Дафина Гъдева: Въпреки рисковете, не спрях да обичам планината

ЛХМ  „Чудомир”се оказан тесен за всички приятели и почитатели на алпинизма и туристическата дейност, пристигнали за представянето на книгата на Дафина Гъдева „От връх Ком до нос Емине”. Дълги години тя е единствената жена председател на алпийски клуб в България, основател на казанлъшкия клуб, понастоящем негов почетен председател. Наричат я доайен на алпинистите в града на розите.
Гъдева основава Алпийския туристически клуб в Казанлък през 1960 г. И до днес помага на по-младите да ръководят неговата дейност, но съжалява, че алпинизма стои на доста по-задни позиции, за сметка на популяризирането на спорното катерене.
Дафина Гъдева се занимава с алпинизъм от 1952 г. Родом е от ловешкото село Орешене, а през 1960 г. пристига в Казанлък заедно със семейството си. Работи като директор на Ученическата спортна школа и дългогодишен учител по физическо възпитание и спорт. Преди това е работили като инструктор в Планинска спасителна школа. Любовта към планината й дава криле да покори множество върхове, за които някои само мечтаят.
Че планините крият множество рискове знаят всички, запознати със зимните спортове, но трябва да има баланс между разум и адреналин, признава ни каленият в битките с планински условия ветеран. Самата Гъдева бе с травми след осемметрово падане от планински склон. Тогава бях водена от адреналина и това ме подведе, разказва алпинистката.
За дългогодишната си дейност в областта на алпинизма, Дафина Гъдева е отличена с медал за особени заслуги І и ІІ степен, двукратен носител е и на медал „Алеко“, за приноса й в утвърждаването на алпийския спорт в Казанлък, връчени й от БТС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram