо Генев. В кураторската изложба „Бяло” участваха казанлъшките художници Антон Антонов, Христо Генев и Катя Христова.                                                                                                                                                                                                              2015 – В ЛХМ „Чудомир“ бе представена  стихосбирката на Силвана Иванова „Крехкото пространство“. Авторката бе член на Съюза на независимите български писатели. Дебютната й книга излиза под заглавие „Оранжева игла”.

2015 – По случай 5 години от своето създаване Арт Галерия “Ателието“ представи нова експозиция от живопис, графика, керамика, текстил, икони. Сред авторите бяха академик Румен Скорчев, Стоян Цанев, Ицко Мазнев, Ганчо Карабаджаков, Иван Нинов, Стефана Стойчева, Антон Радулов.

2016 – Вече е в ход Обществената кампания „Спри! Преминава дете!“, организирана от Медийна група „Вис виталис“, в полза на децата и учениците в община Казанлък. Идеята за организирането й се породи в края на м. юни 2016 г. – като резултат от непрекъснато увеличаващия се брой катастрофи в Казанлък и района, вземащи и своите жертви. Това потвърдиха и статистиките, предоставени ни от полицията.

2017 – Патриотична партия, която е за солидарност и против корупцията, олигархията и колониалната зависимост на страната, стъпи и в Казанлък. Вчера бе официалното учредяване на местната структура, за което специално дойде, за да присъства лично председателят Костадин Костадинов.

2018 – Очертава се недостиг на медицински специалисти и в детските ясли в община Казанлък. Това стана ясно след въпросите на общинския съветник от БСП Теодора Иванова на последното заседание на Общинския съвет. Иванова пита кмета на община Казанлък колко от медицинските сестри, работещи в детските ясли и яслените групи в градините са в пенсионна възраст и колко от тях предстои да се пенсионират през следващите пет години.

2019 – Учебната 2018/2019 година в Казанлък е преминала с 296 деца по-малко. Те са напуснали училището и града, защото са заминали за чужбина. Данните са от „Анализ на потребностите от подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от Община Казанлък“. Анализът е внесен от бившия кмет Галина Стоянова и е приет от вече бившия местен парламент, доминиран от съветници от управляващата партия.

2019 – Пострадалите в ТЕЦ 1 остават в тежко състояние – Пострадалите са мъже.  42 годишен мъж, който  е в кома, а 57 годишен е претърпял мозъчна операция. Двамата работници са извършвали ремонтни дейности в шахта на помпена станция за отпадни води. Причината за инцидента, се предполага, че е вдишването на токсичен газ.

2019 – Казанлъшките спортисти Дориан Дерменджиев и Тенчо Караенев, които тренират десетки почитатели на бойните спортове в различни възрасти, започват нова благотворителна кампания, а сумата от близо 363 лв., както и хранителни добавки, бяха предадени за лечението на малкия Калоян Христов.

2019 – Прекрасна младежка инициатива остави трайна следа върху едно от емблематичните места за спорт и отдих, предпочитано от подрастващите. Заедно с учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, представители на Младежки общински съвет изрисуваха с графити рампите зад Младежкия дом. Делото им придаде много повече чар на площадката, със заменянето на безличния сив цвят с цяла палитра от ярки тонове. „За съжаление не успяхме да изрисуваме всички стени, но на пролет ще запретнем ръкави и с четки и спрейове в ръка ще ги “довършим”, разказват за инициативата си във Фейсбук младежите.

2019 – „Женския пазар“ винаги е бил барометър за настроенията на хората, затова й кандидатът за кмет на Община Казанлък – безпартийният капитан III ранг о.р. инж. Стоян Петров, издигнат от „БСП за България“, се разходи сред търговците и клиентите им.

2019 – Незрящите се жалват от „видимите“ резултати в Казанлък – От липса на внимание и грижа от страна на властта се оплакаха незрящите хора от Казанлък на среща в клуба им с кандидата за кмета на Община Казанлък инж. Стоян Петров и кандидати за съветници от „БСП за България“ Хората с нарушено зрение от Казанлък нямат свой представител в Общината, който да отговаря пряко за проблемите на повече от 700-те човека в неравностойно положение. Отчитат с обида, че кметът отдавна няма приемни дни.

2020 – Във връзка с изявлението на група народни представители от коалиция „БСП за България“, че напускат ПГ на БСП и остават независими депутати в 44-то НС, ОбС на БСП Казанлък, изрази категоричната си позиция, че Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Лало Кирилов ,Николай Иванов и Георги Андреев трябва незабавно да напуснат Народното събрание. „Те се отрекоха от програмата на БСП и не може да представляват нас, социалистите и симпатизантите. Ако имат малко останало достойнство и морал, следва да напуснат парламента веднага, без подкана, защото са избрани с листата на партията, а не мажоритарно. Няма да търпим обидните им и нескопосани обяснения, с които продължават да рушат авторитета на БСП!“.

2020 – Свада в ромската махала на Казанлък вдигна на крак полиция и жандармерия. В късния следобед две фамилии се спречкали, като по наша информация причината за дрязгата бил имот. Очевидно не се разбрали с думи и в ход тръгнали колове и сапове. Последвало кратко меле, след което има пострадал 17-годишен младеж, без опасност за живота.

2020 – Катастрофа между джип и тежкотоварен автомобил бе заснел зрител на presstv.bg. Инцидентът е станал на завоите преди „Предела“ в посока Велико Търново. Джипът се е движел посока Гурково и по всяка вероятност заради мокрият път е загубил контрол и се е ударил челно в идващият камион. Нанесени са материални щети по превозните средства. Няма жертви. Движението се осъществява нормално.

2021 – Вокална студия „Искрица“ при НЧ „Искра“ отбеляза 25 години. През далечната 1995 година, в един непринуден творчески разговор между Васил Самарски и Стефка Денева, се ражда идеята за създаването на вокална група от деца. Не след дълго тя е факт с основаването на Вокална група „Искрица”. За много кратко време групата набира популярност и става любима на казанлъчани.

2022 – Първо място и златен медал за Вокална група „Севтополис“ с художествен ръководител Дечко Бакоев от Шестия Национален фестивал на старите шлагери „С песни от свила минаха години“ в Свиленград. Във фестивала, организиран от НЧ „ Васил Левски 1933 ” взеха участие над 600 изпълнители от градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Меричлери, Полски Тръмбеш, Поморие и други.

2022 – Д-р Душо Гавазов – Кмет на община Мъглиж спечели безапелационно тазгодишното гласуване за „Кмет на годината“ за малка община. Крайният резултат на д-р Гавазов е поч ти два пъти по-голям от следващия го на второ място представител на община Белослав, Варненско. Д-р Гавазов печели по същия начин и първото място в категорията „Кмет на гражданите“ за малка община с разлика от почти 3 пъти пред кмета на община Джебел.

2022 – След тежко боледуване почина бившият ген. директор на „Арсенал“ инж. Иван Иванов. Преди 3 години Иван Иванов  бе обявен за Оръжейник на 20 век от Националния комитет за възраждане на отбранителната промишленост в България, повече от десетилетие управлявал  днешен “Арсенал”, в качеството си на генерален директор. Бивш депутат от БСП в 38-то  Народно събрание, автор на законопроекта за мажоритарен избор на народните представители. Иван Иванов бе повече от 10 години член на ВПС на БСП. Бил е член на парламентарната икономическа комисия и на комисията по национална сигурност в 38-то НС. Две години е член на ИБ на ВПС на БСП. През 1997 година по време на януарските събития Иван Иванов бе в състава на втория социалистически кабинет като министър на икономиката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram