Днес, 01.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Със съдействието на казанлъшки свещеници радио „Вис виталис“ стартира рубрика, посветена на православното християнство.

1996 – Изложба на казанлъшкия художник Иван Радев бе открита в този ден в София – със съдействието на Руския информационен културен център.

1996 – „Духът на хората трябва да се повдигне с хумор“, – каза в интервю на Милена Гечева  актрисата Мая Бежанска. Тя каза още: „Ако свърши грехът, ще намерим себе си по хората и по света“.

1997 –Цената на хляб „Стара Загора“ беше 620 /стари/ лева, а на хляб „Добруджа“ – 580 /стари/ лева за 750 грама.

1997 – Жителите на с. Крън събраха в този ден помощи за децата в болницата в с. Бузовград.

1998 – С първо място се завърна от Националната викторина „120 г. от Освобождението на България“ отборът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Индивидуална награда спечели Венета Петкова.

1998 – Завишени бяха от тази дата цените на наемите на общинските гаражи и ателиета: съответно с 500 и 600 /стари/ лева.

1999 – „Да, в това трудно време е време за поезия. Творецът е свободен човек“, – отговори на въпрос в интервю на Мая Стоянова Стефан Фурнаджиев – поет от Казанлък, член на СБП, посветил прекрасни стихотворения на Васил Левски.

1999 – Близо 200 студенти от  филиала на Славянския университет в Казанлък протестираха срещу решението за закриването на учебното заведение, в което се обучаваха общо 800 студенти. Проф. Янков определи решението като незаконно и неаргументирано, тъй като в учебния процес няма нарушения. От името на студентите той поиска оставката на просветния министър Веселин Методиев. „Явно, тук са необходими неграмотни хора, – заключи професорът, – такава е политиката на правителството ни“.

1999 – „Генерално политиката на Иван Костов не върви на добро, но той е утвърден лидер. Надявам се да има ново коалиционно правителство с участието на Евролевицата. При Иван Костов това е невъзможно“, – заяви в Казанлък преди местните избори Александър Томов, БЕЛ.

2000 – „Месеци наред Община Казанлък е във финансов колапс“, – заяви пред казанлъшки бизнесмени кметът Стефан Дервишев. Синдикатите на учителите с отворено писмо бяха поискали от кмета ритмично изплащане на заплатите им.

2000 – Кметът Стефан Дервишев прие в кабинета си и поздрави Петя Пендарева за блестящото й представяне на европейското първенство по лека атлетика в Белгия, където тя завоюва сребърен медал.

2000 – Казанлъшките училища осъществиха първата зелена акция по идея на Националното сдружение „Екология и прогрес“. Те почистиха и залесиха парк „Розариум“, кв. „Васил Левски“ и пространството около паметника на „23 пехотен Шипченски полк“.

2000 – В Паметника на Свободата на вр. Шипка бе открита изложба, посветена на граф Николай Игнатиев.

2001 – Бюрото по труда в Казанлък стартира микропроект за заетост в екологични и лесокултурни мероприятия за 5 месеца – в община Казанлък работа бе осигурена на 246 безработни лица.

2001 – В този ден стартира кампанията по преброяването на населението.

2001 – „Мартеницата вече не е амулет, а знак на обич“, – каза в интервю Катя Терзиева, етнограф в ИМ „Искра“. Тя разказа за слушателите за богатството на първомартенската традиция, отговаряйки на въпроса: „А защо е Баба?“ – „Защото е стара, мъдра, чиста и радва децата, което означава надежда“.

2002 – Зам.-кметът Кирил Кирилов осигури 5000 мартенички за децата от детските градините и  детските ясли в община Казанлък.

2002 – В Казанлък бе регистриран първият случай на лаймска болест вследствие ухапване от кърлеж.

2003 – На посещение в Казанлък бяха кметът на побратимения руски град Толияти Николай Уткин и директорът на обединение „Миндел“ Владимир Дуцев. Уткин и кметът на Казанлък Стефан Дервишев преподписаха протокол за сътрудничество в различни сфери.

2004 – С празник на бабата в ОДЗ „Яна“ стартира Мартенският културен маратон, организиран от НЧ „Братство“ в с. Енина.

2004 – 101 Баби Яги на фона на рисунки на свои възпитаници подреди в изложба Ваня Запрянова, ръководител на школата „Арт линия“.   

2005 – Над 1000 мартенички, изработени лично от екипа на радиото и прикачени към значка с логото на „Вис виталис“, бяха подарени на казанлъчани в рамките на кампанията „На първи март с „Вис виталис“. Хора във фирми и институции и случайни минувачи по казанлъшките улици срещаха Пижо и Пенда. В ролите на неповторимите кукли се превъплътиха актьори от Младежката театрална студия към Театър „Любомир Кабакчиев“.

2005 – Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов изпрати над 60 мартеници за новородените в акушеро-гинекологичното отделение и настанените в Детското отделение на Казанлъшката болница деца. С мартеници бяха закичени лекарите и медицинските служители в отделенията.

2005 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба от мартеници, изработени от 17 учебни заведения  в града и околните села. Зам.-кметът на Община Казанлък Юлияна Палазова награди с учебно-технически средства  всички учебни заведения, участвали в  първомартенската изложба.

2006 – Общински съвет-Казанлък откупи картина на младата художничка Мария Гюкова в

помощ на Сдружението на жените с онкологични заболявания в града. Изложбата от 45 творби на възпитаници на Художествената гимназия  бе под патронажа на Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика.

2006 – През 2007 г. в Казанлък, в дните на Празника на розата, да се организира международно изложение на цветя, това решиха кметът Стефан Дамянов и холандски предприемачи в цветарството и градинските центрове, водени от Ян Ман – президент на фирма „Флорема Иянг”. До 3 месеца и за своя сметка фирмата трябваше да представи проект за парк „Розариум“. 

2007 – Кметът Стефан Дамянов връчи златен плакет на автора на космическите храни акад. Цветан Цветков на церемония в столицата, организирана от Националния конвент на експертите в България. Акад. Цветков – директор на Института по криобиология и хранителни технологии, бе сред номинираните за наградата „Златна диплома“, заедно с известните български учени – директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН проф. Васил Николов.

2012 – Казанлъшкият  фотограф Бедрос Азинян бе единственият българин, включен за участие в международен уъркшоп по програма „Грундвиг“ във финландския град Петажавеси. Селекцията бе направена сред 290 фотографи от 18 държави. Работното име на програмата бе „Искам да си тук”.

2013 – Дървета, оцветени в мартенска премяна, създадоха празнично настроение за минувачите по улица „Искра” в ранното утро на 1-ви март. Идеята бе на Читалище „Искра” и Сдружението „Зелена светлина в България”. Пижо и Пенда бяха модерно пресъздадени от младежи и девойки, сами декорирали свои дрехи. Стволовете на две от дърветата пред входа на читалищната сграда бяха красиво обгърнати с 20-метрова бяла и червена лента.

2013 – На среща с журналисти Бедрос Азинян, председател на КДК в Казанлък, обяви, че клубът е вече официално регистриран и се явява наследник и правоприемник на основания през 1966 година в Казанлък идентичен клуб. Основната задача на КДК бе да създава качествен културен продукт в града на розите и да разработва проекти за програма и фонд „Култура”.

2017 – Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа формуляр S2 по правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз за лечението на малкия Байрям от с. Тъжа. 9-годишното дете ще бъде прието в Университетската Болница в Тюбинген, Германия, като министерството ще поеме всички разходи по хоспитализация, изследвания, лечение, бъбречна трансплантация, както и грижите в следтрансплантационния период.

2017 – Златният медалист от параолимпийските игри в Рио през 2016 г. Ружди Ружди стана втори в класацията на Дарик радио Мъж на годината. Лекоатлетът, родом от Глоджево, но състезател на казанлъшкия спортен клуб „Даниела Тодорова“, завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд.

2018 – 01-ви и 2-ри март, бяха неучебни дни за всички училища на територията на община Казанлък. Решението за временно прекратяване на учебните занятия бе взето поради усложнените зимни условия.

Детските градини останаха отворени.

2019 – Медици от Казанлък на протест: Спрете търговията със здраве! Старша сестра в отделение на казанлъшката болница, с 20-годишен стаж, получава чисто 600 лева заплата. Жената е една от 144-те медицински специалисти, напуснали днес за час работното си място, за да протестират пред МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за достойно заплащане и зачитане на труда им. „Крайно време е да се спре търговията с лекуването на хората. Ние не сме търговци ние сме лекари и специалисти по здравни грижи!“, заявиха протестиращите. Те призоваха да не се политизира протеста им. „Готови сме да хвърлим оставки!“. Казанлъшката болница обслужва 103 508 души, население от пет общини. Медицинските специалисти от МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“ ЕООД се включиха в Националния протест на медицинските специалисти по здравни грижи. Протестът ще се проведе на 1 март 2019 пред сградата на болницата. Сред исканията им са: 1. Без търговски дружества в здравеопазването. 2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната. 3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността). 4. Връщане на медицинските стандарти. 5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година. 6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването. 7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. 8. Промяна в категорията труд.

2020 – 75-годишен мъж бе избрал да сложи край на живота си тази сутрин на казанлъшката гара. Човекът се хвърлил под експресния влак от Бургас за София около 8:30 часа. Композицията на експреса и в момента престоява на гара Казанлък. Криминалисти правят оглед на местопроизшествието.

2020 – Няколко надгробни паметници в казанлъшкия гробищен парк се оказаха вандализирани. Счупени бяха мемориални постаменти. От вандалското поругаване са паднали плочите на три гроба. Подаден бе сигнал към полицията.

2020 – На тази дата стана ясно, че излиза „Гарванът“ от Едгар Алън По в превод на Елин Пелин, а корицата е илюстрирана от Иван Милев. През 1921 г. големият български художник Иван Милев рисува корица на „Гарванът” от Едгар По и едва  99 г. по-късно, проектът му става реалност в издание на „Лист“. Идеята за новото издание възниква от изложбата „Посоки” с картини на Иван Милев (1897 – 1927 в Софийската градска художествена галерия през 2017-а. Сред произведенията е представен и негов проект за корица на „Гарванът” от 1921 г., собственост на Художествената галерия в Казанлък. От тяхната колекция е и рисунката с туш и гваш върху картон, по която Милена Вълнарова създава корицата на настоящата книга.

2020 – Неизвестен шофьор причини катастрофа и избяга. Инцидентът се случи малко след 20 ч. на кръстовището на бул. „Никола Петков“ и ул. „Кенали“. Лек автомобил „Мазда“ движещ се в посока юг по булеварда е бил ударен от неизвестен автомобил, който не спрял на знак „Стоп“. В следствие на удара дясната страна на возилото се деформирало. В „Мазда“-та са пътували двама мъже, като единият е откаран в спешното отделение на МБАЛ „Христо Стамболски“ без опасност за живота. След катастрофата шофьорът на неизвестният автомобил е отказал да бъде сигнализирано на спешния телефон 112 и е избягал от местопроизшествието. При опит на водача на „Маздата“ да заснеме регистрационните номера на беглеца, за малко не е бил премазан от него. Отървал се е само с охлузвания по крака. Полицията издирваше шофьора, причинил ПТП-то.

2021 – Във Фейсбук стартира инициатива за изчистване на металните букви на надписа „KAZANLAK“. Старт на акцията даде Диан Анастасов, който преди няколко седмици алармира пак в социалната мрежа, че буквите са занемарени, но от община Казанлък не се отзоваха, за да почистят. Сега той е решен да даде гласност, а е видно, че има и последователи, готови да се включат в лустросването на рекламния надпис.

2021 – В навечерието на Трети март учениците от българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ от гр. Памплона, Испания, „гостуваха“ на НПМ „Шипка -Бузлуджа“. Те участваха в онлайн екскурзия, по време на която се запознаха със събитията, случили се на Шипка по време на Руско-турската война и с историята на Паметника на свободата, съобщават от музея. Децата от градовете Памплона и Сарон задаваха своите въпроси, но и рецитираха стихове за Шипка, Батак, за България и свободата. „За нас това беше изключително вълнуваща среща. И – надяваме се – не последна“, разказват от НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Училищната онлайн екскурзия в Национален парк – музей „Шипка“ бе по случай националния празник на Република България – Трети март. Децата получиха и подаръци от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ – книжки, календари и знамена.

2021 – В навечерието на 3 март казанлъчани осветиха жилищна сграда в цветовете на българското знаме. Грейналата в бяло, зелено и червено сграда се намира зад читалище „Искра“. Инициативата е на родолюбиви казанлъчани.

2022 – Неизвестни извършители са откраднали горивото на роторен снегорин, който се грижи за почистването на прохода Шипка. Източени са около 100 литра гориво. Собственикът на фирмата коментира, че кражбата е била извършена през нощта, а в зоната, в която е била паркирана машината, няма видеонаблюдение.

2022 – 14 години затвор за баща  от Казанлък, блудствал с дъщеря си, постанови съдът. При повторно разглеждане на делото, състав на Окръжен съд – Стара Загора постанови присъда, с която наложи на подсъдимия Стоян В. общо наказание в размер на четиринадесет години лишаване от свобода, като определи първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

2023 – 57 чужди граждани бяха задържани при действия по противодействие на нелегалната миграция. Минути след 08.00 часа във вчерашния ден на 196 км на АМ “Тракия” по метода на анализ на риска е спрян микробус. Той се е подчинил на нарежданията. В него бяха намерени чужденците. Установен бе водачът на превозното средство. Той бе задържан. Това съобщиха от ОДМВР – Стара Загора. Ученик на 18 години се оказва шофьорът на буса. Той бе задържан за трафик на мигранти, информират от Районна прокуратура – Стара Загора.

2023 – В серия от срещи в Брюксел по повод готвените промени от ЕК, засягащи производството на етерични масла, участва кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Работното посещение  бе по покана на евродепутата Андрей Новаков. В хода на разговорите с евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов бе решено Десислава Танева, съвместно с експерти и кметовете от Долината да направят българските предложение за корекции в Регламента CLP.

2023 – Мъж бе ударен от автомобил „Фолксваген“ на „Абаята“ в Казанлък. Откаран бе с линейка в Спешния център. Пострадалият бе с травми на лакъта и коляното. Това  бе четвърти пътен инцидент в Казанлък на 1 март.

2023 – Поредна тежка катастрофа стана късно вечерта – около 19:30 часа, като отново имаше пострадал пешеходец. Автомобил помита възрастна жена на зебрата срещу бензиностанцията до Пожарната в Казанлък. Тя бе откарана в болница в Стара Загора, с множество наранявания и в тежко състояние. Жената по-късно почина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram