Без върбови клонки на Цветница

На брифинг в Министерски съвет Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обяви нови мерки за предпазване от епидемията, които Светият синод на БПЦ предвижда във връзка с предстоящите Великденски празници.

Взето е решение тази година делегация на БПЦ да не лети до Тел Авив за получаване на благодатния огън от Йерусалим. Средствата за организиране на пътуването и полета ще бъдат предоставени за борба с пандемията. В много храмове и манастири се пази благодатният огън от миналата година и той ще бъде изнесен и разпространен сред вярващите, поясни митрополит Гавриил.

Променена е също организацията във връзка с богослужението на празниците. На празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) няма да се раздават върбови клонки за благословение – нито в храмовете, нито пред тях, както се прави по традиция в нашата църква на този празник.  Митрополит Гавриил сподели, че това е единствен подобен случай  в историята на БПЦ.

Богослужението за посрещане на Възкресение Христово ще се извършва пред храма. В храма ще се отслужи светата Божествена литургия, която започва около два часа след полунощ. Тогава повечето хора обикновено вече са си тръгнали и митрополит Гавриил предположи, че в храмовете ще бъде спокойно и дистанцията ще бъде спазена.

Негово Високопреосвещенство благодари на лекарите и медицинските служители, както и на всички българи, които полагат усилия за справяне с разпространението на пандемията. Той благодари на правителството за мерките, които приема за борба с пандемията, за доверието от страна на държавната власт към Българската православна църква и за това, че българските храмове са останали отворени.

„Има и други страшни болести, освен заразата с вируса, и това са унинието и отчаянието“, напомни Ловчанският митрополит.

Митрополит Гавриил благодари на Бога за това, че България е на последните места по брой на болни и сподели вярата си, че поради усилията, които полага цялото общество и с вярата ни в Бога ще запазим постигнатото и ще преодолеем това изпитание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram