В Стара Загора отпускат новогодишен бонус за служители на първа линия

Общините предприемат първи стъпки за антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Действията приличат на предприетите през пролетта – освобождаване от наеми, тротоарно право, стимули за определени групи и т.н.

В Стара Загора засега не предвижда безплатни услуги или смъкване на такси, но пък ще даде премия от една минимална заплата на две категории свои служители – работещите на първа линия по гишетата с граждани и такива, които са поели допълнителна работа. Парите ще бъдат отпуснати като новогодишен бонус, пише още Сега.

В Пловдив тротоарното право отпадна за три месеца – до януари 2021 г. включително. Решението бе взето още преди последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, с която бяха въведени някои рестрикции спрямо търговците. Таксата ще отпада по служебен път. „Това е реверанс към ресторантьори и търговци. Дано, когато дойде време да се плащат данъците и те бъдат изрядни!“, заяви пред местните общински съветници кметът Здравко Димитров.

В Троян административни електронни услуги (без тези по Устройство на територията), заявени като „обикновени“, станаха безплатни. За целта следва да се ползва общинският сайт или порталът за електронни административни услуги към Държавна Агенция „Електронно управление“. Заявяването се извършва с електронен подпис, с ПИК на НАП, както и чрез потребителско име и парола след верификация на администратора. „Борбата с COVID-19 може да става не само с ограничения, но и със стимули“, коментира в социалните мрежи кметът Донка Михайлова.

В София също са в ход дискусии за помощ спрямо определени браншове. Миналата седмица в транспортната къмисия към общинския съвет бе обсъждана помощ за таксиметровия сектор догодина. Решение все още няма, но най-вероятно съдействието ще се изрази в прилагането на минимален според законовите граници данък, възлизащ на 300 лв. за таксиметров превоз.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram