Вече тон въглища от „Мини Марица-изток“ струва 87 лева при 77 досега

С близо 10 лв. е увеличена цената на въглищата добивани в „Мини Марица-изток“, съобщи в ефира на Радио Стара Загора изпълнителният директор на държавната въгледобивна компания инж. Илза Чинкова. По думите й това ще гарантира нормалното функциониране на дружеството и ще позволи да се изпълни ремонтната и инвестиционна програма.

От 1 март цената за тон условно гориво, добивано в рудниците на „Мини Марица-изток“ вече струва 87 лв. и 35 стотинки при 77 лв. досега. Цената на въглищата не беше актуализирана от 2014 г., а синдикатите в дружеството многократно сигнализираха, че това води до проблеми с ремонтната и инвестиционната програма и затруднява работата. Директорът на мините обяви, че новата цена е съгласувана с Българския енергиен холдинг. Това ще помогне и да се стабилизира дейността на предприятието, от чийто добив зависи снабдяването с въглища на топлоцентралите от комплекса „Марица-изток“.

„Това ще даде глътка въздух в тези критични времена. Ще ни даде малко възможност да компенсираме нарастващите разходи. Предвидили сме и по-добри възможности за инвестиции, за да може да се подсигури работата в следващите години.  През изминалото близо десетилетие инвестициите са били неглижирани особено по отношение на основната дейност, което сега трябва да бъде наваксано. Може би се дължи на това очакване, че ще има затихващи функции въгледобива, но сега се налага с бързи темпове да компенсираме, в условията на кризи, за да подсигурим техниката и да осигурим по-високия добив“, коментира Чинкова.

Инж. Илза Чинкова пое управлението на предприятието от 1-ви февруари, като по думите й то е било с натрупани загуби и с демотивирани служители.

Въпреки че миналата година е постигнат сериозен добив от 27 млн. тона въглища, дружеството е завършило годината на загуба, което е негативен отпечатък и върху усещането на хората, че е възможно да се случи нещо положително и да има по-добри резултати. Първото, което направихме е да преодолеем тази демотивация. Имаше и сериозни проблеми в производствено-технологичната част на дружеството“, каза Чинкова.

В момента вървят разговори със синдикатите и за новия колективен трудов договор (КТД). Преговаря се и за актуализация на възнагражденията.

„От един месец работим по ново КТД, елемент от обсъжданията са социалните придобивки, възнагражденията, начина на работа. В диалогов режим си казваме проблемите. Нямаме различни разбирания със синдикатите. Поставили сме технологично-производствените проблеми, имаме едно и също възприятие. Коментираме и възнагражденията. Все още не сме стигнали до конкретни решения. Увеличената цена и по-високия добив ще доведат и до по-добри приходи, но се налагат сериозни инвестиции и компенсиране на по-високи цени в електроенергията, горивата и резервните части, които трябва да подсигуряват техниката. Смятам че ще постигнем разумно решение, което да удовлетворява и двете страни“, добави изпълнителният директор на мините.

Илза Чинкова съобщи също, че има и промени в ръководството на дружеството, като за зам.-изпълнителен директор е назначен инж. Иван Арсениев.

През тази година „Мини Марица-изток“ ЕАД чества и своя 70-годишен юбилей. През миналата седмица на изненадващо посещение в мините пристигнаха премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов. Те присъствата на представянето на планове и различни варианти за декарбонизация на енергийния микс. 

„Обединихме се около мнението, че трябва да се отстоява дългогодишно да работят мините, поне в близките 15 години те са задължителен ключов елемент, гарантиращ енергийната независимост на страната“, каза Илза Чинкова.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram