Готвят изложба на художника-бохем Иван Пенков

Любопитна изложба с творби на Иван Пенков обещава екипът на Художествената галерия в Казанлък. През 2022 г. отбелязваме 125 години от рождението на Казанлъшкия художник, сценограф, живописец и приложник.

Фотографът Иво Хаджимишев и изкуствоведът Красимир Илиев са подготвили издание, посветено на художника Иван Пенков, което ще бъде представено в родния град на твореца.

Иван Пенков е от фигурите в българското изкуство, внесли огромно количестгво енергия, дух и смисъл в неговото развитие.

Близък приятел с Иван Милев, с когото дори организират съвместна изложба, сценограф за дълги години на Народния театър, майстор на витражите – негови са тези в Съдебната палата и в Софийския университет, той същевременно е човек с широка душа, цар на компаниите и на веселието, организиращ такива изненадващи игри, че с тях става любимец и на големите си приятели, и на малките им деца.

Тъкмо този дух вероятно е наследил неговият син Джони Пенков, който почина преди половин година, за да се превърне в годините на социализма в емблема на независимото „зевзешко” мислене.

Иван Пенков е една обаятелна личност, малко незаслужено стояща в сянката на своите знаменити другари Иван Милев, Дечко Узунов, Борис Денев, Александър Божинов.

На него и на творчеството му е посветена книгата „Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков” на проф. д-р Милена Георгиева от Института за изследване на изкуствата към БАН. Проф. Георгиева също е с казанлъшки корени. Това е първият по-голям съвременен текст за художника Иван Пенков – едно не толкова забравено име, колкото недооценено в неговата мащабност и стойностност за българското изкуство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram