Шендоан ХАЛИТ: Гласът на избирателя и разумът на политиците ще покажат какво следва

Няма време за игри на думи, трябват реални дела, казва още Шендоан ХАЛИТ, председател на областната организация на ДПС-Стара Загора, кандидат за народен представител от ДПС в областта

– Г-н Халит, Вие сте млад човек и имате успешна политическа кариера и на местно, и на национално ниво. Какво Ви мотивира да останете в политика и да продължавате да работите за каузите на ДПС в областта, в страната?

– Вече повече от петнайсет години съм част от ДПС и, като се замисля, ДПС също е част от мен. Когато започнах да се увличам по идеите на ДПС, не съм подозирал, че по-късно ще бъда избран за общински съветник в Общинския съвет на Павел баня или че ще стана народен представител. По-скоро с момчетата и момичетата в родното ми село Манолово (общ. Павел баня) тогава се събирахме, разговаряхме за нещата от живота и ежедневието си и някак естествено тези разговори постепенно прерастваха в желание за промяна, в желание нещо по-добро да се случва в региона ни, в страната. Започнах да общувам с все повече и повече хора, да чувам техните проблеми и да търся възможности за решения, макар първо на местно ниво, а след това на национално. Така в лицето на „Движение за права и свободи“ видях възможността за решаване проблемите на хората, видях възможността за развитие на страната тогава.

ДПС е партията, която в годините показа, че може да устои на превратностите с отговорност към хората, желание за единение на народа и диалогичност

В годините видях, че нито за миг ДПС не загуби връзката си с хората, с избирателя, и нито за миг не остана глуха за проблемите им. При нас в ДПС има чуваемост, а тя е налице, благодарение на съзнанието на всеки един от нас, че трябва да се отнасяме отговорно. 

– ДПС отново води предизборната си кампания под мотото „Рестарт на държавността“. Кои реформи са най-нужни, в кои сфери рестартът е най-наложителен, за какво ще настояват народните представители от ДПС в следващото Народно събрание?

– Днес, както и на изборите през април, мотото на нашата предизборна кампания е „Рестарт на държавността“, защото през април, с подкрепата на голяма част от българските избиратели, изразихме волята си за промяна на модела, действащ в страната. Днес, именно заради този модел, има криза на държавността, криза на демокрацията, отстъпление от правата и свободите, гарантирани по Конституцията на Република България, срастване на държава и партия, мутризация на държавата. Вижда се, че днешните политическите играчи нямат цели, идеи, приоритети. Нямат Програма за развитие на страната, но за сметка на това умело си служат с езика на омразата, разделението, противопоставянето на хората. Ние, кандидатите за народни представители от ДПС, искаме това да се промени.

Само ДПС имаме Програма за развитие на България и то за ускорено развитие, защото време няма

Трябват спешни мерки в здравеопазването, икономиката, социалната сфера, финансите и др. Няма време за игри на думи, трябват реални дела.

– Какви ще бъдат Вашите конкретни ангажименти към регион Стара Загора? Каква е позицията Ви относно комплекса „Марица изток“?

– Както казах и преди това, аз съм член на ДПС от години, и през това време с колегите винаги сме били сред хората. В този смисъл ние познаваме избирателите, познаваме населените места в региона и уверявам Ви, проблемите колкото и да изглеждат сходни, си остават различни за различните села и градове. Но, ако трябва да се опитам да направя обобщение, то основният ангажимент, по който ние от ДПС ще работим, това е икономическата стабилност на региона. В сектор „Енергетика“ сме изправени пред ситуация, в която търсим варианти тя да продължи да съществува, още повече, че въпросът има и социален аспект, предвид това че в комплекса са ангажирани хиляди хора – пряко и косвено. ДПС имаме сериозна експертиза в областта на енергетиката и

отдавна предупреждаваме, че дебатът и диалогът по тези въпроси трябва да се води отговорно и с аргументи

 На срещата с членове и симпатизанти в Казанлък, кандидатите за народни представители на ДПС, включително и Вие, поискахте прошка от Вашите избиратели. Защо е важно това?

защото замитането на проблемите под килима ще ги задълбочи. Трябва отговорно отношение към комплекса, а не популизъм.


Шендоан Халит с председателя на ПП ДПС Мустафа Карадайъ и със зам.-председателя на партията и водач на листата на ДПС за област Стара Загора Халил Летифов на среща в Казанлък. На снимката са още неговата майка
и сестра му Шехри Халид, общински съветник в Павел баня

– Вижте, прошката е акт, при който не просто се поднасят и приемат извинения, а тя е осъзнатото вътрешно пречистване и смирение, за да продължиш напред. Ние от ДПС се стремим да не се надценяваме, а

да обещаваме онова, което можем да постигнем

В желанието си да бъдем полезни на избирателите си, все някъде нещо сме пропуснали да сторим, все има нещо, което не сме успели да реализираме, за да може всички да живеем в една по-добра България. Затова и поискахме прошка – защото не сме безгрешни, но сме отговорни и признателни към него – избирателя.

– Прави впечатление солидното присъствие на млади хора в листата на ДПС за Старозагорски избирателен район. Защо залагате на тях?

– Листата на ДПС в област Стара Загора е една от най-младите листи. Тя е същата, каквато беше на предходните избори за Народно събрание, с промяна в петнадесета позиция. Причината – отказ от участие на тогавашния кандидат Зейнел Селяйдин. На негово място сега застана Айгюн Хаджиисмаил. Водач на листата отново е Халил Летифов, който е и заместник-председател на партията.

В листата ни, която е с номер 7 в бюлетината, има предимно млади хора, като специално място е отделено на жените – те имат осезаемо присъствие, но сме заложили, като цяло, на професионалните качества на всички кандидати.

Защо ДПС залага на младите ли?

Защото в ДПС има приемственост и защото ДПС иска да се развива днес, тук и сега

– Вашите очаквания от изборите на 11 юли, оптимист ли сте за това, че ще има стабилно правителство. Посланието Ви към избирателите и най-вече към младите хора?

Младите хора са тези, с които, ако работим и ги учим днес, то те ще могат и ще знаят как да съграждат нашето общо утре.– Разчитаме на честни избори, в които хората да излязат и да гласуват. Избори, на които избирателят да гласува с разум. Волята му след това ще покаже какво следва. В 45-ото Народно събрание видяхме, че диалогът между партиите и институциите беше тежко нарушен и това се оказа проблем за провеждането на реформи и съставяне на правителство. Противопоставянето продължава, но основна отговорност на политиците е да намерят път за решаването на този проблем.

Диалогът на принципна основа ще бъде основната задача на ДПС

Надяваме се да има стабилно правителство, което да работи в интерес на гражданите.  Какво ще се случи обаче, ще покаже времето и най-вече гласът на избирателя и разумът на политиците.

– Вие сте баща на две деца. В каква България искате да живеят те?

– Да, баща съм на две момчета – на 5 и на 7 години, които, като всички деца, са достатъчно палави, но и любознателни за възрастта си. Всичко, което правя, е в интерес на това

те и другите деца в България да имат перспективата да останат тук

да имат достъп до добро образование, качествено здравеопазване, да създадат семействата си тук, да са щастливи. Това е България, която искам за тях, всъщност те, нашите деца, са самата България!

NBP.bg*


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram