„Възраждане“: Марица Изток няма да получи обещаните от Борисов 160 милиона, рискът за работните места в комплекса остава

Министърът на енергетиката опроверга думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща 160 млн. лв. за ТЕЦ 2 и Мини Марица Изток още тази седмица. Той отрече към настоящият момент да има планирана финансова подкрепа за Минно-енергийния комплекс. Радев потвърди, че такава сума е налична в БЕХ, но не се планира да бъде отпускана в момента. Това стана ясно в следствие въпроси от народният представител от Възраждане Искра Михайлова.

От партията поискаха информация и за това по кой стратегически документ към днешна дата се ръководи управлението на комплекса, предвид неяснотите по предоговаряне на НПВУ, липсата на приети актуални Стратегия за устойчиво енергийно развитие и Интегриран план енергетика и климат (ИПЕК), както и подменената Пътна карта за климатична неутралност на Република България.

Искра Михайлова от „Възраждане“ припомни, че срещу тази пътна карта миньори и енергетици протестираха през октомври миналата година, в следствие на което Народното събрание я измени, премахвайки всички години за поемане на ангажименти за приключване на въглищните мощности. По искане на ЕК обаче картата отново е с текстове като:

“Изготвяне и прилагане на добивна програма на „Мини Марица-изток“ с точен разчет за откривката и добива, имайки предвид неизбежното намаляване на производството с оглед на поетапното извеждане от експлоатация на топлоелектрическите централи не по-късно от 2038 г.” (стр.4).

Министърът не даде ясен отговор,  но заяви, че има идеен проект за газифициране на комплекса, който предстои да бъде реализиран.

След въпрос от „Възраждане“ за работните места стана ясно, че е преподписана работната програма за 2024 година, такава каквато е предоставена от ръководството на Мини Марица Изток, но отказа да поеме ангажимент за това до кога ще бъдат гарантирани работните места. Към днешна дата вече има отказани заявки за закупуване на въглища от Контур Глобал, чийто договор изтича и няма яснота дали те ще продължат да работят или ще преминат към ремонтни дейности. Това пряко касае количествата за добиване на въглища от рудниците. Министърът призна, че има застрашени работните места в тази централата в много близко бъдеще и че в момента се водят разговори с Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram