Депутати от Възраждане: Новият бюджет е пагубен за комплекса “Марица-изток”

Според старозагорските народни представители Искра Михайлова и Даниел Проданов последните действия на финансовия министър Асен Василев ще поставят във финансова безизходица “Мини Марица-изток” ЕАД вероятно още през тази година.

Преди няколко дни правителството реши буквално да обезкърви Български енергиен холдинг като с парите от него попълва държавния бюджет. Според Даниел Проданов всичко това се случва с единствената цел по напълно изкуствен начин да се стигне до заветния дефицит от 3%, който евентуално ще приближи България към Еврозоната.

Най-големият удар ще бъде понесен именно от минно-енергийния комплекс и в частност от мините, които отдавна са недофинансирани. Няма как да се очаква положителна промяна в това отношение, след като над 1,5 милиарда лева от бюджета на БЕХ и близо 500 милиона лева от фонда “Сигурност на електроенергийната система” са пренасочени към бюджета. Предложенията на Възраждане за отпадане на тези текстове от законопроекта за бюджета бяха отхвърлени в пленарна зала.

Искра Михайлова, която е член на енергийната комисия в Народното събрание, твърди, че инвестиционната програма на “Мини Марица-изток” ЕАД за 2023 година ще бъде орязана с над 50%, а счетоводният баланс на дружеството ще достигне критични нива.

Депутатите от Възраждане алармират, че мините съзнателно са спуснати от поредно правителство по спиралата, която ще ги доведе до несъстоятелност и съвсем скоро там няма да могат да се изплащат заплати. Най-притеснителното според тях е, че у управляващите не се вижда никаква воля за запазване на работните места и енергийната независимост на страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram