БАПЗГ подкрепя исканията на служителите в Психиатричната болница в Раднево

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) подкрепя исканията на медицински специалисти от Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево за осигуряване на специализирана охрана, която да гарантираща защита, както на пациентите, така и на работещите в лечебното заведение. Това казват в официална позиция от БАПЗГ в писмо до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя исканията на медицински специалисти от Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ – Раднево, които излязоха на протест на 20 юли 2023 г. с искане да бъде осигурена специализирана охрана, гарантираща защита, както на пациентите, така и на работещите в лечебното заведение. Необходимостта от спешни мерки за сигурността на пациентите и медиците е наложителна. Това показаха преди няколко дни два случая на агресия срещу медицински сестри от Шесто мъжко отделение, в което се лекуват пациенти с алкохолна и наркотична зависимост.

„Бихме искали да алармираме за пореден път и за необходимостта от ефективни решения за преодоляване на недостига на кадри както в държавните психиатрични болници, така и в цялата система на здравеопазването. За целта е нужно да се вземат ефективни решения за гарантирането на достойно заплащане, добри условия на труд и спазване на трудовото законодателство. БАПЗГ посочи 5 основни мерки за решаване на кадровия дефицит в обръщението си към народните представители, прието от участниците в кръглата маса на тема „20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система заради липса на професионалисти по здравни грижи, има ли все още време за решение?“, която се проведе на 17 май тази година. Като съсловна организация, осъзнаваща своята отговорна роля, БАПЗГ е внасяла многократно свои предложения за решаване на проблемите. Оставаме в готовност за срещи и разговори с ръководството на Министерството на здравеопазването в търсене на решения за преодоляване на  поставените проблеми“, пише в официалната позиция, подписана от Милка Василева, председател на Управителния съвет на асоциацията.   

Припомняме, че на 20 юли сестри и санитари в Шесто мъжко отделение на най-голямата държавна психиатрична болница в България „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево излезе на протест с настояване на назначаване на охрана в лечебното заведение заради зачестяващите случаи на агресия от страна на пациенти към работещите. 

В края на юни началникът на Шесто мъжко отделение д-р Иван Добринов подаде оставка в знак на протест и с настояване за назначаване на охрана. Причината беше пореден случай на инцидент с пациент, който, докаран от полицията за лечение, е нападнал персонала на отделението.

Броени часове след протеста новопостъпил пациент ритна в гърдите и челюстта медицинска сестра от същото отделение.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram