България запазва позициите си в розопроизводството

Трябва да се гордеем с факта, че България е страната, която заема 40 процента от световния износ на розово масло и първо място по производство на лавандулово масло. Въпреки трудностите, ние запазваме своите позиции. Това каза Зара Клисурова –  председател на Националния съюз на производителите на етеричномаслени култури, по време на на Конференцията „Регионално развитие – по-силна икономика: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“, която БТА организира в пресклуба си в Казанлък.

По отношение на субсидирането на сектора, според Клисурова, трябва да се помисли за подкрепа от държавата и от ЕС. От  Националния съюз на производителите на етеричномаслени култури са готови с презентация за розопроизводството у нас, която да бъде направена в Брюксел и да се убеди комисията по земеделие, че е необходимо по-добро финансиране на този водещ сектор.

Доц. д-р Ганка Баева – директор на Института по розата и етеричномаслените култури, също изтъкна важността от подкрепа на сектора.  Тя отбеляза, че в последните една-две години в сектора има трудности, свързани с ниските изкупни цени, недостига на работна ръка, свръхпроизводство на розов цвят, който розопреработвателите не изкупуват, ако нямаш договор с тях, увеличените цени на торове, на препарати, на енергоносителите, които създават висока себестойност на продукцията. Трябва да има повече субсидии, което да дава на хората възможност да си обработват градините, отбеляза още Баева.

В Института по розата и етеричномаслените култури са създадени четири нови сорта лавандула, които са дадени към Патентно ведомство и се очаква все момент да излязат като нови сортове, каза доц. Баева. Тя изтъкна също сътрудничеството на Института по розата и етеричномаслените култури  с Тракийския университет,  където е създадена нова специалност „Етеричномаслени култури“ – вече два курса със студенти, като трети и четвърти курс ще бъдат обучавани от научните работници в института. 

Конференцията „Регионално развитие – по-силна икономика: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“ е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram