Възобновяват Музикалните празници „Петко Стайнов“

След двегодишно прекъсване в Казанлък ще бъдат възобновени Музикалните празници „Петко Стайнов“, посветени на именития български композитор. Те ще се състоят от първи до четвърти декември, съобщи пред журналисти Младен Станев, диригент на местния смесен хор „Петко Стайнов“ и организатор на празниците. 

„Началото на празничната програма ще бъде дадено в 11:00 часа на първи декември, когато честваме рождения ден на композитора с поднасяне на цветя пред паметника му в двора на Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“, каза Станев. В 18:00 часа ще се състои и концертът „50 години смесен хор Петко Стайнов“ по хорова програма „Глория“ на Антонио Вивалди, в който участие ще вземе и Симфоничен оркестър – Габрово. Концертът ще бъде в залата на Художествената галерия и Исторически музей „Искра“. 

На 2 декември от 18:00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства жителите и гости на Казанлък ще могат да се насладят на концерт на Вокална студия на оперната прима Стефка Минева. „Тя е една от малкото български артисти, които са достигнали до най-значимите световни сцени. Програмата включва ансамбли и индивидуални изпълнения на участници от цял свят“, коментира Младен Станев.

Началото на тазгодишното издание на традиционния Хоров фестивал „Петко Стайнов“ ще бъде дадено в 11:00 часа в съботния 3 декември, а в 17:00 часа ще се състои хоров концерт, както и награждаване на победителите от фестивала.  „Участие ще вземат седем хорови състава от различни краища на страната. Някои идват за втори или трети път. Те не само изпълняват концертната си програма в Казанлък, но и имат възможността да се запознаят с културата на града, както и да обменят опит и идеи помежду си“, каза още Младен Станев. Програмата сутринта ще открие казанлъшкият хор „Севтополис“, а публиката ще чуе изпълнения на хорове от Габрово и Харманли, Хасково, Шумен, Дупница и София, каза още Станев. 

Той добави, че в 15:00 часа на 3 декември в Литературно-художествен музей „Чудомир“ ще бъдат прожектирани филми за акад. Петко Стайнов и писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Ще се състои и беседа за връзката между двамата творци и дискусия за съвременните проблеми пред изкуството. 

На 4 декември Музикалните празници ще завършат с концерт-матине на ученици от Национално училище по музикални и сценични изкуства „Добрин Петков“ от град Пловдив. „Децата ще представят изпълнения в областта на камерната, инструменталната и вокалната музика“, посочи Станев.

Всички събития са организирани от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“ със съдействието на местните културни институти и са с вход свободен. „Музикалните празници, посветени на акад. Петко Стайнов, се организират от края на 90-те години почти без прекъсване, а през последните години хоровият фестивал се наложи като част от програмата. Идеята е след време в него да има и международно участие. Целта ни е да привлечем вниманието на публиката и да напомним кой е Петко Стайнов, защото някои от неговите произведения са като визитна картичка на българската култура“, коментира още Станев. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram