Готова е програмата за 29-те „Чудомирови празници“

С детския конкурс за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета“ на 25 март започва тазгодишното издание на Чудомирови празници 2023, посветени на големия български художник и карикатурист Димитър Чорбаджийски. Срокът за участие в конкурса изтича на 15 март, напомнят организаторите от Общинска библиотека „Искра“, като в него могат да участват деца от 4 до 14 години, разпределени в четири възрастови групи. По традиция, учениците от НУПИД също се включват в проявите с арт инсталация, която ще бъде представена на площад „Севтополис“. В първия ден на празниците, организирани от фондация “Чудомир”, Литературно-художествен музей “Чудомир” и Община Казанлък, предстои тяхното официално откриване и връчване на 54-та награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ.

Шест театрални постановки, концерт на обичаната изпълнителка Деси Добрева и на дует „Адикт“, четири изложби, една от които се открива в Асеновград, творчески срещи, представяне на книги, традиционното „Училище за карикатури“ и др. събития са част от програмата за празниците.

Тематичният поетичен конкурс „Магията е любов“ ще се проведе за 18-и път тази година. Той е за творби от областта на любовната поезия, а Казанлък отново ще е домакин на едно доказало се във времето литературно събитие, в което се изявяват не само утвърдени поети, но и изгряват нови млади имена в българското лирическо пространство. Церемонията по награждаването ще се проведе на тържествена среща на 1 април от 13:00 часа на сцената на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък.

По повод 100-годишнината от излизането на първия брой на списанието за литература и изкуство „КУЛА” редколегията на списанието, Фондация „Чудомир” и Общинска библиотека „Искра” обявиха Първия общински ученически конкурс „Децата на списание „Кула”, който също е включен в афиша на празниците.

Децата ще се изявяват в две области – художествена (за рисунка) и литературна (за съчинение и есе). До 24 март могат да се включат ученици от училищата и школите за извънкласни дейности на територията на Община Казанлък. Награждаването ще се проведе в ЛХМ „Чудомир” на 29 март 2023 година от 14:00 часа.

Официалното закриване на Чудомировите празници е на 1 април с връчване на наградата „Комедийният хит на сезона“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram