Днес, 01.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Кметът на Казанлък Бончо Сарафов отговори в интервю на въпроси, свързани с корупцията – за парите на Общината, които са със 100 млн. излишъци, за керемидите на къщата му, за кифличките… „За 100 милиона ще си построя 2-3 вили и една резиденция. За кифличките – фирмата е моя“, каза Сарафов. На въпроса: „Ще се кандидатирате ли?“, отговорът му бе: “Колебая се – за кмет или за депутат“. На въпроса: „Вярно ли е, че 8 години сте бил партиен член?“, кметът Сарафов отговори: „Ох! Труден въпрос… тайна от биографията ми“.

1994 – На въпроси, свързани с корупцията, отговори и заместник-кметът Костадин Димов. Въпрос: „Има ли проблем с новите работни места?“, отговор: „Нашите безработни се свършиха“. Въпрос: „Заплатата Ви за 3-4 месеца е 15 хиляди лева. Корумпиран ли е Костадин Димов?“. Отговор: „Не препоръчвам на никого да дойде на моето място, освен ако няма чувство за хумор“. Въпрос: „Бил ли сте най-големият комунист в този град?“. Отговор: „Може би… съм бил“. Въпрос: „Вие си оставате заклет комунист?“. Отговор: „Твърдо“.

1997 –С исканияза 60-доларови заплати, за прекратяване излизането в принудителни отпуски и за достатъчно суровини за работа работниците на „Първи май-К“ започнаха в този ден ефективни стачни действия. Предупредителна едночасова стачка с икономически искания и за оставка на ръководството започнаха и в ДЗИ – Казанлък.

1997 –Гост в студиото на радиото бе певецът Михаил Йончев. Мая Стоянова разговаря с него за наградите му и „Златният Орфей“, за песните му „Белият гълъб“, „Близо до мен“ и „Не го прави отново“. На въпроса „Какво не правите отново?“, изпълнителят отговори: „Глупостите“. Гост в студиото, в разговор с Владимир Паскалев, бе и певицата Маргарита Хранова, която разказа за себе си и семейството си, за песните „Клетва“ и „Оставаме“, за публиката, за любовта и омразата.

1997 – „Мразя лицемерието и преструвките!“ – категорична бе в интервю за „Вис виталис“ актрисата Стоянка Мутафова след издадената книга за нея „Жрица на смеха“ с автор Северина Гьорова. В същата година се навършиха 40 г. от създаването на Сатиричния театър, в който играеше Мутафова.

1998 – „Не съм срещал друг такъв случай в България – на централно място да се продаде пазар. По отношение на приватизацията на общинските пазари в Казанлък много неща, явно, са ставали под масата“, – заяви в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от Демократичната левица Златко Златев. Общинският пазар в Казанлък бе приватизиран през 1994 г.

1998 – На откритото за първи път в Пловдив Ловно изложение „Арсенал“ се представи с ловна спортна карабина „ФТЛ-96“ и нови модификации ловни патрони.

1999 – Фондът за опазване на околната среда отдели 10 млн. стари лева за почистването на незаконните сметища край стадиона и Художествената гимназия в Казанлък.

1999 – Със спектакъла „Женитба“ от Гогол на Държавния сатиричен театър, станал най-добрият комедиен хит на сезона, бяха закрити Чудомировите празници в Казанлък.

1999 – В Детското предаване на „Вис виталис“ с любопитни разкази за папагалите гостува Доньо Донев, собственик на магазин „Папагал“ в Казанлък.

2000 – Чудомировите празници през 2000 г. бяха закрити с представянето от  Театър „Л. Кабакчиев“ на съвременен вариант на казанлъшка вечеринка – по материали на Катя Терзиева, етнограф.

2000 – В с. Розово се състоя премиера на спектакъла „Старо село накрай света“ от Недялко Йорданов, представен от местния театрален състав.

2001 – Със спектакъла на театър „София“ – „Любовни булеварди“ от Стефан Цанев бяха закрити Чудомировите празници, 2001.

2001 – В района на Павел баня полицията разкри 5 ръчни гранати, 3 от които с взривни устройства, 3 сандъка с 20 автомата „Калашников“ и други оръжейни устройства.

2001 – По Националната програма за временна заетост до 31 декември бе осигурена работа за безработни лица в 5-те общини: Казанлък – 79 души, 36 – Мъглиж, 45 – Павел баня, 29 – Гурково и 28 – Николаево.

2002 – С карикатурната изложба „Рачорачевщини“ и мюзикала „Ще те накарам да се влюбиш“ бяха закрити деветите Чудомирови празници, 2002. Празниците  струваха 40 хил. лева, 3360 лв. постъпиха от продадени билети.

2002 – По инициатива на Обществения комитет за борба със СПИН Казанлък бе домакин на работна среща с участието на представители на различни институции. Към момента болните от СПИН българи бяха 366, регистрираните от началото на годината – 7.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Константин Коцев каза, че принципно българският хумор не се отличава от хумора на другите народи; че специфичното в него е, че „малко хитреем“. Той сподели, че не обича вицове; че сатирикът може да се шегува с всичко, дори със смъртта; че първоаприлска шега можеш да си направиш, само ако знаеш много добре на кого я правиш; че най-големият комик на България е Парцалев, който „можеше да събере цял стадион“.

2003 – „Българската култура – в лице и гръб“ бе темата на кръгла маса, проведена в последния ден на Чудомирови празници,2003. „Некролог на българската култура“ прочете поетът Валери Станков, с което предизвика недоволството на председателя на парламентарната комисия по култура Коста Цонев и на зам.-министъра на културата Анда Палиева.

2003 – Спектакълът „Ал,англе“ на Сатиричния театър в София стана Комедийният хит на сезона на Втория национален театрален фестивал, проведен в рамките на Чудомировите празници.

2003 – Институтът по хидравлика чества своята 40-годишнина. За последните 10 години той бе превърнат в производствено предприятие.

2003 – В интервю за „Вис виталис“, по повод броженията на етническа тема, историкът проф. Андрей Пантев заяви: „Етническият мир не може да бъде нарушен. Етническият модел у нас е нарицателен – всички етнически групи са в държавата, а не във федерация, както твърдят някои политически изказвания. Възродителният процес не е изобретение на комунистите, въпреки че при тях се случи. Миналото не трябва да пулсира в днешно време“.

2003 – Самолет МИГ-21 падна в този ден край Павел баня. Нямаше пострадали.

2004 – Спектакълът „Фенове“ от Елин Рахнев на столичния Нов драматичен театър „Сълза и смях“ бе избран за Комедийния хит на сезона по време на Чудомирови празници, 2004.

2005 – Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Пардю и военният аташе на американското посолство Карла Бат посетиха  в село  Долно Сахране родителите на загиналия в Ирак военнослужещ Гърди Гърдев. Бащата Христо Гърдев възприе посещението като извинение, но сестрата на загиналия офицерски кандидат – Мария Баева, заяви: „Семейството ни ще заведе иск срещу американското правителство за смъртта на Гърди Гърдев“.                                                                         2005 – В сравнение с 2003 г. броят на регистрираните престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни, бе намалял от 228 за 2003 г. на 193 за 2004 г. Груповите престъпления през 2004 г. отбелязаха тенденция към увеличение, като през 2003 г. са били 87, а през 2004 г. – 109. 48 от груповите престъпления бяха извършени в съучастие с непълнолетни, а 61 в съучастие с пълнолетни лица.

2005  – Международно биенале  “Майстори на карикатурата”, второ поред,  бе открито в  залата на “Искра“ 4 в рамките на Чудомирови празници, 2005.

2005  – Първоаприлска среща  с Петър Слабаков ”Смешното в живота и в театъра” се проведе в музей „Чудомир“ като част от Чудомирови празници, 2005. По темата актьорът гостува и в студиото на „Вис Виталис“. През месец май 2004 г. той бе получил “Аскеер” за цялостен принос в театралното изкуство.

2006 – Алманах на литературната продукция в Казанлък през 2005 г. представи библиотека „Искра“, съвместно със списание „Кула“, в рамките на Чудомирови празници,2006.

2006 – Пловдивският драматичен театър спечели голямата награда – статуетката  „Чудомир“, на Петия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“, който се проведе в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Наградата бе за спектакъла „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

2007 – Възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов“ Надежда Димитрова и Яна Стефанова завоюваха златни медали от участието си в конкурса „Орфеева дарба“ в София. Нелина Георгиева получи диплом за отлично представяне.

2007 – Актрисата Петя Янкова от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ получи награда за главна женска роля в спектакъла „Лизистрата“ от Аристофан, представен на  6-я Международен фестивал на Волга „Театрален кръг“, който се проведе в побратимения на Казанлък руски град  Толияти.

2007 – Казанлък бе един от градовете, включени в националната програма „Ваканция и спорт“ на ДАМС, предоставяща възможност на децата да спортуват безплатно през пролетната ваканция от 1 до 9 април.

2007 – Седмият поред моноспектакъл „Сътресение“ на Мариус Куркински спечели наградата на журито – статуетката Чудомир, от 6-тото издание на театралния фестивал „Комедийният хит на сезона.“ Публиката също го определи за най добър спектакъл. В спектакъла са адаптирани три разказа на Николай Хайтов: „Сътресение“, „Страх“ и „Засукан свят“. В интервю за „Вис виталис“ актьорът каза: „Това е театър за един човек, искал съм го още от 90-те години, но все още се уча. Ще правя моноспектакли, докато имам живот в театъра“.

2008 – Спектакълът на Театър “199 – Валентин Стойчев” – “Старицата от Калкута” получи наградата “Чудомир” в Седмото издание на театралния фестивал “Комедийният хит на сезона”. Трикилограмовата статуетка от бронз на Чудомир е изработена от скулптора Велин Дечков. Наградата на публиката, дадена за четвърти път в рамките на Чудомировите празници и комедийния фестивал, получи авторският спектакъл на Камен Донев “Възгледите на един учител за народното творчество”.

2008 – Седемчленният УС на ФК “Розова долина” и президентът Стоян Чипилски подадоха оставки. На следващия ден бе избран нов Управителен съвет.  Бизнесменът Марио Митев пое поста президент на футболния клуб.

2008 – Художествена изложба живопис под надслов „При извора“ откриха в Художествената галерия 10 бивши възпитаници на Националната гимназия по дизайн и пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък по повод 40 години от основаването на учебното заведение.

2009 – От тази дата Дневният център за деца с увреждания в Казанлък бе на делегиран бюджет. 5 700 лв., според Държавния стандарт, бе годишната издръжка на центъра. „Според Закона за държавния бюджет обаче центърът ползва 90 процента от него. Проблемите, с които се сблъска ръководството за едната му година съществуване, са текущи“, – сподели за “Вис виталис“ директорката Веселина Мараджиева. – С помощта на дарители тези проблеми не стоят на дневен ред“. Центърът стартира дейността си на 1 април 2008 г. по проект на програма Фар.

2009 – Без финалист приключи Театралният фестивал „Комедийният хит на сезона“. Това бе прецедент в 8-годишната история на фестивала, който се провежда в дните на Чудомировите празници. Фаворит на публиката стана постановката на Народния театър „Иван Вазов” – „Женитба“.

2009 – За първи път Казанлък бе домакин на провелия се за 7-ми път конкурс за детска хумористична песен „Жълт банан”. Участваха 9 вокални групи и 20 индивидуални изпълнители.

2009 – „Смее ли се българинът по време на криза?“ – това бе въпросът на Мариана Ганева в анкета с казанлъчани в Деня на хумора. Някои от отговорите бяха: „Смее се на простотията си; Като съм наеден, добре съм, смея се; Да, защото 5 мин. смях раздвижва мускулите; Смее се на немотията си, иначе няма да оцелее; Смея се на бисерите на децата ми“.

2010 – За Секретар на Община Казанлък след конкурс бе назначена Рада Гоцкова. Тя зае поста, след като той бе освободен от Галина Стоянова, назначена за заместник-областен управител на област Стара Загора.

2010 – Над 200 кг. шаран пуснаха във водите на язовир „Копринка“ от казанлъшкото ловно рибарско дружество „Сокол”. Зарибяването бе извършено с т. нар. унгарски гол шаран, рибките бяха от по 20-30 грама.

2011 – Над 150 души от страната се срещнаха на казанлъшкото летище „Кълвача”, за да открият Сезон 2011 и първото състезание за авиомоделизъм с включено т. нар. 3D  летене.

2011 – Книгата  „Тайното знание на Черноморската Атлантида” бе представена в рамките на Чудомирови празници 2011-та.В нея авторите Христо Смоленов и Христо Михайлов доказват, че по българските земи се е намирала най-древната цивилизация на планетата, далеч предшестваща Египет и Шумер.

2013 – По време на официалното закриване на юбилейните 20-и Чудомирови празници в Казанлък бе връчена литературната награда „Чудомир“. Неин носител стана писателят Петър Софрониев за фейлетона му „Минералната вода – начин на употреба“.

2014 – Обзорен репортаж за Чудомирови празници,2014 излъчи радио „Вис виталис“. Носител на 45-ата награда на името на Димитър Чорбаджийски-Чудомир за хумористичен разказ, публикуван във в. „Стършел“, бе Алек Попов за разказа „При термитите на революцията“. В 7-я фотографски конкурс „Човекът до мен“ участваха 1030 фотоса на 343-ма фотографи. Специалната награда бе за казанлъшкия фотограф-художник Александър Иванов. В 13-я фестивал „Комедийният хит на сезона“ за победител зрителите избраха спектакъла на Младежки театър „Николай Бинев“ – София „Г-н Балкански“, постановка на Бина Харалампиева, с участието на Герасим Георгиев – Геро.

2014 – Седемгодишният Димитър Гайдаров, възпитаник на СОУ „Екзарх Антим І“, беше отличен със златен медал и диплом за участието си в Шестия национален конкурс за песенен и инструментален фолклор „Песенна дъга“ на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел.

2014 – Конкурсът „Сомелиер на 2014” бе спечелен от казанлъчанина Йордан Кирилчев, който получи най-големия приз „Сомелиер на годината”. Анна Дундакова – главен организатор на фестивала на виното „Розе“ в Казанлък, стана носител на наградата „Винолюбител на 2014 година”.

2015  – Комедийният хит на сезона в рамките на 14-ия театрален фестивал по време на Чудомировите празници стана спектакълът на Камен Донев „Лекция №2: Възгледите на един учител за всеобщата просвета”. Донев за втори път стана носител на наградата на този театрален фестивал.

2015 – „Все още се смята, че качествената литература се прави в столицата. Уникалният Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който няма аналог в България, показва, че няма такава граница“, – заяви в Казанлък академик Никола Георгиев, който взе участие в научна конференция „Чудомир и нашето съвремие“, в която с доклади бяха включени 17 лектори.

2015 – Писателят-емигрант Румен Иванчев, роден през 1948 г. в София, живеещ от 1990 г. в Рим, бе новият лауреат на националната литературна награда „Чудомир“, връчена му по време на церемонията по закриване на Чудомирови празници,2015. Най-старата литературна награда у нас се присъжда за хумористичен разказ, публикуван във в-к „Стършел. Иванчев я получи за разказа си „Адмиралът“.

2015 – Младият треньор и съдия по спортни танци от казанлъшкия клуб „Киара-Н“ Николай Тенев бе избран за член на УС на Българската федерация по спортни танци. Той бе първият казанлъчанин, избран в ръководството на този модерен и развиващ се спорт.

2015 – Сдружение „Бъдеще за децата” събра над 260 лв. от продажби на мартеници, които предостави за лечението на 23-годишната казанлъчанка Петя Мирчева. Сдружението се включи в кампанията „Усмивка за Петя”, подета от казанлъчани.                                                              

2015 – „Не бяхме доживявали в 22-годишната история на нашите медии да бъдем извикани в полицията и да ни се казва да спрем да говорим“, – каза като гост в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Васил Самарски – един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“. Той бе поканен в БНР по повод предстоящото прокурорско обвинение срещу журналиста Георги Манев заради това, че „всявал паника“, като излъчил репортаж за наводненията в западната част на града на 1-ви февруари с. г. и по повод на това, че полицията бе предупредила с протокол медийната група да не пише и да не говори за служители в общинската администрация и да не ги уличава в нищо.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram