В РЗИ-Стара Загора вече е налична ваксината срещу COVID-19 – Omicron за лица над 12 години

В РЗИ-Стара Загора вече е налична вариантната ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty Omicron XBB.1.5 за лица над 12 години, предаде репортер на „Фокус“. От 27 септември, всеки желаещ може да се ваксинира в разкритите имунизационни пунктове в рамките на следното работно време, без предварително записване:

РЗИ – Стара Загора, каб. № 102, етаж 1

гр. Стара Загора, ул.“Стефан Караджа“ № 10

Понеделник и петък от 08.30 ч. до 17.00 ч.

Сряда от 14.00 ч. до 16.00 ч.

ДКЦ 1 ЕООД – Стара Загора, каб. № 18

гр. Стара Загора, бул.“Руски“ № 62

Понеделник и сряда от:

от 11.00 до 13.00 часа за извършване на имунизации срещу КОВИД 19 на лица на и над 12 години

от 11.00 до 14.00 часа за извършване на имунизации срещу КОВИД 19 на деца до 11 години.

С оглед на нарастване броя на заболелите от COVID-19, предстоящия есенно-зимен сезон (2023/2024) и очакваното повишаване на заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в това число грип, които допълнително биха утежнили протичането на коронавирусна инфекция при лица в риск и довели до натоварване на здравната система, Националният експертен съвет по имунизации препоръчва имунизация срещу SARS-CoV-2 през следващите месеци за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

Имунизацията следва да се извърши с вариантна ваксина, насочена към подвариант XBB.1.5 за осигуряване на защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи. Тя може да се приложи на всички лица, съобразно възрастта, вкл. и на преболедували от COVID-19, или на лица с предхождаща имунизация срещу COVID-19. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксина срещу COVID-19.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram