Два филма на Николай Василев ще се завъртят на Фестивала „Златната липа“

Два свои документални филма, създадени през 2022 г., ще представи роденият в Казанлък режисьор Николай Василев в програмата на кинофестивала „Златната липа“ 2023 в Стара Загора, който започва на 27 май и ще продължи пет дни. Това съобщиха организаторите на Международен Филмов Фестивал „Златната липа“ / The Golden Linden IFF.

Филмите му са посветени на две от емблематичните личности България – пазители на духа – олимпийският и световен шампион и страстен колекционер Боян Радев и духовният водач и мислител Ваклуш Толев.

Филмът за Боян Радев носи не случайно името „Гладиатор“. Защото главният герой води с еднаква страст своите битки както на тепиха, така и в света на изкуството.

Един човек на ръба на живота потегля на пътешествие в миналото на среща със себе си. Една среща на борба и помирение, на творчество и разруха. Пред какво ще се изправи накрая? Може ли неговата статуя от гладиаторската младост да върне смисъла и надеждата?

Филмът е по сценарий по сценарий на журналистите Петя Тетевенска и Свобода Маданска. Оператор е Борислав Георгиев.

„Ваклуш“ е документален филм, сниман в периода 1998-2022 г., и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и Учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото раждане и е разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, за него страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“. Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие.

След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университети. Там в лекциите си по историята на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Сценаристи на лентата са Николай Василев, Лилия Ангелова, Тамя Чешмеджиева. Оператори са Ивайло Кузов, Жоро Недялков, Николай Петров, Пламен Герасимов, Недялко Данов и Борислав Георгиев. Музиката е сътворена от Теодосий Спасов, Иван Шопов и Георги Цветков.

Николай Василев работи като сценарист и режисьор на документални филми и телевизионни формати. Носител е на множество награди една от които е „Jameson“ за късометражно кино на 14-тия Международен София филм фест за документалния филм „Приказки“. “Пътят към Тива” за Иван Добчев през 2018 година е отличен за най-добър филм на фистивала “Masters of Art”. Втора награда за най-добър български филм на “Masters of Art” 2020 получава за “Високо”. Носител е на приза “Горчивата чаша” от фестивала “Любовта е лудост” 2019 за “Формулата на Тео” – посветен на най-известния учител в България – Теодосий Теодосиев.

„Гладиатор“ можете да гледате на 28 май от 15 часа в РБ „Захарий Княжески“, а Ваклуш на 31 май от 11 часа, също в библиотеката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram