Делегация от Самара гостува в Стара Загора за 135-та годишнина от боевете за града

Петчленната делегация от град Самара, Русия, която е на четиридневно посещение в Стара Загора, начело със зам.-кмета на Самара Александр Карпушкин, днес проведе среща с ръководството на Община Стара Загора и Общинския съвет в града.

Зам.-кметът по хуманитарните въпроси Иванка Сотирова запозна гостите с основните цели и приоритети на управлението на общинското ръководство, с визията на кмета Живко Тодоров за възможностите за облагородяване на града и създаване на по-добри условия за живот на гражданите.

Зам.-кметовете Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов представиха европейските проекти, по които се работи в града, за подобряване на градската среда, уличната, водната и канализационна инфраструктурата, за интегрирания градски транспорт и депо за битови отпадъци, за обновяване на паметниците от античния период и др. Председателят на ОбС Емил Христов подчерта, че за последните няколко месеца общината е подписала проекти за над 160 млн.лв., но реално резултатите от тяхното изпълнение ще се усетят през следващата и по-следващата година. Той акцентира на доброто взаимодействие и синхрон в работата на Общинския съвет и общинската администрация от началото на мандата.

Според гостите, освен в сферата на културата, спорта и образованието, трябва да се намери икономическата ос за сътрудничество и бизнес партньорство между Самара и Стара Загора. Те бяха единодушни, че това е емблематично за тях място и благодариха за възможността да наблюдават на живо възстановката на реални исторически моменти от боевете за града през 1877 г., в разгара на Руско-турската освободителна война, която се проведе снощи в подножието на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. „Признателни сме за паметта, която съхранявате, скрепена с кръвта на нашите деди“ заяви Александр Гусев, общински съветник и ст.н. с. в Самарския филиал на Руската академия на науките, който покани догодина спортисти от Стара Загора да участват в ежегодния летен турнир по плажен волейбол и плажен тенис в Самара.

Руските гости разгледаха залата за заседания на общинските съветници, запознаха се с работата на Центъра за обслужване на граждани и посетиха Областния информационен център. Следобед те ще заминат за Старозагорските минерални бани, където ще им бъдат представени възможностите за СПА туризъм в комплекса.

Делегацията от побратимения на Стара Загора руски град Самара пристигна по покана на кмета Живко Тодоров, във връзка с отбелязването на 135-та годишнина от боевете за Стара Загора. Вчера гостите посетиха различни туристически обекти и исторически паметници в Стара Загора, Казанлък, Шипка и Габрово, а утре ще се включат в тържествения общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред мемориала „Бранителите на Стара Загора“ и в тържествената заря-проверка с празнични илюминации от 20,30 ч., с която ще завърши програмата на Община Стара Загора.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram