Връщаме се в миналото с 900 кадъра в „Нашиятъ Казанлък“ тази вечер

Тази вечер от 18:00 часа в зала „Иван Милев“ на ул. „Искра“ №4 в Казанлък ще бъде официалното представяне на албума „Нашиятъ Казанлъкъ“. Албумът е плод на съвместните усилия на екипа на Музея на фотографията и съвременните аудиовизуални изкуства и казанлъчани, разтворили личните си архиви и дарили стари снимки за изданието.

Малко над 2 кг тежи сборникът „Нашиятъ Казанлъкъ“, в който са събрани 900 кадъра от града от периода в края на 19 век до 60-те години на 20 век.

„Няколко години работа отне подготовката на уникалното издание“, коментира директорът на музея инж. Стефан Папукчиев. „280 души дариха фотографии от домашните си колекции, разположихме ги върху 520 страници, постъпиха повече от 5 000 снимки, от които селекционирахме 900“, уточни инж. Папукчиев.

Той разказа, че са положили много усилия да уточнят къде точно е правена всяка една снимка.

„Нашиятъ Казанлъкъ“ предлага визуална разходка из стария Казанлък – той е своеобразен пътеводител из улиците на града с несъществуващи вече сгради.

Началната снимка е на разкопките на селище от неолита, намиращи се на територията на фабрика „България“.

„Това доказва, че Казанлък е на 9 000 години“, посочва инж. Папукчиев и разказва, че в албума могат да бъдат видени аероснимки на парка „Розариум“, който през 1927 г. е съдържал колодрум и тенис корт. Сборникът съдържа и стари карти на града, непубликувани досега снимки и куриозни кадри. Заглавната снимка е взета от вехто издание, което открили музейните работници по време на подготовката на „Нашиятъ Казанлъкъ“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram