Без такса за детските градини в Чирпан

В Чирпан отпада таксата за детските заведения. 18-те лева за дете, които родителите плащаха месечно, от февруари ще бъдат поети от общинския бюджет. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора кметът Ивайло Крачолов и припомни, че от шест години яслите в града са безплатни.

Над 40 хиляди лева се събират от такси за детски заведения, а решението ще позволи на всички родители да включат децата си в предучилищната подготовка от най-ранна възраст.

Идеята да отпадне таксата в детските градини в Чирпан не е от сега, припомни Крачолов по повод заявеното от министъра на финансите Асен Василев намерение-от месец април детските градини и ясли в цялата страна, да бъдат безплатни.

„Моето предложение е отпреди месеци, решението не е плод на това, че сега държавата го вкарва в разчетите си за Бюджета“, коментира Крачолов.

Около 140 лева към днешна дата струва издръжката на едно дете в местно детско заведение, а родителите заплащаха 18 лева. „Преценихме, че въпреки сложната финансова ситуация, в която се намира община Чирпан, можем да направим този жест към родителите“, обясни кметът.

В прикачения файл чуйте подробности по темата, както и какви са социалните политики в Чирпан, насочени към младите хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram