Болницата в Радунци отново е за продан

За пореден път сградата на бившата белодробна болница в Радунци ще бъде обявена на търг. Срокът за подаване на документи за участие в него изтича на 27 април. Това съобщи народният представител от „Възраждане“ Искра Михайлова. Първоначалната цена през 2015 година е била над 1 млн и 600 хиляди лева. От тогава не са престанали непрекъснатите набези и към днешна дата цената е паднала до 360 хиляди лева.

В края на миналата седмица от „Възраждане“ са инициирали среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, на което са поискали разясняване на казуса и предоставяне на необходимите документи дали и какви документи на имуществото и на сградата са правени от ликвидатора още от обяввяване на болницата в ликвидация. Също така е поискана и охрана, за да бъде запазено останалото в годините имущество след грабежите през годините.

„Оказа се, че в момента ликвидаторът е в болницата и описва тепърва движимото имущество. От МЗ са отделили сумата от 500 лева за оценител и евентуално да се обезпечава с продажбата му охрана. Миналата седмица имахме среща и в КПКОНПИ, тъй като сме подали сигнал в Окръжна прокуратура – Стара Загора за безстопанственост. Година и половина ходим по всички институции“

За тази година и половина са спасени 65 хиляди лични досиета заедно с Комисията за защита на личните данни, а Министерството на здравеопазването и синдика са били глобени за разкриване на лични данни, коментира още Искра Михайлова.

Министерството на здравеопазването преди няколко седмици са изнесли от сградата на болницата в Радунци и здравните документи, които възлизат на 12 тона и половина. Трудовите досиета също са събрани.

От Възраждане ще настояват Министерството на здравеопазването да им предостави документи и за статута на земята, тъй като по тяхна информация от публична държавна, тя се е превърнала в общинска собстъвеност.

„Това, което ние знаем е, че в момента земята под болницата е собственост на Община Мъглиж“

От срещата в Министерството на здравеопазването става ясно, че е правена оценка на възможностите на сградата на болницата в Радунци. Анализът, направен от Дирекция „Лечебни дейности“ показва, че становището е било негативно, тоест мястото е неизползваемо.

Тези всички документи и отговорите ще бъдат изискани писмено, тъй като за момента обещанията са устни. Искра Михайлова коментира още, че болницата в Радунци е само един от примерите за безстопанственост от страна на държавата.

Припомнямe, че задълженията на лечебното заведение има задължения към EVN и за лекарства, осигуровки, доставчици и услуги, които възлизат на над 1 милион и 600 хиляди лева. От единични продажби на отделни части към момента са покрити единствено задълженията по неизплатени трудови възнаграждения към служителите.

Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация- Радунци“ е бил и може би си остава най-големият на Балканите санаториум за туберкулозни и белодробни заболявания. В края на 60-те години е разполагал със стационар от близо 700 легла, лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др.

Днес за цена под 400 хиляди лева се продава централният корпус на болницата, който представлява масивна 4-етажна сграда и сутерен, с разгърната застроена площ от над 15 000 кв. м.

Радио Стара Загора 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram