Вълчев: Предстои общественото обсъждане на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора

С предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната – Стара Загора, Перник и Кюстендил са пряко застрашени 20 000 работни места, а косвено засегнатите ще са над 80 000 души.

Това каза пред БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

Заради несъгласие с плановете, структури на КНСБ и на Конфедерация на труда „Подкрепа“ обявиха, че миньори и енергетици излизат на 19-и септември на национален протестен митинг-шествие в София за запазване на въгледобива:

Виждаме само загуба на работна ръка, на финансови средства и не е показано как ще се преодолеят. Няма гаранция за енергийната ни независимост и националната сигурност на България. Не виждаме справедливост, няма плавен преход. Говори се за намаляване на мощности, а насреща само пожелания. Няма нищо конкретно от страна на заложените мерки в тези териториални планове. Хората не виждат бъдеще, искат да защитят работните си места и доходите. Къде ще отидат? Къде ще работят? Как ще издържат деца? Нищо няма в тези териториални планове!“.

Валентин Вълчев допълни, че на 14 септември предстои общественото обсъждане на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, след като вече приключиха дискусиите по плановете за другите два региона.

Източник: Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram